Hlavní obsah

V koupelně jak v bavlnce

Foto: ecoline-shop.ch

Rozmazlujte se měkoučkým frotéFoto: ecoline-shop.ch

Reklama

Rovné, hladké, snadno omyvatelné - přesně takové materiály máme rády v koupelně, kde jsou nároky na úklid přece jen o něco vyšší než jinde v bytě. Ale co je příjemné na úklid, nemusí být příjemné pro život. A tak si tady dopřáváme i měkké ručníky, koberečky, předložky a závěsy. Víme ale, jak je správně vybírat?

Článek

Pravidlo pro výběr koupelnového textilu je jednoduché: pokud jsme zvolily barevné obklady a dlažby nebo máme zdobená umyvadla v retrostylu, pak se držíme „při zdi" a dáme přednost textilu jemných barev bez vzorů. A naopak. Bílou či krémovou koupelnu rozzáří pastelové barvy použité na doplňcích, předložkách a ručnících. Navíc můžeme vzhled koupelny celkem jednoduše a levně změnit - stačí doplňky a textilie vyměnit.

I když výběr podle barvy je to, co nás baví a zajímá, zapomínat bychom neměly ani na materiály. Doby, kdy se používaly jen a pouze froté či obyčejné bavlněné ručníky, jsou dávno pryč.

Bambus se stěhuje do koupelny

Před několika lety se na trhu objevily nejprve ručníky, které následoval i další textil, vyrobené ze směsi bavlny a bambusového vlákna. Jejich cena je zhruba dvojnásobná než u klasických ručníků a na první pohled vypadají zcela „obyčejně". Proč si je tedy pořizuje čím dál více lidí?

Foto: Ikea

Oživte svou koupelnu barevným textilemFoto: Ikea

Bambus má větší savost než bavlna a to je důležitá vlastnost zvlášť pro ručníky a župany. Výrobci také tvrdí, že je měkčí a má antistatické schopnosti. Ovšem majitelé zvlášť malých a hůře větraných koupelen u tohoto materiálu ocení ještě jednu vlastnost - ani při pomalém schnutí totiž nezačnou páchnout, jak se to může stát u klasického froté. V bambusu totiž nevznikají plísně ani se tady nemnoží bakterie.

Zhruba na 300 korun potom přijde ručník vyrobený z biobavlny, která se pěstuje a zpracovává ohleduplně k životnímu prostředí.

Většina z nás však dává přednost klasickému froté, kdy nás ručník přijde zhruba na stokorunu. Ale že jsou občas k mání i výrobky za méně než poloviční cenu? Froté totiž existuje více typů. Přitom důležitým parametrem, který napoví o kvalitě látky, je takzvaná gramáž. Zpravidla se pohybuje od 350 do 500 gramů na metr čtvereční, přičemž platí, že čím je číslo vyšší, tím kvalitnější výrobek kupujeme. Na ceně se potom projevuje i hustota a délka smyček, ze kterých je ručník utkán. Nejlevněji nás přijdou ty jednosmyčkové a na druhé straně žebříčku se drží takzvané postřižené froté, které působí při dotyku jako samet a navíc nechlupatí.

Foto: Grund

Koupelnový závěs nemusí být nudnýFoto: Grund

Co se točí kolem sprchy

V koupelně ale potřebujeme kromě županů a ručníků ještě koupelnové předložky a někdy také sprchový závěs.

Při výběru koupelnových koberečků nebo předložek je nutné, aby byly zespoda opatřené speciální protiskluzovou vrstvou, abychom na hladké a vlhké podlaze neuklouzly. Také je dobré si ověřit, zda se dají prát v pračce, značně to ulehčí úklid.

Při nákupu sprchových závěsů můžeme vybírat ze dvou materiálů a ani jeden z nich nemá s textilem moc společného. Levnější jsou závěsy z PVC, které nás přijdou od stokoruny výš, zhruba dvakrát tolik dáme za výrobky z polyesteru. Ty bývají často opatřené impregnační úpravou, aby se na závěsech netvořila plíseň, jak ji známe z veřejných sprch. Oba typy závěsů lze prát, ty první sice jen v ruce, druhé můžeme dát do pračky.

Většina z nás má za to, že koupelna musí být hlavně „hygienicky čistá". Dobře vybraný textil tuto podmínku neporuší, ale oko i bosou nohu potěší!

Reklama

Související témata:

Načítám