Hlavní obsah
3,0
(1865)
 

Velikonoční beránek k svátkům jara neodmyslitelně patří. Tento fešák podle našeho receptu je díky šlehačce krásně vláčný a postup je naprosto jednoduchý.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu
Těsto
  • 270 g hladké mouky
  • 130 g cukru moučka
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 70 g másla
  • 3 ks vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžičky prášku do pečiva
Zdobení
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 2 ks hřebíčku
Článek

Postup

01.

Troubu dejte předehřát na 175 °C a pečlivě máslem vymažte formu na beránka.

02.

Do mísy robota dejte máslo, oba cukry a vajíčka. Nechte šlehat na střední rychlost, dokud směs nenabude. Pak do ní prosejte mouku s kypřicím práškem a nakonec přilijte i smetanu ke šlehání. Poté opět šlehejte do doby, než vám vznikne hladké těsto.

03.

Těsto pak nalijte do formy na beránka, naplňte ji asi 1 centimetr pod okraj. Povrch uhlaďte stěrkou a jestli máte otevřenou formu, zakryjte ji alobalem, aby vám beránek při pečení nepopraskal. Pokud máte dvoudílnou formu, stačí přiklopit druhou částí formy.

04.

Nechte péct dozlatova, bude to trvat přibližně 50 minut. Před vytažením beránka ještě raději zkontrolujte a zapíchněte do těsta špejli, pokud se těsto na špejli nelepí, máte hotovo. Vytaženou formu na chvíli zabalte do mokré utěrky. Po chvíli, kdy forma zchladla, z ní díky tomu beránka bez problémů vyklopíte. Nechte ho ležet na mřížce až do úplného vychladnutí. Jinak by se totiž mohlo stát, že se mu jeho vlastní vahou rozlomí krk.

05.

Vychladlého beránka jemně posypejte moučkovým cukrem. Namísto očí dejte hřebíčky a kolem krku mu můžete i opatrně uvázat stuhu.

Načítám