Hlavní obsah

Souboj receptů: Dva lahodné dezerty pro milovníky třešní

Foto: Jakub Jurdič

Jana s Dianou a jejich třešňové poklady zabodovaly!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Třešně konečně dorazily do obchodů i z českých alejí, a vy se tak můžete pustit do pečení nějakého třešňového skvostu. Vyzkoušet můžete třeba dnešní recepty od Diany a Jany Ch.!

Článek

Máte rádi třešně? Pak si vychutnejte tuhle lahůdku s našimi dvěma recepty!

Makovo-třešňový dort bez mouky od Diany

Na makový korpus o průměru 23 cm potřebujete: 8 vajec, 200 g mletého máku a 200 g moučkového cukru

Na nepečený vršek potřebujete:500 g řeckého jogurtu, 250 g měkkého tvarohu nebo zakysané smetany, 6 plátků želatiny, 500 g třešní, 80 g moučkového cukru a případně kousek bílé čokolády na zdobení třešní.

Foto: Jakub Jurdič

Mák, nepečený jogurtový vršek a třešně dohromady tvoří nepřekonatelnou trojkuFoto: Jakub Jurdič

Postup:Troubu zapněte na 160 stupňů Celsia. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, žloutky s cukrem do pěny a postupně směs vmíchejte do sněhu; úplně na závěr opatrně vmíchejte i namletý mák. Těsto nalijte do pečicím papírem vyložené formy a pozvolna pečte asi 40 minut dozlatova.

Upečený korpus nechte vychladnout a mezitím si připravte jogurtový krém. Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Třešně vypeckujte, pár si jich nechte na ozdobu navrch. Jogurt smíchejte s tvarohem nebo zakysankou, plátky želatiny zahřejte ve 3 lžících vody (ale nepřevařujte!) a vmíchejte do jogurtu.

Korpus nechte v dortovém ráfku a zalijte jogurtovým krémem, do kterého jste zamíchali vypeckované třešně. Připravený dort dejte do lednice a nechte aspoň 4 hodiny tuhnout. Před podáváním dort obkružte ostrým nožem, abyste jej oddělili od ráfku, a podávejte. Ozdobit ho můžete celými třešněmi, které jednoduše pocákáte bílou čokoládou.

Třešňové clafoutis od Jany Ch.

Na 6 porcí potřebujete: velkou hrst třešní, 2–3 meruňky, velkou hrst mandlových plátků, 3 vejce, 2/3 hrnku třtinového cukru, 1/2 hrnku hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli, 1 hrnek mléka nebo smetany, kůru z 1/2 citronu, 3 lžíce amaretta, 1 lžíci vanilkového extraktu, kousek másla na vymazání formiček a moučkový cukr k podávání.

Foto: Jakub Jurdič

Janino clafoutis vyniká i svou jednoduchostíFoto: Jakub Jurdič

Postup: Tenhle francouzský recept je velmi jednoduchý a kromě třešní a meruněk můžete použít v podstatě jakékoli ovoce. Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Třešně vypeckujte, meruňky nakrájejte na malé kousky. V míse metlou smíchejte všechny ingredience – vejce, cukr, mouku, prášek do pečiva, špetku soli, mléko, citronovou kůru, amaretto a vanilkový extrakt.

Jednu velkou nebo šest malých formiček vymažte kouskem másla, na dno vložte třešně a meruňky, zalijte těstem (ovoce by mělo jen tak tak vyčuhovat), posypte mandlemi a dejte asi na 40–45 minut dozlatova péct. Podávejte vlažné nebo zcela vychladlé a posypané moučkovým cukrem.

Jak si třešňovou sezonu užíváte vy?

Reklama

Načítám