Hlavní obsah

7 tipů pro zkrášlení bytu: V hlavní roli krásné drobnosti!

Foto: Ikea

Závěsy nemusíte mít jen u okna, zkuste je použít také nad postelFoto: Ikea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líbí se vám u vás doma, jenom se všechno už tak nějak okoukalo? Pusťte se do resuscitace interiéru! Pokud máte dobře zařízené základní vybavení, stačí ho jen trochu oživit. Víme jak!

Článek

Můžete vymalovat, kde to jde, přemístit nábytek, pořídit si nové květiny nebo jen vyházet věci, které vám zbytečně zabírají místo. A co ještě?

1. Podle ročních období

Bytový textil v podobě přehozů, povlaků na polštářky, sedáků na židle nebo ubrusů a prostírání můžete měnit častěji; alespoň se vám pak daný vzor či barva neomrzí. Zkuste je střídat třeba podle ročních období. A totéž můžete udělat i s dalšími bytovými doplňky nebo třeba i s pár kousky nádobí – prostě s tím, co máte doma vícekrát.

Foto: Apropos shop

Přehoz Summer Pale Blue, 140 x 220 cm, bavlna (za 3094 Kč), polštář, 50 x 50 cm, bavlna, oboje značka Green Gate (za 987 Kč)Foto: Apropos shop

Foto: Magnet3Pagen

Prostírání Motýli, polyester, průměr 38 cm (za 219 Kč)Foto: Magnet3Pagen

Foto: À la Maison

Kolekce nádobí Tulip and Aster značky Julia Knight je ručně malovaná (například modro-stříbrná miska za 2700 Kč)Foto: À la Maison

2. Látky nejen na oknech

Trendy velí, abyste textilie používali netradičně. Nabízí se vytvořit třeba moderní nebesa nad postelí nebo umístit látku za sklo a tím oživit čela skříněk. „Tkaninu lze natáhnout také do obrazového rámu, látka se zajímavým vzorem může představovat artefakt na zdi. Možností je spousta. Textilie jsou stále v kurzu a navíc interiér zútulní. Jen je třeba smířit se s tím, že jde o lapače prachu a občas je musíte přeprat,“ říká bytová architektka Eva Stalder.

Foto: À la Maison

Textilie můžou fungovat i jako decentní předěl v místnosti, jak dokládá závěs Charlotte 14094/404, polyester + len, Christian Fischbacher (4500 Kč/bm)Foto: À la Maison

Foto: Eva Stalder Design

Nikde není psáno, že koberec musí být jen na podlaze. V tomto případě se bavlněný vyšívaný koberec zavěsil na tyč a umístil za čelo postele. Snadno se pak sejme a může vypratFoto: Eva Stalder Design

3. Obrazy trochu jinak

Na stěně nemusí viset jen jeden větší obraz; co kdybyste si vytvořili soukromou galerii? Použijte menší rámy nebo fotorámečky, které umístěte ve skupině. Až se vám obrázky přestanou líbit, snadno je vyměníte. A nemusí být jen přibité na zdi; různě velké či barevné rámečky s obrázky lze postavit na jednu dvě police nebo třeba přivázat na stužku a pověsit na háček.

Foto: IKEA

Obrazy na provázku stačí zavěsit, třeba na věšák původně určený na ručníky (například rám Nyttja, 25 x 34, za 49 Kč)Foto: IKEA

Foto: Kika Nábytek

Rámeček Audrey na 14 fotek, 20 x 84,5 x 1,5 cm (za 849 Kč)Foto: Kika Nábytek

Foto: IKEA

Obrázky či fotky si můžete vystavit kdekoli v bytěFoto: IKEA

4. Světlo, které zdobí

Lustry, lampy a lampičky si sice pořizujete hlavně z praktických důvodů, ale i ty díky originálnímu tvaru můžou už samy o sobě působit jako poutavý bytový doplněk. Prodávají se dokonce i kousky, v nichž lze pěstovat bylinky, některá svítidla jsou konstruovaná tak, abyste mohli proměňovat jejich tvar, a dětem se může zalíbit lampička, která současně funguje jako nástěnka.

Foto: Designbuy CZ

Vnitřní prvky závěsného svítidla Copernico značky Artemide lze různě natáčet a tak měnit tvar tohoto neobvyklého lustru (cena k doptání v obchodě)Foto: Designbuy CZ

Foto: DT Glass

Skleněná olejová lampa LuxLight, 22 x 17 cm (za 1499 Kč)Foto: DT Glass

5. Zrcadla oživí prostor

Patří mezi vděčné bytové prvky, s nimiž se dá čarovat. Velkoplošné zrcadlo nebo dokonce sada zrcadel nahradí obraz a současně zvětšuje prostor. Pěkně vypadá také stojací zrcadlo se skrytými poličkami či háčky, které se vejde i do malých bytů.

A pokud vám doma zbyl rám z rozbitého zrcadla, a už neuvažujete o jeho opravě, využijte ho jinak – na zadní část rámu přilepte nebo přitlučte proužky gumy, pak poslouží jako nástěnka.

Foto: IKEA

Velkoplošné zrcadlo Levanger, 180 x 80 cm, lze připevnit vodorovně i svisle (za 1790 Kč)Foto: IKEA

Foto: À la Maison

Galerie zrcadel, například Mina, Lene Bjerre, sklo + dřevo, 55 x 3 x 160 cm (za 7200 Kč)Foto: À la Maison

Foto: Kika Nábytek

Stojací zrcadlo v sobě ukrývá šperkovnici, 41 x 145 x 36 cm (za 3790 Kč)Foto: Kika Nábytek

6. Panely nejen do paneláku

„Vtipným prvkem, který není tolik rozšířený, jsou 3D panely. Přitom jejich aplikace je velmi jednoduchá. Dají se použít na velkou plochu, kdy opakování vzoru opticky zvětší prostor, nebo třeba jen na část zdi, kterou pak akcentují, například za televizor nebo jídelní stůl,“ říká architektka Petra Polányiová z Bonami CZ.

Zajímavě působí i 3D tapety, které se už nepoužívají celoplošně, ale jen na část stěny, a stejně tak fototapety s originálním vzorem – třeba takovým, který si sami navrhnete.

Foto: Maxidesign CZ, Bonami CZ

Lehké dekorativní závěsy, různé velikosti či vzory, cena k doptání v obchodechFoto: Maxidesign CZ, Bonami CZ

Foto: Eva Stalder Design

Vzadu vidíte pruh tkané textilie napnuté na dřevěném rámu, v popředí je velkoplošná grafika ve formě fototapetyFoto: Eva Stalder Design

Foto: Bonami CZ

3D panely, lze je také obarvit, jeden kus 46 x 46 x 2 cm (set 10 kusů za 1799 Kč)Foto: Bonami CZ

Jeden za všechny

Lidé si často šperkují svoje domovy doslova spoustou drobností, navíc na mnoha místech. Díky množství pak ani jednotlivé kousky nemají šanci vyniknout. Zkuste to jinak – pokud třeba milujete miniatury, ponechte jim „svou“ polici a na další dejte pouze jeden zajímavý doplněk, třeba svícen, vázu, šperkovnici… Totéž platí i pro větší kusy. Originálním solitérem se může stát moderní houpací křeslo stejně jako konferenční stolek.

Foto: DT Glass

Skleněné přelívací hodiny Large Clock, 25 x 15 cm (kus za 799 Kč)Foto: DT Glass

Foto: Designbuy CZ

Houpací křeslo Voido, Magis, různé barvy, polyetylen (42 350 Kč)Foto: Designbuy CZ

Foto: Kika Nábytek

Stolek a hodiny v jednom, 72 x 50 x 72 cm (za 3990 Kč)Foto: Kika Nábytek

A jak byste vylepšili interiér vlastním přičiněním vy?

Načítám