Hlavní obsah

Nehubnete, přestože jíte málo a 5x denně? Víme proč!

Foto: thinkstock

Málo jídla neznamená dobrou volbu!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový problém v hubnutí je tu! A budete se možná divit, co jej způsobuje. Místo přejídání totiž potíže s nadváhou způsobuje opak: příliš malé porce! Jíte také tak, a nehubnete? Co tedy s tím? Odborníci vidí odpověď jednoznačně. Čtěte!

Článek

Podle nejnovějších informací poradců na výživu přibývá lidí s nadváhou, kteří si ji však nezpůsobili špatným životním stylem, ale tím, že tělu dávají příliš málo energie, přestože jedí pravidelně. „Po mnoha letech omílání informace, že je potřeba jíst méně a častěji, Češi pochopili, že mají jíst pravidelně pětkrát denně, tudíž menší porce, ale pořád nevědí, co vlastně správně jíst,“ říká nutriční poradkyně Lada Nosková z DietPlan.cz.

S ní souhlasí kolegyně ing. Iva Veselá z Holmes Place: „Ve většině případů je dnes obezita způsobená příliš nízkým příjmem denní energie, nikoliv přejídáním.“ Tělo se pak nízkému příjmu brání tím, že si dělá zásoby a výsledkem je opak – tloustnutí.

Počítejte nejen gramy, ale hlavně kalorie

Podle odbornic stále v hubnoucím jídelníčku přetrvávají kalorické, nutričně nekvalitní potraviny – objemové krmivo, bohaté na živočišné tuky a jednoduché cukry. S velkým nedostatkem zeleniny. „Lidé se chtějí zaměřovat na velikost talíře, a ne na jeho obsah,“ tvrdí Lada Nosková a uvádí příklad. „Proto si někdo může myslet, že tmavý rohlík, zdůrazňuji tmavý, protože u mnoha spotřebitelů je rozhodující barva, o podílu celozrnné mouky nemají ani potuchy, namazaný na výšku zubů sýrem Tartare nebo Lučinou, je zdravý! Stejně jako dát si müsli – spékané + sušené ovoce + ořechy – zalité mlékem," dodává.

Foto: thinkstock

Podíl zeleniny je žádoucí prvek u každého jídlaFoto: thinkstock

Složení i obsah musí mít hlavu i patu

Abyste se se svým energetickým příjmem ale nedostávali do zbytečně nízkých čísel, přemýšlejte o složení i o objemu. „Je potřeba si uvědomit, že jiná je porce pro 60kilovou ženu či 80kilovou, nebo pro stokilového chlapa," upozorňuje Lada Nosková s tím, že se tak nemůžete v jídle porovnávat třeba s těmi, s kterými sedíte při obědě u stolu. „Ve výsledku ale může mít vaše jídlo i 400 gramů, pokud ovšem třetinu tvoří zelenina," upřesňuje Lada Nosková.

Proto jestliže si často dáváte k obědu necelých 200 g jídla, a ještě z toho je polovina zeleniny, je to opravdu málo. Pokud snídáte samotný jogurt, je to taky špatně. „Každé jídlo by mělo mít nejméně 1000 kJ a oběd 1600–2000 kJ," uvádí Lada Nosková z DietPlan.cz.

Příklad, prosím!

Abyste měli úplně přesnou představu, jak by třeba váš oběd měl vypadat, zde pro vás máme přesná čísla: „Zkuste 200 g zeleniny, 150 g masa a 80 g přílohy – je to opticky velká porce, ale není v tom problém, protože má skvělou redukční skladbu!" radí Lada Nosková. S tím, že složení jídel se řídí trojpoměrem živin viz rámeček výše. Každopádně velikost porce a její složení je velmi individuální (pokud si nejste jistí, co byste měli jíst právě vy, nechte si poradit, vyplatí se vám to) záležitost a odráží se v ní toho mnoho: věk, kolik měříte, vážíte, zda sportujete, jaké děláte zaměstnání, ale také zda se hodně stresujete, či nikoli...

V tomto případě jsou pak vaše snahy zbytečné a výsledky se nemusí dostavit. Co říkáte?

Reklama

Související témata:

Načítám