Hlavní obsah

Domácí sýr na pečivo i mascarpone? Vyzkoušeli jsme je!

Foto: Mona Martinů

Domácí krémový sýr na pečivo nebo mascarpone? Na tyhle recepty je spolehnutí!Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že za termizované sýry na pečivo nebo kupované mascarpone utrácíte až hanba? Připravte si je doma! Vyjdou vás levněji, a navíc přesně víte, co do nich dáváte. Naši redakci nadchly!

Článek

Na úvod je třeba zdůraznit, že přesnou technologii výroby termizovaných sýrů napodobíte těžko – výrobci si ji samozřejmě střeží, a navíc spočívá v teplotních úpravách. Mascarpone, ale i krém podobný lučině, philadelphii či sýru buko z dnešního článku se originálním produktům velmi blíží chuťově a někteří, kdo je v redakci ochutnali, je dokonce hodnotili lépe než kupované předlohy. Příprava není složitá, jen vás čeká v obou případech den odpočinku. Připraveni? Jde se na to!

Domácí sýr na pečivo

Na 1,7 l potřebujete:1500 ml bílého jogurtu (nejlépe v bio kvalitě, ještě lepší je ten doma vyrobený, s minimálně 2,4 % tuku), 200 ml zakysané smetany (z 15 % tuku), rovnou lžičku soli

Foto: Mona Martinů

Jogurt, zakysanka a sůl. Nic víc není třebaFoto: Mona Martinů

Postup: V misce dobře promíchejte jogurt se zakysankou a solí. Připravte si hlubokou misku, na kterou dejte cedník. Ten ještě vystelte jednou vrstvou plátna. Směs s jogurtem přesuňte do cedníku a v lednici ji přes noc nechte vykapat. Po 24 hodinách už můžete mazat na chleba, případně ladit sekanou pažitkou, mletou paprikou a podobně.

Foto: Mona Martinů

Sůl ve směsi jen dobře promíchejteFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Sítko vystelte jednou vrstvou pláténka nebo látkového ubrouskuFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Ze směsi bude třeba vsáknout přebytečnou tekutinuFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Druhý den si můžete pochutnávat!Foto: Mona Martinů

Domácí mascarpone

Na 400 g potřebujete:500 ml smetany ke šlehání (ideální přímo z farmy, ale z té kupované se vám to povede také), 1 citron, teploměr na vaření

Foto: Mona Martinů

Smetana, citron a teploměr, to je vše, co budete potřebovatFoto: Mona Martinů

Postup: Do kastrůlku nalejte smetanu a zahřejte ji na 90 stupňů. Nejlepší je použít teploměr. Pokud ho nemáte, poznáte to tak, že se na hladině začnou objevovat jemné bublinky. V tu chvíli nalejte do směsi šťávu z jednoho citronu, teplotu se snažte udržet a asi 5 minut směs míchejte. Měla by přirozeně zhoustnout, ale žádné vysrážené kousky nečekejte. Pak zhasněte oheň, smetanu nechte asi 10 minut odstát.

Foto: Mona Martinů

Smetanu zahřejte na 90 stupňůFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Díky citronu smetana zhoustneFoto: Mona Martinů

Mezitím si připravte misku, přes kterou položte cedník a vystelte ho asi čtyřmi pláténky. Smetanovou směs nalijte do cedníku a vše nechte v lednici přes noc odpočívat. A co pak? Mascarpone podávejte třeba jen tak s jahodami nebo se pusťte do tiramisu.

Foto: Mona Martinů

Čtyři vrstvy pláténka či látkových ubrousků jsou nezbytnostíFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Výsledek nerozeznáte od kupované verzeFoto: Mona Martinů

A co si vyrábíte sami doma vy?

Reklama

Načítám