Hlavní obsah

Osvěžující letní recepty s melounem

Foto: Ondřej Hošt

Tyhle melounové recepty si nenechejte ujít!Foto: Ondřej Hošt

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to tady! Mnohými z vás jistě očekávaná sezona růžových melounů je tady! V obchodech už se pomalu dají koupit i za sympatickou letní cenu, a je tudíž na čase podívat se na to, jak si melounové osvěžení dopřát i trochu jinak, než jste zvyklí.

Článek

Nevím, jak vy, ale já miluju melouny už jen kvůli tomu napětí při jejich nakupování. Přijdu k bedně a očima vybírám ten nejmenší (přece jen jsme na jeho konzumaci doma jen dva :-)). Pak ho zvednu, přiložím ho k uchu a poklepem zjišťuju, který nejlépe zní. A když si nejsem jistá, tak ho ještě u ucha mačkám, abych slyšela, jak to v něm praská.

Ten, který praská a duní nejlépe, si nakonec odnesu domů. Takřka svátečně do něj zaříznu ten největší nůž, který najdu, a plná očekávání ro rozříznu, abych se přesvědčila, jestli jsem opravdu vybrala dobře a není vevnitř moučný, nebo naopak nezralý. Samozřejmě, i tahle moje technika zděděná po mamince a babičce občas selže, a já se můžu uvztekat, ale když se to povede, dám si do nosu jako nikdy jindy v roce kromě Vánoc :-).

A co se tedy dá s melounem kromě rychlosnědení udělat?

Melounový salát se sýrem feta a avokádem

Na 4 porce potřebujete: asi 400 g melounu, 1 větší avokádo, 1 menší červenou cibuli, 200 g sýru feta nebo slanějšího salátového sýru, mátu nebo meduňku na dozdobení a šťávu ze 2 limetek na zakápnutí

Foto: Ondřej Hošt

Meloun se se slaným sýrem překvapivě skvěle doplňujeFoto: Ondřej Hošt

Postup: Je to velmi jednoduché! Meloun a sýr nakrájejte na kostičky asi 1 x 1 cm, oloupané avokádo na asi poloviční kousky a cibuli na půlkolečka. Do misek postupně vrstvěte meloun, avokádo a cibuli a jako nejvrchnější vrstvu salát posypte kousky sýru. Pak ho podle chuti zakápněte šťávou z limetky a dozdobte snítkou máty nebo meduňky. Spojení těchto možná trochu netradičních chutí je vážně skvělé!

Melounové gazpacho

Na 4 porce potřebujete: 3 rajčata, 350 g melounu, 1/2 stroužku česneku, 50 ml olivového oleje, hrst čerstvé bazalky, cukr podle chuti, 1/2 malé dýně, 1/2 okurky, 1 lžíci hořčice, 2 lžičky sherry nebo červeného vinného octa, sůl, bazalku na ozdobení a krevety (ty nemusí být)

Foto: melouny Bouquet

Melounové gazpacho vám zachutnáFoto: melouny Bouquet

Postup: Gazpacho je typická španělská studená polévka a dnešní recept je její netradiční melounová variace. Na pánvi orestujte na olivovém oleji česnek, pokrájená rajčata (návod, jak je oloupat a zbavit semínek, najdete ve videu pod tímto receptem) a bazalku. Orestovanou zeleninu dejte do hrnce, kam už jste si připravili na kousky nakrájenou dýni a salátovou okurku. Přidejte ocet, hořčici, zbytek oleje a meloun zbavený peciček, promíchejte a vše nechte asi 10 minut odpočinout. Nakonec směs rozmixujte ponorným mixérem a dosolte podle chuti. Pokud máte rádi krevety, spařte je asi 1 minutu ve vroucí vodě, pak je prudce ochlaďte ve studené vodě (tomuto postupu se říká blanšírování) a podávejte je s polévkou dozdobenou lístkem bazalky.

Melounová ledová tříšť s limetkou

Na 4 drinky potřebujete: 300 g melounu, 800 ml silného čaje, 1 dl pomerančové šťávy, 1 limetku a podle chuti třtinový cukr

Foto: Ondřej HOšt

Melounem si můžete dochutit i ledovou čajovou tříšť!Foto: Ondřej HOšt

Postup: S přípravou je dobré začít den předem. Nejdřív si uvařte silný čaj, podle chuti můžete použít některý černý čaj, báječně se také hodí třeba rooibos. Nechte ho vychladnout, nalijte ho do tvořítek na led a dejte zmrznout. Když jsou kostky opravdu úplně zmrzlé, vložte je do mixéru vhodného i na led, přidejte na kousky nakrájený meloun a rozmixujte na tříšť. Tu pak nalijte do džbánu s nakrájenou limetkou, doslaďte a podle chuti dolijte čerstvou pomerančovou šťávou nebo fresh džusem. A pokud budou pít jen dospělí, přidejte klidně bílý kubánský rum!

Melounové sendviče z lívanců

Na 2 porce potřebujete: 8 borůvkových lívanců vychladlých na pokojovou teplotu, šálek smetanové nebo vanilkové zmrzliny, 6 plátků melounu bez pecek

Foto: melouny Bouquet

Těmito lívanečky potěšíte hlavně dětiFoto: melouny Bouquet

Postup: Lívance si připravte podle receptu v článku Babiččiny recepty: Nadýchané lívanečky se skořicí s tím rozdílem, že do těsta přidejte asi hrst borůvek. Lívance nechte vychladnout a naneste na každý z nich zmrzlinu. Asi 1 cm silné plátky melounu ořízněte do tvaru kruhu stejně velkého, jako jsou lívance (skvěle se na ně hodí servírovací formičky, kde je sehnat, vám poradíme zde), a už jen vrstvěte na sebe v pořadí lívanec se zmrzlinou – meloun, na nejvrchnější lívanec už ale meloun nedávejte a jen dozdobte borůvkami. Ihned servírujte, jinak se zmrzlina rozteče!

Jíte meloun jen tak, nebo z něj připravujete i různé dobroty? A jaký je ten váš systém na zjištění, že je meloun uvnitř opravdu hezký? Podělte se o svoje nápady v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám