Hlavní obsah
3,8
(26)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Supersladký a superlepkavý, to jsou charakteristiky správného tureckého medu. Když si ho ale připravíte doma, bude navíc opravdu chutnat po medu a krásně křupat díky oříškům. Tak si trochu zpříjemněte život!

10 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 placku
  • 3 ks bílku
  • 160 g cukru krupice
  • 100 ml medu
  • 120 g ořechů
  • 2 ks dortové oplatky
Článek

Postup

01.

Bílky s cukrem ušlehejte ve vodní lázni dotuha. Sníh by měl být lesklý a opravdu pevný.

Foto: Eva Malúšová

Bílky šlehejte ve vodní lázni, aby zpevnily a prošly tepelnou úpravou. Když je sníh tuhý, za stálého šlehání k nim přilejte horký medFoto: Eva Malúšová

02.

Postupně za stálého šlehání přilévejte rozpuštěný med.

Foto: Eva Malúšová

Med ve vodní lázni rozehřejteFoto: Eva Malúšová

03.

Nakonec opatrně vmíchejte i nasekané ořechy.

Foto: Eva Malúšová

Nakonec opatrně vmíchejte posekané ořechyFoto: Eva Malúšová

04.

Směs rozetřete na dortovou oplatku, přiklopte další oplatkou, zatižte prkénkem a nechte v lednici zatuhnout. Ostrým nožem pak krájejte na kousky.

Foto: Eva Malúšová

Rozetřete na dortovou oplatku, přiklopte další a zatižte prkénkemFoto: Eva Malúšová

- Zkoušejte různé kombinace, třeba pistácie výborně ladí s růžovou vodou (jednoduše přimíchejte 1–2 lžíce do hotové hmoty), mandle s vodou z pomerančových květů či pomerančovou šťávou a kešu oříšky zase chutnají s vanilkou.

- Bílky jsou sice tepelně upravené, ale med skladujte v lednici, aby se neroztékal, a do týdne ho spotřebujte.

- Jestli nemáte dortové oplatky (seženete je v cukrárnách či v supermarketech v sekci pečiva), med rozetřete na lehce pomaštěný pečicí papír, po vychladnutí nakrájejte na jednotlivé kousky a bonbonky zabalte do pečicího papíru či celofánu.

Reklama

Související témata:

Načítám