Hlavní obsah

Domácí sýr na pečivo i mascarpone? Vyzkoušeli jsme je!

Foto: Mona Martinů

Domácí krémový sýr na pečivo nebo mascarpone? Na tyhle recepty je spolehnutí!

Máte pocit, že za termizované sýry na pečivo nebo kupované mascarpone utrácíte až hanba? Připravte si je doma! Vyjdou vás levněji, a navíc přesně víte, co do nich dáváte. Naši redakci nadchly!

Článek

Na úvod je třeba zdůraznit, že přesnou technologii výroby termizovaných sýrů napodobíte těžko – výrobci si ji samozřejmě střeží, a navíc spočívá v teplotních úpravách. Mascarpone, ale i krém podobný lučině, philadelphii či sýru buko z dnešního článku se originálním produktům velmi blíží chuťově a někteří, kdo je v redakci ochutnali, je dokonce hodnotili lépe než kupované předlohy. Příprava není složitá, jen vás čeká v obou případech den odpočinku. Připraveni? Jde se na to!

Domácí sýr na pečivo

Na 1,7 l potřebujete:1500 ml bílého jogurtu (nejlépe v bio kvalitě, ještě lepší je ten doma vyrobený, s minimálně 2,4 % tuku), 200 ml zakysané smetany (z 15 % tuku), rovnou lžičku soli

Foto: Mona Martinů

Jogurt, zakysanka a sůl. Nic víc není třeba

Postup: V misce dobře promíchejte jogurt se zakysankou a solí. Připravte si hlubokou misku, na kterou dejte cedník. Ten ještě vystelte jednou vrstvou plátna. Směs s jogurtem přesuňte do cedníku a v lednici ji přes noc nechte vykapat. Po 24 hodinách už můžete mazat na chleba, případně ladit sekanou pažitkou, mletou paprikou a podobně.

Foto: Mona Martinů

Sůl ve směsi jen dobře promíchejte

Foto: Mona Martinů

Sítko vystelte jednou vrstvou pláténka nebo látkového ubrousku

Foto: Mona Martinů

Ze směsi bude třeba vsáknout přebytečnou tekutinu

Foto: Mona Martinů

Druhý den si můžete pochutnávat!

Domácí mascarpone

Na 400 g potřebujete:500 ml smetany ke šlehání (ideální přímo z farmy, ale z té kupované se vám to povede také), 1 citron, teploměr na vaření

Foto: Mona Martinů

Smetana, citron a teploměr, to je vše, co budete potřebovat

Postup: Do kastrůlku nalejte smetanu a zahřejte ji na 90 stupňů. Nejlepší je použít teploměr. Pokud ho nemáte, poznáte to tak, že se na hladině začnou objevovat jemné bublinky. V tu chvíli nalejte do směsi šťávu z jednoho citronu, teplotu se snažte udržet a asi 5 minut směs míchejte. Měla by přirozeně zhoustnout, ale žádné vysrážené kousky nečekejte. Pak zhasněte oheň, smetanu nechte asi 10 minut odstát.

Foto: Mona Martinů

Smetanu zahřejte na 90 stupňů

Foto: Mona Martinů

Díky citronu smetana zhoustne

Mezitím si připravte misku, přes kterou položte cedník a vystelte ho asi čtyřmi pláténky. Smetanovou směs nalijte do cedníku a vše nechte v lednici přes noc odpočívat. A co pak? Mascarpone podávejte třeba jen tak s jahodami nebo se pusťte do tiramisu.

Foto: Mona Martinů

Čtyři vrstvy pláténka či látkových ubrousků jsou nezbytností

Foto: Mona Martinů

Výsledek nerozeznáte od kupované verze

A co si vyrábíte sami doma vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC