Hlavní obsah

Slaďoučký turecký med. Zn.: Lepší než na pouti!

Hodnocení:
(22)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
střední

Supersladký a superlepkavý, to jsou charakteristiky správného tureckého medu. Když si ho ale připravíte doma, bude navíc opravdu chutnat po medu a krásně křupat díky oříškům. Tak si trochu zpříjemněte život!

Ingredience pro:
1 placku
  • 3 bílky
  • 160 g cukru krupice
  • 100 ml medu
  • 120 g ořechů
  • 2 dortové oplatky
Článek

Postup

Krok 1: Bílky s cukrem ušlehejte ve vodní lázni dotuha. Sníh by měl být lesklý a opravdu pevný.

Foto: Eva Malúšová

Bílky šlehejte ve vodní lázni, aby zpevnily a prošly tepelnou úpravou. Když je sníh tuhý, za stálého šlehání k nim přilejte horký med

Krok 2: Postupně za stálého šlehání přilévejte rozpuštěný med.

Foto: Eva Malúšová

Med ve vodní lázni rozehřejte

Krok 3: Nakonec opatrně vmíchejte i nasekané ořechy.

Foto: Eva Malúšová

Nakonec opatrně vmíchejte posekané ořechy

Krok 4: Směs rozetřete na dortovou oplatku, přiklopte další oplatkou, zatižte prkénkem a nechte v lednici zatuhnout. Ostrým nožem pak krájejte na kousky.

Foto: Eva Malúšová

Rozetřete na dortovou oplatku, přiklopte další a zatižte prkénkem

- Zkoušejte různé kombinace, třeba pistácie výborně ladí s růžovou vodou (jednoduše přimíchejte 1–2 lžíce do hotové hmoty), mandle s vodou z pomerančových květů či pomerančovou šťávou a kešu oříšky zase chutnají s vanilkou.

- Bílky jsou sice tepelně upravené, ale med skladujte v lednici, aby se neroztékal, a do týdne ho spotřebujte.

- Jestli nemáte dortové oplatky (seženete je v cukrárnách či v supermarketech v sekci pečiva), med rozetřete na lehce pomaštěný pečicí papír, po vychladnutí nakrájejte na jednotlivé kousky a bonbonky zabalte do pečicího papíru či celofánu.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek