Hlavní obsah

Jak vyzrát na lámavé nehty? Rumem, žloutky i čokoládou!

Foto: Thinkstock

Kvalitu nehtů ovlivníte nejlépe správným jídelníčkemFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lámavé nehty jsou k zlosti i pláči a většinou to není jen tak jejich stav napravit. My vám ale pomůžeme, navíc přirozenou cestou. Zkuste naše tipy i vy!

Článek

To, že se vám začnou lámat nehty, má vždy nějakou příčinu. „Pokud jste v kondici, pak se nehty nelámou, netřepí se. Je-li vaše tělo oslabené, například dlouhodobým stresem nebo špatnou stravou, která vás okyseluje, hledá si minerály k neutralizaci často právě z nehtů, vlasů nebo kostí. Nehty a vlasy jsou pak oslabené, jemné a náchylné k mechanickému poškození,“ říká kožní lékařka MUDr. Ivona Kosová.

Ačkoli tedy není zapotřebí ihned běžet k lékaři, měli byste nehty sledovat. „Obtíže s nehty mohou být i součástí závažnějších onemocnění, často štítné žlázy nebo onemocnění kožního charakteru, jako je plíseň. Pokud jsou nehty lámavé delší dobu, několik měsíců a stav se nelepší, je vhodné navštívit odborníka a odhalit příčiny tohoto stavu," doplňuje Ivona Kosová.

Stavu nehtů ale nepřispívá ani to, čemu je vystavujete během dne – máchání ve vodě a saponátech, příliš hrubé pilování, nekvalitní laky plné chemie, ale i mechanické namáhání, tedy třeba pár hodin bušení do klávesnice počítače.

Foto: Thinkstock

Lámou se vám nehty? Pak si dopřejte zelené plody – papriky, avokádo, brokoliciFoto: Thinkstock

Co platí na lámavé nehty?

Zlepšit kvalitu nehtů lze hlavně „zevnitř“, čili dostatečným přísunem minerálů a vitaminů, správnou životosprávou.

Přidejte do jídelníčku celozrnné pečivo, zelené druhy zeleniny – brokolici, avokádo, papriku. Potřebné látky dodá i červená řepa, mrkev, jablka, mléčné výrobky, ryby, vejce, dýňová a slunečnicová semínka, datle, ale třeba i kvalitní čokoláda.

Jak lze vzhled nehtů podpořit zvenčí?

  • Omezte máchání rukou ve vodě, v saponátech a jiných chemikáliích. Alespoň po každém ošetřete ruce hydratačním a výživným krémem – ideálně s vitaminy A, E, C.
  • Zapilujte si nehty tak, aby neměly ostré hrany a nemohly se zatrhnout. Pilujte je v jednom směru. Nehty ošetřete výživným lakem, který je zpevní. Natřete i zespoda přečnívající části nehtu. Chovejte se k nim co nejšetrněji – při mechanickém ošetření i výběrem přípravků.
Foto: Thinkstock

Problematické nehty pilujte velmi jemně a jedním směremFoto: Thinkstock

Babské rady

Co dělaly s lámavými nehty naše babičky? Snažily se vypomoci si z přírodních zdrojů. Můžete to vyzkoušet také:

  • Nehty potírejte nebo koupejte v citronové šťávě.
  • Pijte čaj z kopřivy – alespoň šest týdnů, jeden šálek denně.
  • Nehty můžete koupat i v mléku, do kterého přidáte med a žloutek. Po koupeli ruce omyjte a namažte.
  • Kombinujte teplo a chlad – namáčejte nehty střídavě do teplé vody a studené vody, klidně i s ledovou tříští – vždy jen na pár vteřin. Vše můžete zakončit lázní v olivovém oleji.
  • Nehty pravidelně potírejte rozkrojenou cibulí. Pokud byste se báli zápachu, pak ruce nejprve namažte například olivovým olejem. Po aplikaci nemyjte.
  • Blahodárná je pro nehty i maska z vazelíny, kterou nanesete na ruce a necháte přes noc působit pod bavlněnými rukavicemi.
  • Dopřejte jim domácí koupel z ohřátého olivového oleje – měl by mít nejvyšší teplotu, kterou snesete. Poté ruce osušte a olej nechejte vsáknout.
  • Můžete použít i obyčejnou potravinářskou bezbarvou želatinu. Uvařte ji dle návodu, jen bez cukru, dopřejte jí chvíli na vychladnutí do přijatelné teploty, a pak do ní namočte nehty. Máčejte minimálně deset minut. Pak omyjte a namažte.
  • Připravte lázeň z lněného semínka – na polévkovou lžíci nalejte asi dvě deci vody a vařte tak dlouho, až začne voda slizovatět. Pak odstavte a nechejte prochladnout. I v této lázni máčejte nehty asi čtvrt hodiny. Poté omyjte a namažte.
  • Zkušenosti se pochvalně vyjadřují o účincích medu v kombinaci s rumem – lžičku obojího smíchejte a potírejte nehty. Po lázni ruce omyjte a namažte. Pokud pak neřídíte, nepoužitý zbytek medu a rumu si můžete dát klidně do čaje – a pro dvojí efekt, klidně do toho kopřivového.

Co pomůže s lámavými nehty?

Foto: archiv redakce

Zdraví vašich nehtů pomůže vylepšit i kvalitní kosmetika – například lak na nehty, nebo krémy na ruce s přírodními látkamiFoto: archiv redakce

Jak řešíte své problémy s lámavými nehty? Napište nám!

Reklama

Načítám