Hlavní obsah

HEAT: Zhubněte chůzí!

Foto: Ondřej Kroutil

Rychlost pohybu pásu záleží na vásFoto: Ondřej Kroutil

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

H.E.A.T., to je zábava, pozitivní energie a spousta shozených kilogramů. A jen za pouhých 45 minut a zcela přirozenou cestou. Novou fitness mánii jsem samozřejmě musela vyzkoušet na vlastní kůži. Zanechala jsem za sebou propocené tričko a odnesla si úžasný zážitek a skvělý pocit! Zkusíte to také?

Článek

Přišla jsem, zkusila a zvítězila sama nad sebou! Tak by se dalo stručně shrnout to, co jsem na „H.E.A.T. Programu" zažila. Pojďte se na vlastní oči přesvědčit, jaký je to nářez!

High Energy Aerobic Training, tak zní čtyři záhadná slova z názvu fitness novinky, která v současné době ovládla masy lidí toužících po štíhlé postavě a udržení si zdraví a kondice. Volně přeloženo: jedná se o aerobní cvičení s vysokým energetickým výdejem.

„H.E.A.T. Program je naprosto bezpečné cvičení, díky němuž dosáhnete svého osobního cíle," říká instruktorka Hanka Kynychová. „Cvičení zvládnou lidé všech věkových kategorií bez rozdílu pohlaví nebo kondice. Když mi ženy s obavou říkají, že tempo nevydrží, protože nemají kondičku, vždycky s úsměvem odpovídám, že právě o tom je H.E.A.T., jet si podle svého a kondičku si zlepšovat," dodává Hanka Kynychová.

O co kráčí

Cvičí se na speciálním stroji, na unikátně vyrobeném mechanickém běžícím pásu, který má za úkol simulovat horské podmínky v prostředí fitness center a tělocvičen. Dá se tedy na něm plynule regulovat převýšení terénu. Rychlost pohybu pásu je čistě na vás. Podle toho, jak šlapete, tak se i pohybuje. Nic pod vámi samo neujíždí, jak jste zvyklé u klasických běžeckých pásů. Navíc i přes boty cítíte drobné válečky, které jsou umístěné pod pásem. Máte tak pocit, že skutečně stoupáte do vršku po kamenité cestě. Pochopila jsem, že to rozhodně chce kvalitní obuv. Oblečení je čistě na vás. Nezapomeňte si však ručník a lahev s vodou!

Foto: Ondřej Kroutil

Hanka Kynychová umí dodat energiiFoto: Ondřej Kroutil

Cvičit můžete i doma, ale...

Pás si samozřejmě můžete pořídit i domů a cvičit na něm třeba u televize nebo při vlastnoručně vybrané hudbě. Stejně jako u ostatních cvičení i tady ovšem platí, že cvičení ve skupině s dobrým instruktorem je mnohem více motivující, donutí vás k vyšší výkonnosti a nedopustí, abyste se šetřily.

Moje první pětačtyřicetiminutovka

Do fitness centra jsem přišla trochu nervózní, stále totiž vzpomínám na asi nejnáročnější cvičení, kterým pro mě byla Bikram joga. (Jestli už jste na rozdíl ode mě zapomněly, tak si článek najděte pod názvem 2 kila dolů za 90 minut?! Jde to!). Usměvavé tváře spolucvičenkyň mi trochu dodaly odvahu, i když v šatně mi říkaly, že první hodina byla pro ně krutá. Na druhou stranu už nejsem ve cvičení žádný nováček, tak snad něco vydržím – snažila jsem se uklidňovat sama sebe. Když jsem se pak octla na pásu, všechno to ze mě spadlo. Hanka pustila české hity ve svižném tempu a daly jsme se na výšlap. Někdy bylo těžké usmívat se do kamery, když víte, že máte záda zpocená od krku až k pasu a instruktorka vás připravuje na to, že za chvíli přidáme tempo a zvýšíme náklon pásu.

Chvílemi mi bylo nepříjemné, jak mi válečky masírují nohy, dost to brnělo, hlavně při rychlém tempu. Z toho jsem usoudila, že příště to chce lepší boty. Naštěstí se tempo střídalo stejně jako náklon pásu, a tak se to dalo zvládnout. Vždycky, když už jsem nestačila s dechem, tak jsem se podívala na Hanku, a ta mi dodala další energii do žil. Věděla jsem, že kdykoli můžu ubrat podle svého tempa. Není to o tom, strhat se hned napoprvé. Posledních 5 minut bylo klasicky o strečinku. Tam jsem uvítala, když jsme se zuly a chodily po těch válečcích a protahovaly se. Ze všeho nejvíc jsem si ale užila závěrečnou sprchu v šatně. Cítila jsem se nabitá a zároveň psychicky odpočatá. Rozhodně to nebyla poslední hodina H.E.A.T.u, kterou jsem absolvovala a naprosto chápu ženy, které jeho kouzlu a energii propadly.

Jestli stále hledáte něco, co vás chytne a dobije vaše tělesné baterky, pak tohle vás možná dostane! Naviděnou v tělocvičně!

Reklama

Související témata:

Načítám