Hlavní obsah
2,8
(6)
Foto: Mona Martinů

Za hodinu máte hotovo!Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Pořádná česká gulášovka potěší každé nevegetariánské chuťové buňky. A hodnocení je jednoznačné: musíte vyzkoušet!

1 hod.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Polévka
  • 1 400 g hovězího masa
  • 30 g sádla
  • 30 g cibule
  • 1 špetka mleté sladké papriky
  • 1 špetka pepře
  • 3 špetky soli
  • 1 ks celeru
  • 20 g kořenové petržele
  • 1 200 g hovězích kostí
  • 3 ks brambor
  • 3 špetky kmínu
  • 50 g makaronů
  • 30 g chleba
Jíška
  • 20 g loje
  • 40 g hladké mouky
Článek

Postup

01.

Kližku očistěte, nakrájejte na drobné kostičky, na sádle zpěňte cibuli a papriku, přidejte maso. Nechte pár vteřin jen zpěnit, jako jsem to udělala já, dá jídlu skvělou barvu. Maso nejprve orestujte a pak zalijte vodou a nechte pod pokličkou dusit.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Mezitím si připravte vývar z kostí a zeleniny. Naštěstí tady není třeba řešit zakalenost vývaru – stejně se totiž zahušťuje jíškou, kterou si připravíte zvlášť na pánvi. Místo loje se dnes používá na jíšku slunečnicový olej nebo máslo. Než ji připravíte, bude zelenina skoro měkká. Stáhněte pod ní plamen, aby voda neklokotala, a metlou do polévky vmíchejte zchladlou jíšku, aby neudělala hrudky. Následně polévku jen sceďte, do hrnce vhoďte kostičky brambor a připravte osmažený chléb.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Plátky chleba nakrájte na kostičky (přece jen se jedí lépe než nudličky), vhoďte je do pánve s rozpáleným sádlem a za občasného míchání je smažte celkem asi 10 minut. Kostičky pak jsou krásně zlaté a křupavé. Po dovaření  brambor jen přimíchejte měkké maso, vše promíchejte a dosolte. Může se podávat! Skvělá víkendová večeře, která zabere takových 50–60 minut.

Reklama

Související témata:

Načítám