Hlavní obsah
Foto: Shaiith, Shutterstock.com

Foto: Shaiith, Shutterstock.com

Domácí kaiserky. Jsou křupavé, voní po celé kuchyni, a jakmile vedle nich postavíte máslo a otočíte se, záhadně zmizí. To když se na ně vrhnou nedočkaví strávníci! Dobrá zpráva? Naučíme vás je.

2 hod., 10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 housek
Na těsto
  • 260 g vody
  • 21 g rostlinného oleje
  • 1 ks vejce
    3
  • 6 g sušeného droždí
  • 9 g tekutého sladového výtažku
    1
  • 7 g soli
  • 415 g pšeničné chlebové mouky
    1
Na potření a posypání
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce máku
  • 1 lžička hrubé soli
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejprve vajíčko rozkvedlejte vidličkou (ideálně by vyklepnuté mělo vážit okolo 45 g). Do mísy nasypte mouku, přidejte tekutý slad, sušené kvasnice, vejce, olej a vodu a těsto hnětačem asi minutu propracovávejte, dokud nevytvoří kompaktní hmotu. Vyplatí se ho teď asi na 10 minut nechat odpočívat, abyste aktivovali lepek.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Pak těsto poprašte solí a hnětačem ho propracujte do hladka, trvá to asi pět minut. Zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a dejte na hodinu a čtvrt kynout na teplé místo. V polovině kynutí klidně vezměte vařečku a těsto jednou propracujte, prospěje mu to. (Alternativou je nechat těsto kynout v uzavřené nádobě vymazané olejem: neoschne, lépe se rozvine.)

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Když zdvojnásobí objem, přeneste těsto na pomoučněný vál a rozdělte na stejné kousky podle kýženého množství housek (my dělali 6). Každý z nich vyválejte v hada a zavažte v klasický volný uzel jen s tím rozdílem, že oba konce kolem hlavního těla housky ještě jednou obmotejte tak, jak vidíte na fotkách.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Housky rozložte na plech s pečicím papírem, potřete olejem, přikryjte potravinovou fólií a nechte 30 minut kynout na plechu. Mezitím rozpalte troubu na 250 stupňů na horkovzduch, na její dno položte starý plech.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Připravte si hrnek s asi 200 ml vody. Z plechu sejměte potravinovou fólii, housky postříkejte vodou, posypte mákem a solí a plech s nimi umístěte do dolní třetiny trouby, do nachystaného plechu na dně nalejte vodu a troubu zabouchněte. Ihned snižte teplotu na 230 stupňů a po pěti minutách ještě na 210 stupňů. Housky by se měly péct asi 15–20 minut, dokud nejsou zlatavé. Osvědčený je i trik, že je lehce nadzvednete, a když jsou lehčí, než byste čekali, je hotovo. Nechte je vychladit na mřížce a podávejte.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Energetická hodnota celkem pro 1 housku
Energie1 345,33 kJ
Bílkoviny10,86 g
Tuky8,49 g
Sacharidy48,34 g
Sůl2,3 g
SAFA2,53 g
Vláknina3,5 g
Cukry1,24 g
Související témata:

Načítám