Článek
Postup:
01.
Troubu dejte předehřát na 175 stupňů a pečlivě máslem vymažte formu.
02.
Do mísy robota dejte máslo, oba cukry a vajíčka. Nechte šlehat na střední rychlost, dokud směs nenabude. Pak do ní prosejte mouku s kypřicím práškem a nakonec přilijte i smetanu ke šlehání. Poté opět šlehejte do doby, než vám vznikne hladké těsto.
03.
Těsto pak nalijte do formy na beránka, naplňte ji asi 1 centimetr pod okraj. Povrch uhlaďte stěrkou a jestli máte otevřenou formu, zakryjte ji alobalem, aby vám beránek při pečení nepopraskal. Pokud máte dvoudílnou formu, stačí přiklopit druhou částí formy.
04.
Nechte péct dozlatova, bude to trvat přibližně 50 minut. Před vytažením beránka ještě raději zkontrolujte a zapíchněte do těsta špejli, pokud se těsto na špejli nelepí, máte hotovo. Vytaženou formu na chvíli zabalte do mokré utěrky. Po chvíli, kdy forma zchladla, z ní díky tomu beránka bez problémů vyklopíte. Nechte ho ležet na mřížce až do úplného vychladnutí. Jinak by se totiž mohlo stát, že se mu jeho vlastní vahou rozlomí krk.
05.
Vychladlého beránka jemně posypejte moučkovým cukrem. Namísto očí dejte hřebíčky a kolem krku mu můžete i opatrně uvázat stuhu.
Velikonoce
Velikonoce jsou svátkem jara i zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Letos vychází Velký pátek na 7. dubna, Velikonoční pondělí na 10. dubna 2023.
K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazance a beránka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života Ježíše Krista, jejich svátky vrcholí Velikonoční nedělí.
Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, které jsou nejlepší recepty z vařených vajec?
Beránek se tradičně peče na Bílou sobotu. Víte, jaké tradice připadají na Modré pondělí, Škaredou středu nebo Zelený čtvrtek?