Hlavní obsah

Máte chuť na cheesecake? Udělejte si ho doma!

Foto: Petr Makovička

Cheesecake se vám bude na jazyku jen rozplývatFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sušenkový základ, jemná tvarohová náplň a nakonec ovocná poleva. To je přesně to, proč miliony lidí na celém světě americký cheesecake přímo zbožňují. Chcete si tento dezert připravit doma? Zkuste to podle našeho návodu krok za krokem. Možná vás překvapí, že ho zvládne připravit i úplný začátečník. Nevěříte? Tak se podívejte!

Článek

Cheesecake vděčí za svůj název sýru, ze kterého se jeho náplň většinou připravuje. V překladu to přímo znamená „sýrový koláč“, pokud si však pod tímto názvem představíte slanou buchtu z listového těsta a ementálu, šeredně se spletete. Jedná se totiž o sladkost vyrobenou ze sýru „cream cheese“, který pochází z Ameriky a je tak trochu podobný našemu tvarohu. V České republice ho koupíte pod značkou Philadelphia, někdy se nahrazuje pomazánkovým máslem nebo Lučinou. Základnu dortu tvoří rozemleté máslové sušenky nebo vafle. No a nakonec nemůže chybět ani poleva – z citronu, ovoce nebo třeba i čokolády. Už vás honí mlsná? Tak pojďte na to!

Tento základní recept jsem vyžebral od své známé z Ameriky a sám jsem si při pečení ověřil, že je jednoduchý, a přitom dokonalý!

Potřebujete: 150 g světlých máslových sušenek, 100 g másla, 900 g sýru „cream cheese“, 6 vajec, 200 ml 40% smetany ke šlehání, 200 ml 30% zakysané smetany, 150 g cukru krupice, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 1 citron, 1 lžíci vanilkového extraktu, ovoce na polevu (může být i mražené, doporučujeme lesní plody či jahody).

Foto: Petr Makovička

Základ jsou sušenky, smetana a krémový sýrFoto: Petr Makovička

Sušenky rozemelte na drť, smíchejte je s rozpuštěným máslem a natlačte je na dno dortové formy o průměru 24 cm, které jste vyložili pečicím papírem. Dejte na 15 minut odpočinout do lednice a mezitím se vrhněte na krémovou náplň.

Foto: Petr Makovička

Sušenky lze rozdrtit i v igelitovém sáčku – paličkou či válečkemFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Sušenky natlačte na dno a dejte na 15 minut vychladit do ledniceFoto: Petr Makovička

Do mísy vložte cream cheese a celá vejce. Přidejte obě smetany, cukr, mouku, šťávu z jednoho citronu a vanilkový extrakt (je 100x lepší než vanilinový cukr, tak si dejte práci a najděte ho v regálech supermarketů). Zapojte do hry ruční šlehač a krém na nejnižší otáčky pomalu promíchejte. Z lednice vyndejte formu a sušenkový základ zalijte krémem.

Foto: Petr Makovička

Na náplň smíchejte ostatní ingredience dohromadyFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Smíchejte ručním šlehačem - na nejnižší výkon!Foto: Petr Makovička

Vložte do trouby předehřáté na 220 stupňů Celsia a pečte 15 minut. Poté teplotu stáhněte na 135 stupňů a pokračujte dalších 70 minut. My jsme na dno trouby ještě vložili plech s kastrůlkem s horkou vodou – to aby uvnitř bylo vlhko a cheesecake se během pečení nepropadl. Troubu po upečení vypněte, neotevírejte a minimálně hodinu nechte cheesecake v rozehřáté troubě stát. Pokud byste ji otevřeli, povrch cheesecaku by vám popraskal a celý by se zdrcnul. Zchladlý dort přemístěte do lednice a nechte ho tam pořádně vychladit, ideálně přes noc stejně jako my. Poté ho nakrájejte na kousky, přelijte polevou z rozmixovaného ovoce a dokonalá sladkost je na světě!

Foto: Petr Makovička

Následuje hodina v troubě a pak další dvě hodiny čekáníFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Druhý den cheesecake vyndejte z lednice a připravte polevu z ovoceFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

A takhle má vypadat!Foto: Petr Makovička

Ať se vám daří! A pokud jste se ještě úplně nenamlsali, doporučujeme nebezpečně dobré rolády na tři způsoby nebo souboj dezertů se smetanou. Uvidíte, přijdou vám k chuti!

Reklama

Načítám