Hlavní obsah

Trendy pohovky: Staré gauče jsou IN

Foto: Thinkstock

Pohodlná pohovka je dominantou obývákuFoto: Thinkstock

Reklama

Obyčejná pohovka, řekneme si! Ale tak to zdaleka není! Na první pohled sice pohovky vypadají stále stejně – důležitá je velká plocha na sezení a pohodlné opěrky zad a rukou. Jenže pak u nich najdeme desítky detailů, které podléhají módním trendům. Jaké jsou právě teď in? Čtěte dál, možná budete překvapené!

Článek

Knoflíky jsou zpět!

Na první pohled malý detail, který ovšem dokáže dát pohovce zcela jiný vzhled – knoflíky. Do módy opět přišlo prošívání zdobené knoflíky, kterým se vracíme do období zhruba před třiceti či čtyřiceti lety. Pokud máme doma tak starou pohovku, neznamená to ale, že by vyhovovala poslední módě. Ty současné mají ještě jeden prvek navíc – doplňují je spuštěné volány, které vedou od sedáku až k podlaze. Sezení tak dostává romantický nádech.

Ale pozor, při jejich výběru bychom měly koukat nejen na prošívání, ale i celkový tvar. „Pokud bude jednoduchá a moderní, klidně si lze takovou pohovku pořídit i do menšího bytu. Samozřejmě je třeba s ní sladit i ostatní nábytek, hlavně skříňky, které by měly mít spíš oblé tvary. Pokud byste se ale zamilovaly do té ,zámecké‘ s volány, tak tam to vyžaduje mít velký prostor, nejlépe dům s klasickým vesnickým interiérem nebo aspoň jeden či dva starožitné kousky po babičce, které by s pohovkou ladily," radí designérka Kamila Douděrová.

Kov si našel své místo

Na retro styl odkazuje i další trendový prvek, který u moderních pohovek najdeme – kovové konstrukce. Navíc jde nejen o estetickou záležitost, ale také praktickou věc. Přece jen při luxování a vytírání se dřevo nebo jeho imitace snadněji poškrábou a poškodí, kov odolá. Používá se nejčastěji nerez ocel nebo hliník. Kvůli jednoduššímu úklidu se také čím dál více objevují v obchodech pohovky se zvýšenou spodní částí, pod kterými se snadno uklidí.

Foto: Thinkstock

Knoflíky jsou zase v móděFoto: Thinkstock

Nejde o návštěvu, ale o pohodlí

Těžko ale budeme v obchodech hledat pohovky s vysokými opěrami zad. Naopak těch nízkých je tam většina a navíc mají často prodloužený sedák. Že jsou hrozné a nedá se na nich skoro vůbec sedět? Ony ale nejsou určené ke způsobnému sezení s nohou přes nohu, ale naopak k ležení, válení se nebo relaxaci, kdy na našem „vzhledu“ nezáleží, důležité je pohodlí. To souvisí se změnou využití jednotlivých místností za posledních zhruba deset či dvacet let. Každý, kdo má propojený obývací pokoj s kuchyní a v něm barový pult nebo ostrůvek, potvrdí, že s návštěvami je jim příjemně tam. Nic nemusí nikam přenášet, vše mají při ruce. Na pohovku se pak rodina ubírá zpravidla večer a kouká tady na televizi nebo film. A u toho přece nesedíme s rovnými zády a chodidly na zemi!

Barva – věc důležitá

Zatímco kovovou konstrukci i nízkou výšku pohovek, jak je „diktují“ módní trendy, jsme ochotné vzít na vědomí, při výběru barvy stále zůstáváme konzervativní.

Designéři by rádi viděli v našich bytech sedačky sytě modré, oranžové, zelené nebo žluté. My ale dáváme přednost decentním odstínům. Na jedné straně se nám líbí ty světlé – tedy hlavně bílé, béžové či smetanové – nebo tmavé jako je hnědá či černohnědá. Rozhodnutí zpravidla ovlivňuje to, zda jsou v domácnosti děti či zvířata, ale i zkušenosti. Mnozí volí neutrální odstíny sedačky hlavně proto, že se bojí, aby se výrazná barva po čase neokoukala. Stále totiž počítají s tím, že jim pohovky – bez ohledu na trendy – vydrží patnáct či dvacet let. Barvu do místnosti raději vnášejí pomocí koberců či doplňků, které lze snadno vyměnit.

A jak to vidíte vy? Necháte se unést na vlně retro, nebo se vrhnete do světa petrých barev? Jak se vám líbí nové pohovky? Podělte se o své názory v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám