Hlavní obsah

Velikonoční beránek

Hodnocení:
(232)
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Velikonoční beránek k svátkům jara neodmyslitelně patří. Zkusíte ho s Daškou Malou z pořadu Sladká tečka ze Streamu.cz? Díky šlehačce je krásně vláčný a postup je naprosto jednoduchý.

Ingredience pro:
1 formu
Těsto
  • 270 g hladké mouky
  • 130 g moučkového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 70 g másla
  • 3 vejce
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
Na zdobení
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 hřebíčky
Článek

Postup:

Krok 1: Troubu dejte předehřát na 175 stupňů a pečlivě máslem vymažte formu. Následně ji vysypejte moukou, aby se vám beránek nepřilepil a šel dobře vyklopit.

Krok 2: Do mísy robota dejte máslo, oba cukry a vajíčka. Nechte šlehat na střední rychlost, dokud směs nenabude. Pak do ní prosejte mouku s kypřicím práškem a nakonec přilijte i smetanu ke šlehání. Poté opět šlehejte do doby, než vám vznikne hladké těsto.

Krok 3: Těsto pak nalijte do formy na beránka, naplňte ji asi 1 centimetr pod okraj. Povrch uhlaďte stěrkou a jestli máte otevřenou formu, zakryjte ji alobalem, aby vám beránek při pečení nepopraskal. Pokud máte dvoudílnou formu, stačí přiklopit druhou částí formy.

Krok 4: Nechte péct dozlatova, bude to trvat přibližně 50 minut. Před vytažením beránka ještě raději zkontrolujte a zapíchněte do těsta špejli, pokud se těsto na špejli nelepí, máte hotovo. Vytaženou formu na chvíli zabalte do mokré utěrky. Po chvíli, kdy forma zchladla, z ní díky tomu beránka bez problémů vyklopíte. Nechte ho ležet na mřížce až do úplného vychladnutí. Jinak by se totiž mohlo stát, že se mu jeho vlastní vahou rozlomí krk.

Krok 5: Vychladlého beránka jemně posypejte moučkovým cukrem. Namísto očí dejte hřebíčky a kolem krku mu můžete i opatrně uvázat stuhu.

Máte vlastní rodinný recept na beránka, nebo ho letos zkusíte podle našeho receptu?

ynezorPumanzeSaNyknalC