Hlavní obsah

4 žhavé trendy pro koupelny roku 2012

Foto: Thinkstock

Koupelna je ukázkou kompromisu v rodiněFoto: Thinkstock

Reklama

Minimalisticky bílou, nebo romanticky zdobenou? Praktickou, či ideální pro wellness…? Zasloužila by si vaše koupelna v příštím roce změnu, a vy nevíte, jaká by měla být? Nechte se inspirovat trendy na rok 2012. Na výběr máte hned čtyři!

Článek

Nový rok je vždy příležitostí pro architekty i designéry, aby nabídli své vize ideálního bydlení na dalších dvanáct měsíců. Letošek není výjimkou, stejně jako to, že místo jednoho diktátu bytové módy máte na výběr hned čtyři směry, kterými se bude svět koupelen ubírat. Vyberete si?

Trend 1: Myšlenka open space

Před lety s tím začaly kuchyně – stejně jako v open space kancelářích došlo k propojení dříve striktně odděleného kuchyňského prostoru s obývákem, z čehož se zrodil multifunkční interiér, kde se plynule prolíná obytné i pracovní prostředí. Prostor, kde je rodina více pohromadě a kde také lépe funguje komunikace.

Foto: Ideal Standard

K očistnému rituálu odjakživa patřila vodní či parní lázeň. I dnes je řešením, jak si odpočinout a zbavit se stresu – sprchová kabina Tonax je vybavena sedátkemFoto: Ideal Standard

A nyní se podobným způsobem začínají posouvat také hranice koupelny. Její prostor přestává být uzavřený za dveře samostatné místnosti. I koupelny se začínají stávat nedílnou součástí obytného interiéru – nejčastěji ložnice. Protože jde o radikální změnu základního prostorového uspořádání, tomuto trendu odpovídá také podoba jednotlivých zařizovacích prvků. V takzvané otevřené koupelně najdete často vanu v poměrně těsné blízkosti postele – záleží však na vkusu, a hlavně pocitu každého z vás, jak je mu přiblížení těchto dvou vzájemně tolik odlišných zařizovacích prvků příjemné.

Foto: Aqua Trade

Vana vyrobená z inertního, netoxického, hypoalergenního materiálu Cristalplant, který obsahuje vysoký podíl přírodních materiálů, k dispozici s dřevěnou poličkou a relaxační lavicí. Design Michael SchmidtFoto: Aqua Trade

Vana, a nejen ona, v tomto pojetí většinou stojí uprostřed místnosti, a ne u zdi jako dříve. „Nově jsou koncipovány tak, že se vše odsouvá ode zdi a zařizovací předměty se soustředí do středu místnosti. Kromě umyvadel, baterií a koupelnového nábytku to platí také pro vany,“ říká Robert Schmiedlehner ze společnosti Dornbracht. Sami se můžete přesvědčit, zda Ostrůvek v koupelně je super hit, nebo hrůza?.

Foto: Dornbracht

Sprchování podle scénáře – ATT (Ambiance Tuning Technique) vychází z programu řady Balance Modules a zahrnuje programy JustRain, WaterSheet a WaterBar, které můžete individuálně kombinovat, podsvícení tlačítek informuje o aktuálním nastaveníFoto: Dornbracht

Umístění, zvlášť vany, je často ovlivněno také výhledem z ní. Při pobytu v ní se totiž nechcete jen rychle umýt, toužíte zde také relaxovat a mít z místa svého odpočinku příjemný výhled – třeba z okna do zelené zahrady. A nezapomínejte, že Vana uprostřed rovná se luxus v koupelně.

Foto: Kaldewei

Koupelna může být vybavena zařizovacími prvky podobně jako obytná místnost a ozvláštněna třeba krbem. Vana Conoduo s přepadovou soupravouFoto: Kaldewei

Trend 2: Ve stylu green

V takzvané zelené koupelně jde především o to, jak co nejvíce propojit interiér s živou přírodou. A také jak šetřit přírodní zdroje, tedy hlavně vodu a energii, jejichž sílu a blahodárný účinek zde využíváte.

Své místo tu mají například vodovodní baterie se sníženým průtokem vody, ale i typy bez perlátoru, které mají svým uživatelům připomenout, jak chutná dotek „normální“ lidmi neupravené vody a přírody. K zařízení takového interiéru neodmyslitelně patří přírodní materiály, jako je kámen, dřevo a samozřejmě také živé rostliny, které vám tu při výkonu hygieny budou dělat společnost.

Foto: Aqua Trade

Mosstile, je obklad z přírodního mechu na podložce z ekologické pryskyřice, který se používá v interiéru, k dispozici ve 12 barvách na modulech 29,8 x 29,8 cm. Design Stefano Laprocina a Giusi Ferone. Výrobek je patentovaný firmou Verde Profilo srl a distribuuje jej společnost Benetti Stone PhilosophyFoto: Aqua Trade

Trend 3: Nebojte se digitalizace!

Obklopuje vás v každodenním životě a souvisí se stále se zvyšujícím množstvím informací, které přijímáte a jste je denně nuceni vstřebat. V koupelně to znamená, že s vanou, baterií či jiným produktem dostanete automaticky také celou řadu funkcí a vymožeností z oblasti moderních technologií, jež v sobě výrobek ukrývá.

Abyste si je dokázali opravdu užít a nebyli doslova zahlceni produkty moderní doby, jejich ovládání musí být snadné – téměř intuitivní. Vše je nejčastěji řízeno klasickým počítačovým softwarem, avšak vy se nemusíte vůbec o nic starat, a jen si vychutnat požitek třeba pod sprchou, vybavenou volitelným scénářem. „Takový je například produkt s názvem ATT, tedy Ambiance Tuning Technique, který vám nabídne několik způsobů sprchování, kde si vyberete program, zahrnující nejen intenzitu vodního proudu, ale také jeho směr a typ trysek, z nichž bude voda na vaše tělo proudit,“ nabízí praktický příklad Robert Schmiedlehner.

Foto: Alape

Be Yourself – kolekce koupelnového nábytku a sanitární keramiky je koncipována tak, aby mohly jednotlivé prvky stát samostatně uprostřed místnostiFoto: Alape

Trend 4: New Normal

Máte pocit že se architekti opravdu zbláznili, protože vy opravdu nechcete ani vanu v ložnici, ani počítač ve sprše, ale jen praktickou, tradiční, a především hezkou koupelnu? Ani na vás se nezapomnělo! Čtvrtý trend totiž preferuje návrat k tradicím.

Původně byl tento trend určen na budování koupelen například v hotelích, ale brzo se začal objevovat i v těch domácích. Připadáte si zde, jako byste byli na návštěvě u dobrého přítele nebo třeba u své babičky na venkově. Nebo v koupelně Evy Mochové, designérky společnosti Jika: „Svou koupelnu bych si nejraději zařídila tak, aby vše působilo přirozeně a také abych na ní měla sama co největší podíl – vybavení i obklady bych si sama navrhla i vyrobila. Určitě by tam mělo být prostorné umyvadlo a pár kousků nábytku pro odkládání nejnutnějšího – nemám ráda přeplněné prostory, a také topení v podlaze.“

Foto: Dornbracht

Jedním z trendů je koupelna úzce propojená s ložnicí nebo začleněna přímo do interiéru ložnice. Koupelnová kolekce GentleFoto: Dornbracht

Poslední trend totiž dává prostor, abyste si koupelnu zabydleli celou řadou důvěrně známých věcí a doplňků, které celou atmosféru ne příliš útulné místnosti dokonale zabydlí.

Jak bude vypadat vaše nová koupelna? Budete odvážní a zvolíte některý z prvních třech trendů, nebo zůstanete u klasiky, tedy čtyřky?

Reklama

Související témata:

Načítám