Hlavní obsah

Dům, který postaví za 4 hodiny? Dobyl Švýcarsko!

Foto: freedomky.cz

Rodinný domek za milion a čtvrt: česká rarita, která se prosadila i v zahraničíFoto: freedomky.cz

Reklama

Byl to doslova šok, když před třemi lety představil architekt Marek Jan Štěpán svůj freedomek, unikátní a nejlevnější dům v České republice. Mnozí o něm mluvili jako o obyčejné chatce, kterou nikdo nebude chtít, jiní po něm okamžitě zatoužili a předpověděli mu skvělou budoucnost. Zdá se, že pravdu měli ti druzí. Dokazuje to i dnešní návštěva ve Švýcarsku, kde už se v něm bydlí!

Článek

Je neobvyklý ve všech směrech a budí velké očekávání, už když se vás někdo zeptá, zda Chcete dům za 750 tisíc, více o něm zde. Ale freedomky se od klasických nejen zděných, ale i dřevostaveb liší i v dalších parametrech. „U freedomku odpadají starosti s výstavbou domu, nepotkáte tu řemeslníka, na všechno máte záruku a je téměř bezúdržbový, což plní sen mnohých o vlastním bydlení,“ říká architekt Marek Jan Štěpán. Domy totiž kompletně vznikají ve výrobní hale, pak se převáží na pozemek, kde jejich umístění na předem připravené vruty trvá jen čtyři hodiny. A stejně jednoduše je i přestěhujete.

Na stáří půjde s vámi

Zapomeňte na to, že když budete chtít na stáří z města na venkov, musíte prodat svůj starý dům a shánět nový, pak ho zase opravovat k obrazu svému. Nikoli! Jak napovídá slovo free v názvu, tento vám nabízí volnost a přestěhuje se s vámi. Stačí ho pouze odpojit od sítí a – s nadsázkou řečeno – včetně skleniček v kredenci nechat přestěhovat jinam. Nemusíte mít ani přívod na vodovod, kanalizaci či energii. Vyrábí se totiž i v „soběstačné“ verzi, kdy si energie vyrobí sám. Ale i při klasickém napojení, jsou jeho parametry a tepelně izolační vlastnosti nastavené tak, aby provozní náklady klesly na minimum. „Při dobře zvolených spotřebičích a maximálním využití možností domku mohou být měsíční náklady na jeho provoz v řádu stokorun,“ dodává architekt.

Jednu věc tomu ukázkovému mnozí vytýkali – byl malý. Jeho podlahová plocha činila jen 29 metrů čtverečních, takže opravdu připomínal jen chatku. Ale nyní je už k mání i verze nazvaná 2Plus s dispozicemi 2 + 1, podlahovou plochou 42 metrů čtverečních a k tomu sedmimetrovou terasou. Jeden takový stojí ve Švýcarsku a vy se do něj můžete podívat.

Krása čeká i uvnitř

Ani tento moderní domek se neobejde bez kuchyně v obývacím pokoji. Celý pokoj zaujme především obkladem stěn a laminovanými deskami, které zdobí výrazný dekor dřeva. Ze stejného materiálu jsou i dvířka kuchyňské linky. Ta krásně vyniknou v kombinaci s několika bílými prvky, které jsou na nábytku také použity. S dřevěným designem ladí i vinylová podlaha.

Foto: freedomky.cz

Do výklenku mezi dřevěnými skříňkami architekt umístil dřez, varnou desku a pracovní plochuFoto: freedomky.cz

Kuchyň má tvar písmene L a využívá dokonale prostor, tedy úložné prostory máte od podlahy ke stropu. Pracovní deska a do ní umístěné varné a mycí centrum tak vypadají jako bílý výklenek. V kuchyňské části je ukrytá i pračka.

Foto: freedomky.cz

Za dvířky kuchyně je ukrytá i pračkaFoto: freedomky.cz

Zajímavý prvek tvoří nízké skříňky táhnoucí se mezi kuchyní a krbovými kamny, kterými se celý prostor vytápí. Součástí sestavy je malý, na centimetr pasující vytahovací taburet. Když ho dáte ven, vznikne vám zde malé pracovní místo. Taburet lze využít jak k posezení, tak i jako konferenční stolek před sousední pohovkou. Ta je také v neutrální světlé barvě a architekt vybral rozkládací provedení, aby mohla v domku čas od času přespat návštěva.

Foto: freedomky.cz

Taburet na kolečkách poslouží jako židle u pracovního stolu...Foto: freedomky.cz

Foto: freedomky.cz

...nebo nahradí konferenční stolek vedle pohovkyFoto: freedomky.cz

Foto: freedomky.cz

Na rozkládacím gauči mohou přespat návštěvyFoto: freedomky.cz

Střed místnosti vyplňuje jídelní stůl, barevně sladěný se zařízením tohoto prostoru, se čtyřmi židlemi. Ten také není problém vytáhnout velkými francouzskými okny na terasu, která k obýváku přiléhá.

Foto: freedomky.cz

A když se hosté zdrží na snídani, ke stolu pro čtyři se krásně vejdouFoto: freedomky.cz

Oproti prvnímu prototypu má tento freedomek samostatnou ložnici, sloužící i jako šatna. Většinu prostoru vyplňuje lůžko, které má po obou stranách noční stolky, čímž je zcela vyplněná šířka jedné stěny. Nízké poličky, nabízející úložný prostor, jsou umístěné i nad postelí.

Foto: freedomky.cz

V ložnici se nacházejí skříňky i nad postelíFoto: freedomky.cz

Protější zeď, i zde je zachován kontrast dřevěného dekoru a bílé plochy, vyplňují šatní skříně. Uprostřed pak zůstává otevřený výklenek, vhodný například na umístění televizoru.

Foto: freedomky.cz

Koukat se na televizi z postele? Tento domek s podobným luxusem počítáFoto: freedomky.cz

Foto: freedomky.cz

I druhá stěna v ložnici je plná úložných prostorůFoto: freedomky.cz

Koupelna je laděna pouze do bílé a obsahuje základní vybavení – sprchový kout s umyvadlem a toaletou.

Foto: freedomky.cz

Do malé koupelny zvolil architekt skleněný sprchový koutFoto: freedomky.cz

Foto: freedomky.cz

Nejen bílá sanitární keramika, ale i stejné obklady dodávají koupelně čistý vzhledFoto: freedomky.cz

Velkou atrakcí prvního freedomku byla i velmi nízká cena – tři čtvrtě milionu, kdy částka za metr čtvereční činila zhruba 25 000 korun. Určitě tedy každého bude zajímat, zda se podobnou ozdobou může pochlubit ten dvoupokojový. A výsledek? Je ještě výhodnější! Základní verze vás přijde na 1 242 000 korun. Cena za metr čtvereční je tak pouze 20 652 korun.

Foto: freedomky.cz

Součástí domku je sedmimetrová terasa, kde si rádi dáte sklenku něčeho dobréhoFoto: freedomky.cz

Dovedete si představit, že byste také byli free a bydleli v tomto domku? Nebo raději zůstanete u klasiky? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám