Hlavní obsah

Očkování proti rakovině děložního čípku: Pro dívky zdarma!

Foto: Thinkstock

Očkování bude ženám ve vybraných věkových kategoriích hrazeno v plné výšiFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina děložního čípku je současnou hrozbou dívek i žen. Její výskyt totiž stále stoupá. Proto je dobrou zprávou, že od dubna bude očkování proti viru, který ji má na svědomí, u vybraných věkových skupin nově zcela hrazeno zdravotními pojišťovnami.

Článek

Možná jste zaregistrovali, že od začátku roku došlo ve způsobech platby za očkování k novinkám. Nově jsou hrazena všechna povinná očkování zdravotními pojišťovnami. Stát bude nadále platit pouze mimořádná očkování, například po živelních katastrofách.

Vakcína proti HPV viru

„V rámci Evropské unie patříme k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny děložního čípku,“ říká prof. MUDr. Vladimír Vonka, DrSc. z Oddělení experimentální virologie Ústavu hematologie a krevní transfuze. „Čím dál častěji se navíc toto onemocnění vyskytuje u mladších žen a dívek.“ A jelikož je HPV infekce považována za nejrozšířenější pohlavně přenosnou chorobu, byla schválena změna zákona o veřejném zdravotním pojištění, která umožňuje u vybraných věkových skupin dívek očkování proti rakovině děložního čípku hradit. Tím se předpokládá snížení jejího výskytu.

Ideální věk pro očkování

„Od dubna tak bude hrazeno očkování proti lidským papilomavirům z veřejného zdravotního pojištění dívkám od 13. do 14. roku věku,“ uvádí MUDr. Hana Cabrnochová, praktická lékařka pro děti a dorost, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP a dodává přesněji: „Dívkám budou hrazeny všechny tři dávky očkovací látky v případě, že první dávka bude aplikována nejdříve v den dovršení třináctých narozenin a nejpozději den před jejich čtrnáctými narozeninami.“ V tomto věku podle ní není organismus zatěžován jinou očkovací látkou, tudíž pro něj nepředstavuje žádnou zátěž.

Foto: Thinkstock

Dívkám je očkování doporučeno od 13 let věkuFoto: Thinkstock

Ženy, které již pohlavní styk zahájily, by měly před očkováním absolvovat gynekologickou prohlídku, včetně cytologického rozboru. Doporučená je i konzultace s lékařem, zda je pro vás očkování vhodné.

Co je důležité vědět:

  • Vakcína zůstává nejúčinnějším nástrojem v prevenci rakoviny děložního čípku. Její příčinou jsou lidské papilomaviry.
  • Existuje více než 200 typů HPV, přičemž 14 z nich může způsobit rakovinu. Vakcíny nechrání před všemi nebezpečnými papilomaviry! Silgard i Cervaix obsahují vakcinační složky pro prevenci papilomavirových nákaz typu 16 a typu 18. Silgard navíc i vůči typu 6 a 11, které jsou původci vzniku genitálních bradavic. I když očkování proti HPV nákazám patří mezi vysoce účinné, nemusí ochránit každého. Důležité je vědět i to, že nechrání vůči jiným pohlavně přenosným infekčním chorobám.
  • Očkování má největší efekt před zahájením pohlavního života: Nejnovější data prokázala 93% ochranu v prevenci těžkých přednádorových změn na děložním čípku bez ohledu na typ HPV viru.
  • Očkování neléčí probíhající infekci či již vzniklou nemoc, ale může ochránit před infekcí budoucí, což ocení ženy, které již pohlavním životem žijí.

Ve prospěch zdraví

„Zkušenosti s očkováním proti rakovině děložního čípku v uplynulých letech prokázaly, že jedním ze zásadních faktorů je cena vakcíny, která pro řadu rodičů představuje zásadní problém,“ objasňuje dále prof. MUDr. Vladimír Vonka. Cena za všechny tři dávky očkovací látky se totiž pohybuje kolem 10 tisíc korun. A i když v předchozích dvou letech nabízely pojišťovny vakcínu za výhodnou cenu, jakmile se vrátila na tu původní, zájem opět klesl.

Přibývá mladých pacientek

„Rakovina děložního čípku a těžké přednádorové změny se posouvají do mladších věkových kategorií a zákroky na děložním čípku podstupují mladé ženy již od 25. roku věku,“ tvrdí MUDr. Jiří Sláma, Ph.D., onkogynekolog z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN. Množství zákroků na děložním čípku, takzvaná konizace, roste.

Foto: Thinkstock

Rodiče, hlavně matky, by měli s dospívajícími dívkami otevřeně promluvit o potřebě očkováníFoto: Thinkstock

Podle lékaře každoročně absolvuje konizaci zhruba 12 tisíc žen. „Tyto zákroky s sebou mohou nést rizika související s budoucím těhotenstvím nebo předčasným porodem a představují psychickou zátěž,“ uvádí onkogynekolog MUDr. Jiří Sláma.

Kdo je viník?

Za rakovinou děložního čípku stojí vysoce rizikové typy lidských papilomavirů, které se přenášejí nejčastěji pohlavním stykem. „Tyto viry mohou vyvolat i jiná onemocnění, jako jsou rakovina vulvy, vaginy, penisu, řitního otvoru či hrtanu,“ doplňuje lékař Jiří Sláma. Podílejí se však pouze na určitém procentu těchto případů. Navíc se u nás výskyt zmíněných nádorových onemocnění rovná pouhému zlomku ve srovnání s počtem žen trpících rakovinou děložního čípku. Více o papilomavirech se dočtete v našem článku Zrádný HPV vir.

Několik čísel

„V České republice se objeví každý rok rakovina děložního čípku u tisícovky žen a téměř 400 z nich umírá,“ uvádí MUDr. Jiří Sláma. „V současné době u nás žije s touto diagnózou více než 16 tisíc žen,“ doplňuje odborník.

V počtu rakoviny děložního čípku jsme před většinou vyspělých zemí. „Jedním z důvodů je i fakt, že velká část žen u nás stále podceňuje pravidelné preventivní gynekologické prohlídky,“ varuje doktor Sláma. Přitom cytologický stěr dokáže podle něj odhalit změny na děložním čípku, a tím umožnit včasnou léčbu potíží.

Tip redakce: Pokud vás zajímají nejnovější informace v očkovacím kalendáři, ptejte s v naší poradně odborníků.

Ještě pořád otálíte s objednáním ke svému gynekologovi či pediatrovi vaší dcery? Je zbytečné si přidělávat problémy. Nemyslíte?

Reklama

Načítám