Hlavní obsah

Otázky o hubnutí: Co vás zajímá?

Foto: Thinkstock

Obraťte se se svými dotazy ohledně cvičení a jídelníčku na naši poradnuFoto: Thinkstock

Reklama

Hubnoucí komando je v plném proudu! Jak s námi postupně hubnete, přibývají v naší speciální poradně dotazy týkající se nejen dietního jídelníčku, ale i správného cvičení. Vybrali jsme ty nejpalčivější a nejzajímavější z nich, na které členové Komanda odpověděli. Možná je ten váš mezi nimi. Možná jste se teprve chtěli zeptat. Pak čtěte dál!

Článek

A s čím že se při hubnutí nejvíce potýkáte?

Častou otázkou, kterou neustále řešíte, je dělená strava. Je vhodná k hubnutí, nebo ne?

„Já osobně nejsem příznivcem této diety. Nemám s ní pozitivní zkušenosti. Stala se hodně populární díky herečce Lence Kořínkové, ale o její účinnosti lze úspěšně pochybovat. Zásady, na kterých je založená, nejsou tak úplně správné a pravdivé. Mnohdy si lidé myslí, že když nebudou jíst sacharidy a bílkoviny společně, že toho naopak mohou sníst více a to bývá ono úskalí. Paradoxně pak začnou přibírat. Navíc, aby tělo po takovéto dietě nezačalo trpět nedostatkem některých živin (především bílkovin), je potřeba mít podrobně zmapované složení potravin, což není jednoduché a vyžaduje to plánování jídelníčku. Pozitivem této diety ovšem je, že klienti začnou jíst více zeleniny, ovoce a vlákniny. Toto vše můžete do jídelníčku zařadit i bez dělené stravy, ale je to jenom a jenom na vás," tvrdí „dietářka" Kateřina Gálová.

Jaká je kalorická hodnota těstovin po uvaření. Mění se, nebo ne?

„Kalorická hodnota těstovin se po uvaření nemění. U potravin sacharidové povahy, jakými jsou například těstoviny, rýže, brambory, luštěniny a podobně, se vařením, pečením a dalšími úpravami mění glykemický index (GI). To platí i u těstovin. Ten udává, jak moc zkonzumovaná potravina ovlivňuje hladinu krevního cukru (glukózy). Čím je glykemický index snědených potravin vyšší, tím více stoupá hladina krevního cukru. Na tu reaguje hormon inzulin (nejsilnější anabolický hormon lidského těla) tak, že vezme přebytečný cukr a uloží jej na horší časy do tukových zásob. Proto by mělo být vaším cílem jíst potraviny právě s nízkým glykemickým indexem. Pozitivně ovlivňují zdravou životosprávu, pomáhají preventivně bojovat proti onemocnění kardiovaskulárního systému a podobně," říká Kateřina Gálová.

Stalo se vám, že jste přibrali třeba během léčby nějaké nemoci a teď nevíte, co s tím? Zkoušíte diety, ale nezabírají? Dříve jste měli hodně sportovních aktivit, ale teď sotva zvládáte jednu hodinu týdně. Jak by člověk měl v takové situaci postupovat a začít s hubnutím?

„Příčin nezdaru v hubnutí může být mnoho i u zdravého člověka. Není vyloučeno, že jednou z nich je právě prodělaná nemoc. Doporučil bych konzultovat váš zdravotní stav s lékařem. Pokud vám cvičení a úpravu vašich stravovacích návyků schválí, bylo by rozumné poradit se ještě s osobním trenérem a případně i upravit vaše stravovací návyky. Cítíte-li se dlouhodobě unavení, dejte se nejprve dohromady po této stránce a až když budete cítit určitý nadbytek životní energie, začněte se cvičením. Pár kilo navíc není tak vážný problém, jako následky, které mohou plynout z dlouhodobé únavy," radí „kliďas" Radek Soukup.

Mnohdy se doporučuje najíst se do hodiny po cvičení. Dříve jste se ovšem setkávali s doporučením, že se má jíst až hodinu po cvičení. Jak to je a proč?

„Tělo po ukončení fyzické aktivity splácí takzvaný ,kyslíkový dluh‘. Čím intenzivnější aktivitu jste dělali, tím trvá splácení kyslíkového dluhu déle. (U aktivit s nízkou intenzitou může dojít ke splacení kyslíkového dluhu již během aktivity.) Během této doby tělo spaluje více energie a může to trvat různě dlouho (od několika hodin až po 24–48 hodin). Proto se doporučuje cvičit obden. Osobně doporučuji do 20–30 minut po ukončení zátěže doplnit energii ve formě sacharidů (například ovoce), a pak asi hodinu po ukončení zátěže si dát klasické jídlo. Záleží také na tom, ve kterou denní dobu chodíte cvičit. Větší a hůře stravitelné jídlo (maso) během krátké doby po ukončení zátěže (do 60 minut) může způsobit zažívací potíže. Organismus se musí ,zklidnit‘ a dostat krev z pracujících svalů zpět do centra těla, aby jídlo mohlo být dobře strávené," konstatuje „dietářka" Kateřina Gálová.

Foto: ThinkstockInformujte se, které pohybové aktivity jsou pro vás vhodnéJaké pohybové aktivity jsou vhodné pro kojící matky? Je možné při kojení zahájit redukční dietu? Je vůbec hubnutí při kojení zdravé pro dítě?

„Já bych doporučila jako aerobní cvičení vhodné pro kojící ženy dlouhé procházky s kočárkem ve svižnějším tempu po dobu asi jedné hodiny. Kojící maminky mohou také posilovat, ale nejlépe bez zátěže. Deset minut denně stačí. Při kojení je důležitá plně vyvážená strava bez přejídání, redukční dieta je nevhodná. Dejte si čas a hubněte postupně. O to více bude vaše tělesná hmotnost stabilní," povzbuzuje mladé maminky „tanečnice" Petra.

„U cereálií pozor na rádoby ,zdravé‘ a ,fit‘ výrobky. Ne všechny snídaňové cereálie jsou zdravé. Často bývají zapékané, obsahují vysoké procento jednoduchých cukrů, ale také vysoké procento tuků (včetně tuků nasycených). Tyto zapékané (někdy nazývané také křupavé) cereálie nejsou zcela správnou volbou. Místo lupínků doporučuji spíše vločky. Zkuste sáhnout po těch sypkých s vyšším podílem ovesných vloček. Můžete si je připravit i doma z vlastních zdrojů, které máte rádi. Misku cereálií doplňte čerstvým ovocem či ořechy a medem. Ty nezapékané také obsahují více vlákniny, a proto vás zasytí na delší dobu. Místo mléka vyzkoušejte bílý jogurt. Kromě cereálií je ještě řada druhů snídaní, které budou příjemným startem do nového dne. Zkuste třeba celozrnné pečivo s domácí tvarohovou pomazánkou a zeleninou," doporučuje „dietářka" Kateřina.

Nenašli jste mezi řádky to, co jste chtěli vědět? Nebojte se obrátit na členy Hubnoucího komanda přímo v poradně zde. Rádi vám pomohou objasnit všechno, co máte na srdci. A jestli se chcete zapojit aktivně do cvičení, zkuste si protáhnout a vytvarovat tělo s „ bojovnicí" Veronikou v dnešní lekci bodyformingu.

Reklama

Související témata:

Načítám