Hlavní obsah

Vyplatí se nákup rozkládacího gauče?

Foto: Thinkstock

Který druh pohovek je lepší?Foto: Thinkstock

Reklama

Čas strávený poleháváním na pohovce patří k těm nejlepším okamžikům každého dne. Výběru správného gauče tak věnuje každá rodina spoustu času a energie. A rozhodně narazí na to, zda zvolit obyčejnou, nebo rozkládací. Víte, která je pro vás lepší?

Článek

Vypadá to jako nesmyl, ale o volbě pohovky za vás zpravidla rozhoduje velikost bytu, a hlavně počet místností. Pokud máte ložnici a pokoj pro hosty, je zbytečné volit rozkládací typ. Zapomeňte, že byste si ležení rozkládali jen tak pro větší pohodlí při večerním sledování televize. Na to je člověk moc líný a věřte, že existují jednodušší systémy, jak se krásně povalovat. Rozkládací gauče jsou tak vhodné jen k občasnému přespávání hostů, některé nahradí i postele. Pokud tento problém řešíte, umíme vám poradit.

Pevné sofa nabízí nejvíce variant

Pokud máte kam uložit sebe i hosty, zvolte si do pokoje klasickou pevnou pohovku. I proto, že v této kategorii najdete nejvíce variant včetně zajímavých designových kousků, které v rozkládacím provedení nekoupíte. „Nemusí se u nich řešit, kam a jak zabudovat rozkládací systém či matraci, ale záleží hlavně na tvaru, velikosti a barvě potahu. Designéři je navrhují podle trendů, které jsou zrovna aktuální,“ vyjmenovává některé výhody Miloslav Říha z firmy Říha nábytek.

Foto: Polstrin

Pohovka je základem každého obývacího pokojeFoto: Polstrin

Pevné pohovky tak mohou dostávat zajímavé tvary i barvy. Právě u nich také nejdete různé podhlavníky, pohyblivé područky a podpěry nohou, na které u rozkládacích nezbývá prostor.

Za velkou výhodu lze označit i to, že zde není žádný speciál mechanismus, který by se porouchal, což se u těch rozkládacích – například při nesprávném zacházení – může stát.

Foto: Nábytek Řiha

Pohovka Moara upoutá svou krásou a jednoduchostí, nahradí i funkci rozkládáníFoto: Nábytek Řiha

Rozhodně ale nepočítejte s tím, že by byly pevné pohovky díky jednodušší konstrukci levnější. Může to být přesně naopak. Cena bývá srovnatelná, nebo dokonce vyšší právě proto, že v této kategorii objevíte spoustu trendových kousků a novinek, a jak je známo, za ty se platí.

Foto: Nábytek Řiha

Některé nerozkládací pohovky také umí nahradit jednolůžkoFoto: Nábytek Řiha

Když se host zdrží přes noc

Pokud si pořizujete klasickou rozkládací pohovku, je určena pouze k občasnému přespávání, například návštěv. Pokud byste na ní chtěli spát každý den, akorát si zničíte záda!

Protože budou tyto pohovky rozkládáním více zatěžované, určitě by měly mít kvalitní a pevnou kostru, která manipulaci unese. Na výběr máte dva základní systémy rozkládání – vertikální a horizontální. Ten druhý je známější. „Konstrukce lůžka je ukrytá pod pohovkou a vy ji jednoduše vytáhnete. Čaloun může být už součástí, nebo sem dáváte polštáře ze zádových opěrek,“ říká Radka Jedličková z firmy Polstrin. I když druhý systém vypadá složitěji, na spaní je vhodnější. U vertikálního rozložení vlastně berete zádovou opěrku, čalouněnou část přetáčíte a zároveň se vám rozkládá podpěrná konstrukce. „U těchto typů je potřeba, aby se díly správně spojily dohromady a aby ze sedací soupravy vznikla dostačující plocha pro přespávání. Části, na kterých se spí, by měly být změkčené kvalitní polyuretanovou pěnou,“ dodává Radka Jedličková.

Foto: Polstrin

U obyčejných gaučů si lze dopřát i zajímavé doplňky, které zvýší jejich pohodlíFoto: Polstrin

Foto: Polstrin

Pohovku s horizontálním rozkládáním přenechte jen hostůmFoto: Polstrin

Výhodou tohoto systému je to, že se potah, na kterém se celý večer sedělo a možná tam někdo vylil i trochu vína nebo vody, dostává naspod, a vy ležíte na té části, která do té doby byla skrytá uvnitř. Člověk tak má přece jen pocit, že leží na čistém.

U rozkládacích pohovek také oceníte, že do nich, pokud mají úložný prostor,  uklidíte peřiny pro návštěvy. A rozhodně při jejich výběru dobře volte velikost. Sedačka široká 120 centimetrů po rozložení rozhodně nenabídne pohodlné ležení pro dva.

Foto: Ikea

U pohovek určených ke spaní oceníte i snímatelný a pratelný potah, zjednodušuje údržbuFoto: Ikea

Foto: Polstrin

Způsob vertikálního rozkládání vypadá složitě, je však lepšíFoto: Polstrin

Pohovka, na které můžete i spát

Dlouho se tvrdilo, že rozkládací pohovky nejsou vhodné ke každodennímu spánku. V několika posledních letech však toto pravidlo přestalo platit. Na trhu se objevují výrobky, které to dovolují. Musí však splňovat dvě podmínky: první z nich je vertikální, tedy překlápěcí způsob rozkládání. A to nejen kvůli hygieně. Právě i u těchto výrobků se dá dovnitř ukrýt kvalitní pružinová, nebo dokonce klasická polyuretanová matrace s lamelovým roštem. Bez nich si zdravý spánek nezajistíte.

Foto: Nábytek Řiha

Kvalitní rozkládací pohovka by měla být vybavená minimálně pružinovou matracíFoto: Nábytek Řiha

Stále však musíte mít na paměti, že jde o určité nouzové řešení, a tedy i kompromis. Klasické lůžko stále zůstává nenahraditelné, neboť do něj můžete zvolit několik typů roštů a matrací přesně podle své potřeby a také je zde lépe zajištěno i odvětrání lůžka.

Bez postele je zkrátka život těžký!

Reklama

Související témata:

Načítám