Hlavní obsah

Naučte se oblékat podle typu postavy!

Foto: Isifa

Víte, co vaší postavě lichotí a co naopak škodí?Foto: Isifa

Reklama

Jednoduchá otázka na úvod – dokážete upřímně říct, že víte, co vaší postavě sluší? Módní trendy sleduje většina žen, přesto je ale spousta takových, které jsou při výběru oblečení v koncích. Rozumět svým proporcím a umět se podle toho obléknout je přitom základ, bez kterého váš styl nebude nikdy perfektní. Takže honem do prádla a pojďte se trochu prostudovat.

Článek

Co vám bude, nebo nebude slušet přitom vůbec není otázkou konfekční velikosti (i když je jasné, že pokud jste celkově silnější, bude pro vás hledání ideálních kousků těžší). Můžete mít na cedulce stejné číslo jako vaše kamarádka, a přesto vám nemusí stejný kousek padnout. Důvod je zřejmý – odlišné proporce.

Proto se pořádně zaměřte na své tělo a zkuste ho rozebrat víc, než si jen stěžovat, že vlastníte „šílená stehna“ a „povolené břicho“. Jde hlavně o poměry – máte silnější horní, nebo dolní polovinu těla? Máte výrazně definovaný pas, nebo se tak trochu ztrácí? A jak je to s vašimi boky? Podívejte se na následující ilustrace a objevte, ke které siluetě máte nejblíž. Každá postava je sice malinko jiná, ale z hlediska poměrů se dají určit základní typy, které vám napoví, po kterém oblečení koukat.

Foto: Tomáš Kopecký

Která postava se nejvíce podobá té vaší?Foto: Tomáš Kopecký

Trojúhelník

Charakteristika: horní polovina těla je útlejší, pas je poměrně výrazný, boky a zadeček jsou širší, stehna silnější.

Co nosit? Pokuste se zdůrazňovat vaši největší devizu – krásný dekolt a štíhlý pas. Všechnu pozornost směřujete na horní polovinu těla, nebojte se větších výstřihů, zdobení v dekoltu nebo výrazných náhrdelníků. Slušet vám budou šaty, které jsou projmuté pod prsy. Topy si můžete dovolit upnutější, kalhoty volte rovně střižené.

Čemu se vyhnout? Příliš upnutým sukním nebo kalhotám, zbytečnému schovávání hořejšku ve volných topech.

Obrácený trojúhelník:

Charakteristika: horní polovina těla je mohutnější, často s velkými prsy a širokými rameny, postava se směrem dolů zužuje, boky jsou téměř chlapecké.

Co nosit?Chytré véčkové výstřihy, klidně i hlubší, které trup opticky prodlouží. S vršky buďte opatrné, výrazné barvy, vzory a potisky přitahují pozornost a tu byste měly cílit na vaše štíhlejší nohy. Klidně si oblékněte upnutou pouzdrovou sukni nebo užší kalhoty.

Čemu se vyhnout? Širokým kulatým výstřihům, nabíraným rukávům, volánkům na topech.

Diamant

Charakteristika: problematický střed těla, nedefinovaný pas, nohy i hořejšek jsou oproti středu těla štíhlejší.

Co nosit? Všechno, co zdůrazní vaše přednosti – dekolt a útlejší nohy. Slušet vám budou volnější tuniky, které zamaskují bříško, nebo šaty, které jsou projmuté pod prsy a směrem dolů splývají. U kalhot sledujte výšku pasu, neměla by být příliš nízko. Dovolit si můžete i pouzdrové sukně.

Čemu se vyhnout? Příliš přiléhavým vrškům nebo bokovkám, ze kterých přetékají špíčky

Ovál

Charakteristika: silnější horní polovina těla, větší prsa a bříško, nepříliš znatelný pas, větší zadek, nejštíhlejší část těla jsou nohy.

Co nosit?Volnější topy a tuniky, které zakryjí problémové partie. K nim volte rovně střižené nebo podle vašich možností upnutější kalhoty, které zdůrazní nohy. Nakupte si spousty sukní (bát se nemusíte ani výraznějších barev a potisků), šaty noste splývavější.

Čemu se vyhnout? Upnutým a divoce vzorovaným vrškům, rolákům.

Obdélník

Charakteristika: rovná postava bez znatelných boků a pasu, typicky chlapecká postava, která ale může být i silnější.

Co nosit? Vaším cílem bude vytvoření iluze ženských křivek, naučte se pracovat s pásky, které vám vytvoří dojem pasu, nebojte se nabíraných a pouzdrových sukní nebo šatů, které mají upnutější vršek a o něco širší sukni. Slušet vám bude i vyšší pas, pokud jste hodně štíhlé, nebojte se volánků a dalších ženských detailů.

Čemu se vyhnout? Pytlovitým střihům a šatům bez pasu, které vaši rovnou postavu ještě víc podtrhnou.

Osmička

Charakteristika: podobná jako ovál, jen s definovaným pasem, problematické partie jsou hlavně stehna, zadeček a bříško.

Co nosit? Využijte toho, že máte útlejší pas a ozdobte ho na volno páskem (vystačte si s náznaky, nic pevně utaženého) nebo topy, které jsou pod prsy trochu stažené. Nezapomínejte ani na svůj dekolt a vsaďte na větší véčkové výstřihy. Lichotit vám budou také šaty projmuté pod prsy.

Čemu se vyhnout? Příliš upnutým a výrazným vrškům.

Přesýpací hodiny

Charakteristika: souměrná postava s nápadnějšími boky, většími prsy a znatelným pasem.

Co nosit? Vaše postava je považována za ideál, a i když nemáte 90-60-90, bude se vám pravděpodobně oblékat nejsnadněji. Za každých okolností zdůrazňujte pas a nesnažte se vaše ženské křivky maskovat, pokud máte kila navíc, volte oblečení, které nebude přehnaně upnuté, ale ani zbytečně pytlovité. Tím pravým budou i kalhoty s vyšším pasem, rovně střižené i rozšířené nohavice a klasicky střižené šaty, které kopírují postavu.

Čemu se vyhnout? Bokovky a volné oblečení, které potlačí vaši ženskost.

Ať už máte postavu jakoukoli, pořád mějte na paměti jednoduchou zásadu – nejštíhlejší místa na těla zdůraznit, nejsilnější dostat do pozadí. Nikdy jen nemaskujte. Pokud zrovna sháníte šaty, nenechte si ujít článek Šaty podle typu postavy, pakliže si nevíte rady s bujným poprsím, nastudujte ještě článek Máte velká prsa? Poradíme, jak se oblékat!.

Reklama

Související témata:

Načítám