Hlavní obsah

Test otvíráků na konzervy: Víme, který je nejrychlejší a nejjednodušší!

Foto: TESCOMA

S jakým otvírákem se pracuje nejlépe a nejrychleji? To jsme se snažili zjistitFoto: TESCOMA

Reklama

Jak otvíráte konzervy? Pouštíte se do nich nožem, nebo máte svůj oblíbený otvírák, na který nedáte dopustit? Tentokrát jsme v redakci otestovali hned čtyři druhy otvíráků – a zajímala nás nejen rychlost.

Článek

Pořídili jsme otvíráky v ceně do dvou stovek a tak, aby každý představoval jeden typ. K nim jsme přidali ještě klasický švýcarský nožík. Nakoupili jsme konzervy s mandarinkami a pustili se do otvírání. Tady jsou naše zkušenosti.

Otvírák konzerv Fiskars

Cena:od 90 Kč

Popis výrobce:Vyroben z velmi odolného plastu, nerez oceli. Odolává vysokým teplotám. Rukojeť má protiskluzový povrch Softouch. Hodí se na všechny konzervy.

Foto: Archiv redakce

Otvírák od Fiskarsu působí bytelně a spolehlivě, ale zůstávají po něm na víčku velmi ostré hranyFoto: Archiv redakce

Redakční zkušenost:Na první dobrou si s ním někteří nedovedli poradit, trvalo docela dlouho zjistit, jak ho na konzervu přiložit. Pak není z nejrychlejších, ale je vidět, že si poradí i s bytelnějším plechem – jen musíte dávat pozor na ostré hrany na víčku. Víčko se při otvírání také prohýbalo, takže se namočilo v ovocné šťávě. Konzervu mandarinek jsme s jeho pomocí otevřeli za 37,9 sekund. Z testovaných je nejskladnější, a jak zaznělo, vypadá spolehlivě, protože se mu nemůže porouchat mechanika.

Foto: Archiv redakce

Jak se ukázalo v testu, chce to chvíli cviku, než se naučíte s tímhle otvírákem pracovat. Pak už je to ale v pohodě, jak dokazuje Michalova zkušenostFoto: Archiv redakce

Tescoma otvírák na konzervy Handy

Cena: od 99 Kč

Popis výrobce:Určen pro snadné a bezpečné otevírání všech obvyklých typů konzerv. Otvírák je vyroben z odolného plastu, čepel ze speciální oceli. Po použití omyjte a osušte, nemyjte v myčce.

Foto: Archiv redakce

U Tescomy jsme s intuicí, jak ji použít, trochu pohořeli, ale nakonec nás překvapilaFoto: Archiv redakce

Redakční zkušenost:S tímhle otvírákem jsme bojovali docela dlouho, než kolegyně Jana přišla na jeho princip – takže doporučujeme prostudovat příbalový leták. Neodstraňuje totiž víčko konzervy zevnitř, ale rozděluje ji ve spoji. Když přijdete na to, jak funguje, je velmi rychlý, navíc bez ostrých hran a s možností víčko na konzervu vrátit, pokud ji nespotřebujete hned. Mandarinky jsme s ním otevřeli za 15,9 sekund.

Foto: Archiv redakce

Kolegyně Jana se ukázala jako nejzručnější a odhalila, že tenhle otvírák neřeže, ale vlastně uvolňuje spojení víčka a boků konzervyFoto: Archiv redakce

Leifheit otvírák na konzervy Sterling

Cena: od 189 Kč

Popis výrobce:Otvírák má pohodlný úchop, bezpečnou a snadnou manipulaci. Pracovní části náčiní jsou vyrobeny z Inox nerezové oceli a speciálně navržená držadla z matné nerezové oceli.

Foto: Archiv redakce

Jak pracovat s otvírákem Leifheit, bylo jasné hned a byl i velmi rychlýFoto: Archiv redakce

Redakční zkušenost:V našich domácnostech to je zřejmě nejběžnější typ otvíráku, takže jsme všichni ihned věděli, jak funguje. Řez na plechovce je po něm čistý, ale ostrý.

Pokud dáte pozor v závěrečné fázi, pak víčko v obsahu konzervy vymáchat nemusíte. Tento otvírák si s konzervou mandarinek poradil bezkonkurenčně nejrychleji – za 7,1 sekundy. Z testovaných nejtěžší a nejbytelnější na první pohled.

Kapesní nůž Victorinox Spartan

Cena: 474 Kč

Popis výrobce:Najdete v něm velký nůž, malý nůž, malý šroubovák i pro křížové šrouby, velký šroubovák, vývrtku, odstraňovač izolace drátů, otvírák na konzervy, otvírák na lahve, párátko, pinzetu, výstružník, bodec a nerezový kroužek na klíče.

Foto: Archiv redakce

Práce s otvírákem v noži pro nás byla bohužel naprostou záhadou a konzervu jsme jím při testu nezdolaliFoto: Archiv redakce

Redakční zkušenost: Je vidět, že jsme městská parta, nikoli zálesáci. Během testu se nám konzervu nepodařilo otevřít. Až po skončení testu se toho ujala kolegyně Blanka a za minutu a 26 vteřin konzervu pokořila. Jak je vidět, je zapotřebí grif. Výsledkem je víčko s méně ostrými hranami než od prvního otvíráku, ale přece jen si dejte pozor. Protože při otvírání postupujete po malých kouscích, víčko se tolik neprohne a nenamočí.

Výsledek: Nejrychlejší a nejpochopitelnější je otvírák Leifheit, ale způsobem otvírání bez ostrých hran a rychlostí mu na paty šlape Tescoma.

Foto: Archiv redakce

Tahle fotka ukazuje výsledek testu tak, abyste si uměli představit rozdíly ve vzhledu víčka po otevřeníFoto: Archiv redakce

Jaký otvírák máte doma a jak jste s ním spokojeni? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám