Hlavní obsah

Vynikající domácí burgery? Zkuste je bez masa!

Foto: Greta Blumajerová

S řepou, špenátem i cizrnou. Který vyzkoušíte dříve?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Minula vás burgerová mánie, protože neholdujete masu? S našimi třemi recepty už to není žádný problém a můžete této pochoutce propadnout také! Máme totiž pro vás vegetariánské variace.

Článek

Zeleninové burgery mají navíc tu výhodu, že můžete snadno obměňovat bílkoviny, které do nich přidáte (tedy luštěniny, oříšky a sýry) i omáčky, kterými je ochutíte. V redakci byl jasným favoritem řepový s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní (snad jste nečekali, že bude v burgerech moje oblíbená zelenina chybět!) – oblizovali se po něm i zarytí masožravci, ale vyzkoušejte určitě i Asií inspirovaný cizrnový s mangovou majonézou nebo mexický kukuřičný se špenátem!

Řepný burger s karamelizovanou cibulkou a modrým sýrem

Na 4 burgery potřebujete: 2 středně velké řepy, 120 g mletých ovesných vloček, 3 vejce, 4 stroužky česneku, 1 lžičku tymiánu, 1 lžíci čerstvé petržele, sůl, pepř, řepkový olej

K servírování: 2 červené cibule, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci hnědého cukru, 4 lžíce červeného vína, 1 lžíci balsamica, sůl, pepř, 80 g sýru s modrou plísní, rukolu, 4 celozrnné bulky

Foto: Greta Blumajerová

Řepový burger je favoritem redakceFoto: Greta Blumajerová

Postup: Oloupanou syrovou řepu nastrouhejte najemno a pořádně z ní vymačkejte co nejvíce tekutiny. Přidejte vločky, vajíčka, prolisovaný česnek, tymián, nasekanou petržel, sůl a pepř a pořádně promíchejte. Nechte alespoň 20 minut odležet, aby vločky nasákly.

Mezitím si připravte karamelizovanou cibulku: najemno nakrájenou cibuli velmi pomalu opékejte na oleji, po asi 15 minutách přidejte cukr a nechte rozpustit. Přilejte víno a balsamico, osolte a opepřete a ještě asi 5 minut povařte, dokud není směs hustá a cibule měkká.

Z řepové hmoty vytvarujte 4 placičky a smažte na oleji dozlatova. Na každou pak dejte lžíci cibulky a kousek sýra. Můžete je dát na chvíli zapéct pod gril, aby se sýr roztekl. Podávejte v celozrnných houskách s čerstvou rukolou.

Cizrnový burger s arašídy, lilkem a mangovou salsou

Na 4 burgery potřebujete: 400 g naložené cizrny (1 konzervu), 2 stroužky česneku, 1 menší cibuli, 50 g pražených arašídů, římský kmín, sladkou papriku, hrst čerstvého koriandru, sůl, řepkový nebo arašídový olej na smažení

K servírování: 1 malý lilek, olivový olej, 3 lžíce majonézy, 3 lžíce nasekaného čerstvého manga nebo meruněk, 1 lžičku limetkové šťávy, hrst čerstvého koriandru, sůl, 4 housky (my jsme použili slunečnicové)

Foto: Greta Blumajerová

Chcete hosty překvapit? Nechte v burgeru kousky arašídůFoto: Greta Blumajerová

Postup: Oloupanou cibuli dejte spolu s buráky do mixéru a rozmixujte najemno (kousky arašídů ale nejsou na škodu). Přidejte cizrnu, prolisovaný česnek, lžičku římského kmínu a papriky, nasekaný koriandr a lžičku soli a rozmixujte na pevnou, ale hladkou hmotu. Vytvarujte z ní 4 burgery (kdyby se směs moc lepila, přidejte trochu mouky, kdyby se naopak rozpadala, přidejte vajíčko) a smažte je na rozpáleném oleji, dokud dolní vrstva nezpevní a nezezlátne. Poté obraťte a pečte z druhé strany.

Lilek nakrájejte na centimetrové plátky a z obou stran osmažte, nebo potřete olejem a v troubě ugrilujte. Každý plátek trochu posolte. Majonézu smíchejte s ovocem, limetkovou šťávou, koriandrem a solí. Housky rozřízněte a do každé dejte cizrnovou placičku, dresink, plátky lilku a kdo má rád, další koriandr.

Kukuřičný burger se špenátem a slunečnicovými semínky

Na 4 burgery potřebujete: 2 lžíce slunečnicových semínek, 1 cibuli, 1 čerstvou chilli papričku, 150 g čerstvého nebo mrazeného listového špenátu, 2 stroužky česneku, 60 g kukuřičné mouky, 250 ml vody, sůl, řepkový olej na smažení

K podávání:1 červenou cibuli, kečup nebo rajčatovou salsu, čerstvý špenát, 4 bulky

Foto: Greta Blumajerová

Pikantní varianta se špenátem udělá radost i mužůmFoto: Greta Blumajerová

Postup: Slunečnicová semínka nasucho na pánvi opražte a dejte stranou. Najemno nakrájenou cibuli a chilli papričku osmažte na 3 lžících oleje, přidejte nasekaný špenát a česnek a nechte zavadnout. Přisypte mouku, sůl a pepř a zalejte vodou. Povařte do zhoustnutí, na závěr přidejte slunečnici a nechte trochu vychladnout. Z hmoty tvarujte burgery, které smažte na rozpáleném oleji, až hmota zpevní.

Podávejte v opečených houskách s kečupem či salsou, plátky červené cibule a špenátem nebo oblíbeným salátem.

Foto: archiv firem

Při vaření jistě oceníte zajímavé utěrky: ať už s vtipným nápisem, nebo ve veselých jarních barvách.Foto: archiv firem

Připravujete doma i zeleninové a luštěninové burgery, nebo dáváte přednost masu?

Reklama

Související témata:

Načítám