Hlavní obsah

Řadový dům pro rozběhanou rodinu

Foto: Kyzlink

Řadový domek je zařízený krásným a jednoduchým nábytkemFoto: Kyzlink

Reklama

Mladý pár vsadil při zařizovaní domu nejen na jednoduchost a krásu, ale také na odolnost a snadnou údržbu, protože v domě s malým synem je to téměř nutností. Ale odolnost ještě nemusí znamenat nudnost. Interiér zdobí spousta originálních prvků. Koukněte se, jak se to majitelům povedlo!

Článek

Je to ideální dům pro mladou, aktivní a „rozběhanou“ rodinu – řadový domek s podlahovou plochou 122 metrů čtverečních nabízí nejen vlastní bydlení, dostatek soukromí nebo zahradu s posezením na terase, ale zároveň patří k těm energeticky úsporným. Když máte z každé strany sousedy, jen těžko vám zdmi může unikat velké množství tepla. Také péče o malou zahradu není nijak náročná.

Když se tyto výhody spojí se stejně nenáročným a zároveň na míru vytvořeným interiérem, bude se rodině nejen hezky bydlet, ale také jí zůstane spousta času na koníčky a záliby. Jenže jak takový interiér vytvořit?

Foto: Kyzlink

Kožená sedačka je na údržbu méně náročná než textilníFoto: Kyzlink

Foto: KyzlinkNejvíce času tráví rodina u velkého jídelního stoluFoto: KyzlinkKuchyň má tvar nedokončeného písmene UMísto krbu hrací koutek

Přízemí řadového domu tvoří velký obytný prostor, jehož součástí je i kuchyň a jídelna. Na něj navazuje terasa s posezením. „V obývacím pokoji byl původně plánován i krb, ale majitelé ho zatím nechtěli. Volné místo využívají jako hrací koutek pro syna,“ popisuje architekt Jan Kyzlink, ze stejnojmenné firmy, která interiér navrhovala a zařizovala.

Zajímavým prvkem obývacího pokoje je policová skříň, doplněná panelem posuvným ve vodicích lištách. Pouze na majitelích tak záleží, zda nechají otevřenou levou část stěny a pravou uzavřou, nebo opačně. S panelem je pak sladěná televizní stěna a uzavřená skříňka vedle něj. I na její výrobu byla použita kombinace ořechové dýhy, bílého polomatného laku a matného skla lacobel.

Příjemné posezení nabízí pohovka z bílé kůže. Ano, i ta splňuje požadavky na jednoduchou péči a dlouhou životnost. Lakovaná kůže je totiž mnohem méně náročná na údržbu než textilní potahy. Díky povrchovému ošetření se totiž například rozlité pití jen tak rychle nevsákne a máte čas ho utřít. Stejně tak se dovnitř nedostanou nečistoty.

Stolek připomíná dva na sobě složené kvádry a působí jednoduše. Ale je i velmi praktický, neboť uvnitř skrývá několik zásuvek s dotykovým ovládáním. K jejich otevření tedy stačí dotyk prstem. Nikde proto nevidíte žádné úchytky ani madla. To platí pro většinu zásuvek i skříněk v domě. Důvody jsou dva, přičemž lepší vzhled je až na druhém místě. Důležitější je bezpečnost. Pokud malý syn upadne, o hladkou plochu se „jen“ bouchne, o vystupující úchytky by se mohl zranit.

Foto: Kyzlink

Televizní stěna s panelem na zavěšení televizeFoto: Kyzlink

Foto: Kyzlink

Výrazným prvkem v koupelně je oranžová dlažbaFoto: Kyzlink

Foto: Kyzlink

Knihovna se šachovnicovými dvířkyFoto: Kyzlink

Rodina žije v kuchyni

Centrem rodinného života se ale stala kuchyňská část a jídelna. Sem majitelé zvolili velký ořechový stůl s pohodlnými židlemi a tráví u něj mnohem více času, než předpokládali.

Při navrhování kuchyňské sestavy architektonické studio Kyzlink omezilo na minimum množství horních skříněk. Přesto tady úložné prostory ani pracovní plocha nechybějí. Jedna stěna je totiž zcela zaplněná vysokými skříňkami s vestavnou chladničkou a mrazničkou a troubami. Za roletovými dvířky je schovaný kávovar a vše, co je třeba k přípravě tohoto nápoje. V dalších skříňkách zbylo ještě dost volného místa na ukládání potravin a nezbytných kuchyňských pomocníků.

Samotná kuchyň má tvar nedokončeného písmene U. Tady se na skříňkách opět objevuje ořechová dýha, pracovní desku architekti zvolili z umělého kamene Bienstone a prostor za ní je z bílého skla, opět lacobel. Stejné bylo použití i na výplně v obývací části.

Foto: Kyzlink

Půdorys prvního nadzemního podlažíFoto: Kyzlink

Foto: Kyzlink

Půdorys druhého nadzemního podlažíFoto: Kyzlink

V patře zbylo místo i na dvě koupelny

V prvním patře domu se nacházejí tři pokoje a dvě koupelny. Jednu z místností majitelé využívají jako pracovnu a knihovnu se šachovnicovými dvířky. Slouží i jako hostinský pokoj a časem se z ní může stát druhý dětský pokoj. Synova i rodičovská ložnice jsou zatím zařízené jen provizorně, existují jen v počítačové vizualizaci. To samé platí i pro šatnu a koupelnu se sprchovým koutem, které jsou součástí ložnice rodičů.

Rodina má však k dispozici „hlavní“ koupelnu v patře, kde je kromě vany a umyvadla i toaleta s bidetem. Na zajímavosti jí dodává oranžová podlaha kombinovaná s hnědými a béžovými obklady.

Třetí koupelna v domě se nachází v přízemí hned za zádveřím. Návštěvy tak nemusejí chodit na toaletu do patra a narušovat soukromí majitelů. Proto zde nevadí ani propojení WC a koupelny.

Možná vám to bude připadat jako detail, ale právě detaily dělají bydlení příjemné a pohodlné. A v tomto domě je podobných prvků hodně. Tedy i majitelé zde budou určitě spokojení.

Reklama

Související témata:

Načítám