Hlavní obsah

Návštěva: Krásná vila, která vás překvapí!

Foto: Vilapark Jesenice

Zvenku má vila minimalistický vzhledFoto: Vilapark Jesenice

Reklama

Zvenku je to minimalistická stavba. Pokud čekáte, že i uvnitř bude kopírovat módní trendy a celé přízemí vyplní otevřený prostor plný kovu a skla, mýlíte se. Architekt uvnitř respektoval desítkami let prověřené dispozice, proto například oddělil kuchyň s jídelnou od obývacího pokoje a nezapomněl ani na skoro pětimetrovou spíž. Podobných překvapení tady čeká více!

Článek

Dům s dispozicemi pět plus jedna, kde se v přízemí nachází kromě obývacího pokoje ještě pracovna, a první patro nabízí tři ložnice, je koncipovaný jako bydlení pro rodinu. Nachází se spolu s dalšími stavbami v uzavřené lokalitě jenom sedm kilometrů od Prahy a nabízí krásný výhled do lesů a volné krajiny.

První patro pro milovníky klasiky

Zdají se vám divné domy, kde se hned za vstupními dveřmi ocitáte na koberci v obýváku, aniž byste měli šanci si někde sundat kabát a boty? Zde se vám nic podobného nestane. Dům ctí klasické uspořádání, proto nejprve vstoupíte do zádveří, kde architekt ponechal dostatek místa na předsíňovou nebo vestavnou skříň na odkládání svršků. Najdete zde i dveře vedoucí do garáže. Majitele tak nemusí znervózňovat déšť a v zimě ani sníh. Na vstup navazuje hala, z níž se dostanete jak do jídelny a kuchyně, tak do obývacího pokoje.

Foto: Vilapark Jesenice

V zádveří se pohodlně zujeteFoto: Vilapark Jesenice

„Kuchyň s přilehlou jídelnou jsou od obývacího pokoje odděleny příčkou, protože komu by se při odpočinku chtělo koukat na pracovní prostor kuchyně? A je přitom úplně jedno, zda tu máte uklizeno, nebo ne,“ říká Markéta Arazimová, manažerka projektu Vilapark Jesenice, kde se dům nachází.

Foto: Vilapark Jesenice

Při vaření se můžete koukat z oknaFoto: Vilapark Jesenice

Někdo by se ale určitě takovou kuchyní kochal rád. Linka je v provedení vysoký lesk a doplňuje ji pracovní deska z pravého italského kamene. Nejen majitelé panelákových bytů, ale i mnoha domů tady mohou obdivovat pracovní plochu, jejíž délka se spíš než na centimetry počítá na celé metry!

Foto: Vilapark Jesenice

Na kuchyň navazuje pětimetrová komoraFoto: Vilapark Jesenice

Nábytek je uspořádán do dvou linií naproti sobě, přičemž jednu tvoří pouze vysoké skříňky, ukrývající vestavnou chladničku s mrazničkou a nad sebou instalované trouby, klasická a mikrovlnná. Kolem zbyl prostor i na skříňky, ačkoli vyplnit zde každý centimetr volné plochy není nutné. Na kuchyň totiž navazuje skoro pětimetrová komora či spíž, která pojme zásoby jídla pro velkou rodinu. Také proto si u druhé části kuchyně architekt mohl dovolit zvolit pouze nízké skřínky, do nichž umístil dřez s myčkou. Místo obvyklých horních skříněk si majitelé mohou dopřávat výhled skrz okna do okolní zeleně.

Foto: Vilapark Jesenice

Tapeta v jídelně je tištěná na dvě stě let starém strojiFoto: Vilapark Jesenice

Foto: Vilapark Jesenice

V obýváku se můžete natáhnout na pohodlnou sedačkuFoto: Vilapark Jesenice

Foto: Vilapark Jesenice

Televize bude ukrytá ve výklenku naprotiFoto: Vilapark Jesenice

Pokoj pro hosty, nebo výminek?

Obývací pokoj tvoří šedá pohovka, která má v jedné části prodlouženou hloubku, takže si zde pohodlně natáhnete nohy třeba při sledování televize, která se ideálně vejde na protější skříňku umístěnou ve výklenku.

V přízemí najdete ještě jednu místnost, ta bude sloužit jako pracovna. Ovšem klidně se dá přeměnit i na pokoj pro hosty, a nejen ten. Jen s minimálním zásahem lze z vily vytvořit dvougenerační bydlení, kde bude mít každá rodina své soukromí. „Na dvanáctimetrovou pracovnu navazuje ještě pětimetrová technická místnost, která nabízí možnost v budoucnu vytvořit tady koupelnu s toaletou a sprchovým koutem. V přízemí tak vznikne bezbariérová garsonka s vlastním sociální zařízením,“ popisuje další nápad Markéta Arazimová. Nyní se v přízemí nachází jen toaleta u vstupu do domu.

Foto: Vilapark Jesenice

Schody do patra ladí s dřevěnými podlahami v ostatních místnostechFoto: Vilapark Jesenice

Lodžie nejsou jen výsadou paneláků

Po schodech, které ladí s podlahou v obytných místnostech, a jde o lepenou dřevěnou podlahu – jen v kuchyni a přilehlé spíži je položeno přírodní marmoleum –, se dostanete do prvního patra. Skoro polovinu z něj obsadili rodiče. Z jejich osmnáctimetrové ložnice se vchází jak do plně vybavené šatny, tak koupelny. Z ložnice tak může žena každé ráno vystoupit jako dáma, neboť šatník i koupelnu s kosmetikou má hned při ruce. Tedy pokud se jí odtud vyjít chce. Všechny koupelny ve vile jsou obloženy leštěným chorvatským mramorem. Nachází se zde vana, sprchový kout i umyvadlo se spodní skříňkou, toaleta je kvůli většímu soukromí schovaná za příčkou.

Foto: Vilapark Jesenice

Dominantou ložnice se také stala tapetaFoto: Vilapark Jesenice

V ložnici zaujme především tapeta v čele postele. A má čím upoutat. Byla totiž vytištěna na tiskařském stroji z počátku devatenáctého století. Ze stejné výrobny pochází i tapeta v čele jídelního koutu.

Z ložnice stejně jako z jednoho dětského pokoje se vchází do lodžie, která je součástí horního patra. Oba dětské pokoje mají dohromady druhou koupelnu na patře, opět vybavenou toaletou i vanou.

Foto: Vilapark Jesenice

Děti mají v pokojích vestavné skříně, rodičům slouží samostatná šatnaFoto: Vilapark Jesenice

Foto: Vilapark Jesenice

Koupelna je obložená leštěným chorvatským mramoremFoto: Vilapark Jesenice

Ale ani potomky architekt neošidil a na stěnách nemají pouze „obyčejnou“ výmalbu. Zeď v místě, kde je lezecký koutek, je z praktických důvodů opatřená omyvatelným nátěrem. V obou pokojích jsou připravené i výklenky na vestavné skříně, proto ani děti netrpí nedostatkem úložných prostorů.

Foto: Vilapark Jesenice

Dětský pokoj prosvětlila žlutě vymalovaná stěnaFoto: Vilapark Jesenice

Zaujal vás tento dům? Pojďte s námi na návštěvu i do dalších, zde jsou: Rekonstrukce domu za tři miliony, Velký dům, kde není nikdy zima a Řadový dům pro rozběhanou rodinu.

Ale ono se stačí po domě pořádně rozhlédnout, a zjistíte, že zde majitelům nebude chybět vůbec nic. Myslíte si to také?

Reklama

Související témata:

Načítám