Hlavní obsah

Jak poznat dobrého lékaře?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Svému lékaři byste měli důvěřovatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Jak jste na tom se svým praktickým lékařem? V dnešní době má dobrý doktor cenu zlata, tak si toho svého raději pořádně prověřte! A pokud neprojde, klidně jděte jinam.

Článek

Lékař je důvěrná osoba. Abyste jako pacientka věděla, zda jste opravdu v dobrých rukou, přečtěte si, co by měl váš ošetřující lékař splňovat.

Má dobře zorganizovanou praxi?

Dobrý lékař vám v akutním případě dá brzký termín, pacienty s bolestmi přijme většinou ještě v ten samý den. V čekárně strávíte nejvýše 30 minut. Při doporučení na odborné vyšetření lékař neprodleně odešle své informace o pacientovi, nebo vám je dá s sebou.

Chrání vaše soukromí?

V průběhu vyšetření jste v ordinaci sama s lékařem, případně i se zdravotní sestrou. K odložení oděvů máte k dispozici chráněný prostor. O výsledcích vyšetření vás lékař informuje až poté, co se znovu oblečete.

Jsou chráněna vaše osobní data?

Při registraci jsou pacienti voláni jeden po druhém, aby se žádný cizí člověk nedozvěděl důvod jejich návštěvy nebo osobní informace (bydliště, rodné číslo). Důvěrné rozhovory probíhají vždy tam, kde je nemůže vyslechnout někdo další!

Jedná s vámi lékař přátelsky?

Lékař vás v žádném případě nediskriminuje ani kvůli původu nebo vyznání. Neupřednostňuje soukromé pacienty a včas vás informuje o případném zrušení termínu vaší návštěvy.

Bere vás vážně? Respektuje vás?

Váš lékař by si měl na vás udělat čas. Zeptá se na váš celkový stav, na vaše přání vám vydá doporučení na odborné vyšetření, při prohlídce se soustředí jen na vás.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zvlášť pečlivě vybírejte dětského lékařeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyšetřuje vás pečlivě?

K důležitým rysům dobrého lékaře patří důkladné vyšetření a dotazy na dosud užívané léky. Správný lékař se i později zajímá, jak dobře předepsaná terapie nebo léky působí. Nadále se také odborně vzdělává. Informace o jeho odborné způsobilosti (například certifikáty) by měly být k dispozici v čekárně anebo na dotaz.

Všechno jasně vysvětlí

Lékař vám jasně a trpělivě vysvětlí i složité diagnózy a souvislosti. Pomáhá si při tom např. ilustracemi. Seznámí vás se všemi možnostmi léčby, jejich přínosy, riziky a způsoby účinku. Přesně vám řekne, co zdravotní pojišťovna hradí, co nehradí nebo hradí jen částečně. Zodpoví všechny vaše dotazy.

Dává vám informační materiály?

Obzvlášť důležité informace obdržíte písemnou formou. V čekárně jsou k dispozici instrukce například o preventivních prohlídkách, očkování apod. Chronicky nemocné pacienty lékař informuje například o školicích programech, svépomocných skupinách nebo alternativních metodách.

Rozhoduje se s vámi?

Pokud přicházejí v úvahu různé terapie, lékař nikdy nerozhoduje o léčbě sám, ale společně s vámi. Případně vám dá na výběr z několika možností. Vždy má porozumění pro vaše pochybnosti.

Můžete vidět jeho podklady?

Dobrý lékař vám dovolí nahlédnout do svých podkladů nebo vám (na vaše náklady) vyhotoví kopie. Na přání vám vydá lékařskou zprávu.

Akceptuje druhý názor?

Musíte-li učinit závažné rozhodnutí, např. zda podstoupíte nebo nepodstoupíte operaci, váš lékař vám doporučí opatřit si posudek jiného specialisty.

Radí vám s prevencí?

Dobrý lékař vám vždy rád vysvětlí a poví, která preventivní vyšetření máte možnost a právo absolvovat.

Reklama

Načítám