Hlavní obsah

Zrádný HPV vir. Pomůže očkování!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Očkování je nejúčinnější u mladých dívekFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čísla jsou neúprosná - rakovina děložního čípku u nás postihuje stále mnoho žen. Přitom stačí poměrně málo – nechat své děti (dcery zejména) očkovat proti viru HPV (lidský papilomavirus)! Tyto viry jsou velmi časté a udává se, že papilomavirová infekce je vůbec nejčastější sexuálně přenosná choroba.

Článek

Časopis Uzlíček

Existuje mnoho typů lidského papilomaviru, my se budeme věnovat čtyřem z nich - typům 6, 11, 16 a 18, proti kterým existuje očkování.

Krutá fakta

První dva typy HPV viru (6 a 11) způsobují až 90 % všech případů výskytu genitálních bradavic a další dva typy (16 a 18) mohou za 70 % karcinom děložního hrdla. U mužů jsou ze 60 % příčinou nádoru konečníku. Papilomaviry také mohou způsobit vzácnější druhy rakoviny - vaginy, penisu nebo hrtanu. S papilomaviry se setká 80 % žen ve věku do třiceti let!

Muži jsou přenašeči

Muži jsou však především přenašeči infekce. Proto by bylo ideální, kdyby se nechali naočkovat i chlapci před zahájením sexuálního života. To však zatím není příliš časté, vakcína je pro rodiče drahá a hrozba rakoviny budoucí synovy partnerky málo znepokojující.

Lze se nějak proti rakovině děložního čípku chránit?

Rizikovými faktory jsou:

  • kouření (stejně jako u ostatních nádorů)
  • časné zahájení sexuálního života (před 17. rokem)
  • promiskuita
  • užívání hormonální antikoncepce
  • onemocnění dalšími sexuálně přenosnými nemocemi

Nejlepší ochranou je proto vyvarovat se těmto rizikovým faktorům a současně nepodceňovat prevenci - navštěvovat pravidelně gynekologa (minimálně 1x ročně), nestřídat sexuální partnery, používat kondom a nechat se očkovat proti HPV. Toto očkování je na trhu od roku 2006 a vykazuje zatím velmi dobré výsledky.

Jakou vakcínu vybrat a kolik stojí?

Na trhu jsou v současné době dostupné dvě vakcíny - Silgard a Cervarix.

  • Vakcína Silgard je proti 4 typům viru HPV (6, 11, 16 a 18)
  • Vakcína Cervarix je proti typům 16 a 18

Cena jedné dávky je u obou látek přibližně 3.330 Kč, přičemž musejí být podány celkem tři dávky. V průměru tak očkování proti HPV viru vyjde na 10. 000 Kč.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Papilomaviry přenášejí mužiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Přispěje mi pojišťovna?

Ano, pojišťovny ženám na vakcíny přispívají. Rozdílné jsou však výše příspěvku a někdy je limitující také horní věková hranice, kterou očkovaná nesmí překročit.

Výše poskytovaných příspěvků na očkování proti HPV viru v roce 2009

Kdy a jak se očkuje?

Nejvhodnější je začít s očkováním ještě před započetím sexuálního života. V tomto případě očkování provádí pediatr. Pokud byl již pohlavní život zahájen, očkování provádí gynekolog, a to až po předchozím vyšetření, které zahrnuje cytologický stěr z děložního čípku. Zjistí, zda k nákaze již nedošlo, protože to by účinnost vakcíny snížilo. U žen nad 30 let může být provedena tzv. HPV testace: Buňky z děložního čípku odebrané při stěru se posílají do laboratoře s cílem zjistit, zda je žena lidským papilomavirem nakažená.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Investice do zdraví vaší dcery se vyplatíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

U mladších žen se HPV vyskytuje ve vysoké míře a většinou tato nákaza sama vymizí. Pokud přetrvá, je třeba ženu pravidelně sledovat a kontrolovat případné změny na sliznici děložního čípku.

  • Vakcínou Silgard se očkují děti (dívky a chlapci) od 9 do 15 let a ženy od 16 do 26 let třemi dávkami. Druhá dávka se aplikuje dva měsíce a třetí dávka šest měsíců po první očkovací dávce.
  • Vakcínou Cervarix se očkují dívky a ženy od 10 do 25 let, u chlapců tato vakcína nebyla testována. Schéma očkování pro Cervarix je opět třemi dávkami v intervalech 0, 1 a 6 měsíců.

Potřeba přeočkování zatím nebyla ani u jedné vakcíny stanovena, ale nepředpokládá se, že by posilující dávka byla nutná. Vakcíny nemají terapeutický efekt, to znamená, že chrání před infekcí, ale nakažené pacienty nevyléčí.

Jak je to s očkováním těhotných a kojících žen?

U nastávajích maminek tyto vakcíny nebyly aplikovány. Očkování sice proběhlo u několika žen, které o svém těhotenství zatím nevěděly, a neprokázalo se, že by to mělo nějaký negativní dopad na dítě nebo matku. To však samozřejmě nestačí k tomu, aby očkování bylo doporučeno těhotným ženám.

Studie u kojících žen přípravku Silgard ukázala, že jim látka může být podána. U druhého přípravku - Cervarixu však tyto studie provedeny nebyly, proto výrobci doporučují kojícím ženám raději s vakcinací počkat.

Milé ženy, myslete na své zdraví a zdraví vašich dětí, nezanedbávejte lékařské prohlídky a chraňte se dle výše zmíněných rad.

Časopis Uzlíček červenec 2009

Reklama

Související témata:

Načítám