Hlavní obsah

Pravá gulášovka

Hodnocení:
(2)
Foto: Mona Martinů

Za hodinu máte hotovo!

Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Pořádná česká gulášovka potěší každé nevegetariánské chuťové buňky. Rozhodli jsme se proto vyzkoušet i léty ověřený recept z kuchařky Anuše Kejřové. A hodnocení je jednoznačné: musíte vyzkoušet!

Ingredience pro:
5 porcí
Polévka
  • 1400 g hovězího masa
  • 30 g sádla
  • 30 g cibule
  • sladká mletá paprika
  • pepř
  • sůl
  • 1 celer
  • 20 g petržele
  • 1200 g hovězích kostí
  • 3 brambory
  • kmín
  • 50 g makaronů
  • 30 g chleba
Jíška
  • 20 g loje
  • 40 g hladké mouky
Článek

Postup

Krok 1: Kližku očistěte, nakrájejte na drobné kostičky, na sádle zpěňte cibuli a papriku, přidejte maso. Nechte pár vteřin jen zpěnit, jako jsem to udělala já, dá jídlu skvělou barvu. Maso nejprve orestujte a pak zalijte vodou a nechte pod pokličkou dusit.

Foto: Mona Martinů

Krok 2: Mezitím si připravte vývar z kostí a zeleniny. Naštěstí tady není třeba řešit zakalenost vývaru – stejně se totiž zahušťuje jíškou, kterou si připravíte zvlášť na pánvi. Místo loje se dnes používá na jíšku slunečnicový olej nebo máslo. Než ji připravíte, bude zelenina skoro měkká. Stáhněte pod ní plamen, aby voda neklokotala, a metlou do polévky vmíchejte zchladlou jíšku, aby neudělala hrudky. Následně polévku jen sceďte, do hrnce vhoďte kostičky brambor a připravte osmažený chléb.

Foto: Mona Martinů
Foto: Mona Martinů

Krok 3: Plátky chleba nakrájte na kostičky (přece jen se jedí lépe než nudličky), vhoďte je do pánve s rozpáleným sádlem a za občasného míchání je smažte celkem asi 10 minut. Kostičky pak jsou krásně zlaté a křupavé. Po dovaření  brambor jen přimíchejte měkké maso, vše promíchejte a dosolte. Může se podávat! Skvělá víkendová večeře, která zabere takových 50–60 minut.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.