Článek
Dnešní jídelníček pro vás stejně jako předchozí pondělní varianty připravila výživová poradkyně Iva Veselá z Food Life. „Ráda bych jím inspirovala ostatní k tomu, aby si jednou za čas udělali odlehčený den a oprostili se od tepelně upravených potravin, masa, sladkostí nebo jídel z restaurace,“ láká Iva Veselá.
Odlehčený jídelníček vám podá pomocnou ruku ve chvílích, kdy tělo začíná stávkovat a vy se necítíte dobře. Na jaře a v létě, kdy jste obklopeni sezonní zeleninou i ovocem, můžete takový den dělat klidně jednou za týden „Odpočinete si, snížíte v organismu množství toxických a škodlivých látek, zlepšíte zažívání a posílíte imunitu,“ vyjmenovává výhody Iva Veselá s tím, že pokud na podobné „stravovací šoky“ nejste zvyklí, měli byste v těchto dnech maximálně odpočívat, vyhnout se stresu i fyzické aktivitě.
Některé dnešní tipy jsou v moderním raw stylu, tedy bez tepelné úpravy. Nás v redakci nadchly domácí tyčinky, které rozhodně stojí za zkoušku. Recepty jsou opět uvedené pro jednu porci (pokud není řečeno jinak) a můžete si s nimi klidně i hrát – nahrazovat některé suroviny nebo upravovat množství podle svého životního stylu.
Snídaně: Raw pohanková kaše
Potřebujete:40 g loupaných pohankových krup, 200 g ovoce, 15 g vlašských ořechů, skořici, špetku kardamomu, kakao, vanilkový extrakt, vodu
Postup:Kroupy namočte přes noc do vody (aby byly ponořené), změknou. Ráno je rozmixujte i s vodou, skořicí, kardamomem, kakaem a vanilkovým extraktem. Přidejte posekané ořechy a nakrájené ovoce. My jsme sáhli po jablku, pomeranči a kiwi.
Výživové hodnoty:1470,1 kJ (10,5 g bílkovin, 57,6 g sacharidů, 10,9 g tuku)
Svačina: Raw meruňková tyčinka s kešu oříšky
Na 2 porce potřebujete: 60 g sušených nesířených meruněk, 20 g kešu oříšků, 10 g strouhaného kokosu, 30 g pohankových vloček, vodu dle potřeby, pečicí papír
Postup: Meruňky a kešu oříšky namočte v mističce do vody a nechte je přes noc změknout. Druhý den je z vody vyjměte a rozmixujte. Do vzniklé hmoty zapracujte kokos i pohankové vločky a na pečicím papíru vytvarujte tyčinky. Zabalte je a nechte v lednici ztuhnout. „Často si lidé stěžují, že raw tyčinky jsou oblíbené, ale drahé. Takhle jejich cenu snížíte zhruba na polovinu,“ popisuje Iva Veselá.
Výživové hodnoty 1 tyčinky:905 kJ (4,4 g bílkovin, 31,6 g sacharidů, 8,7 g tuku)
Oběd: Čočka na kyselo s restovanou cibulkou
Potřebujete:45 g červené čočky, 100 g marinovaného tofu, 40 g cibule, 1 větší vejce, 5 g olivového oleje, 150 g kysaného zelí, ocet, sůl, zeleninový bujon bez glutamátů, pepř, bobkový list, saturejku
Postup: Čočku uvařte do měkka ve vodě s kořením a bujonem. Vajíčko také dejte zvlášť uvařit natvrdo. Po uvaření čočku přeceďte, dochuťte solí, pepřem, okyselte octem nebo citronovou šťávou a vmíchejte pokrájené tofu. Na oleji orestujte pokrájenou cibuli, osolte, opepřete. Čočku podávejte s cibulkou a kysaným zelím nebo sterilovanými okurkami.
Výživové hodnoty:1922,8 kJ (32,1 g bílkovin, 51,4 g sacharidů, 14,8 g tuku)
Svačina: Jahodový zákys
Potřebujete:250 ml zakysaného nápoje s 1,5 % tuku, 150 g jahod, 20 g amarantových plátků
Postup: Jahody jednoduše rozmixujte v zákysu. Přikusujte amarantové plátky.
Výživové hodnoty:1013,8 kJ (14 g bílkovin, 34,1 g sacharidů, 4,9 g tuku)
Večeře: Raw hráškový krém s uzeným lososem
Potřebujete:150 g vyloupaného mladého hrášku, 50 g avokáda, 30 g uzeného lososa, 200 ml zeleninového vývaru, pepř, stroužek česneku, citronovou šťávu, lístky máty, 1 lžičku kokosového oleje
Postup:Čerstvý mladý hrášek namočte na 2 hodiny do vody, aby změkl. Poté ho v mixéru rozmělněte spolu s vydlabaným avokádem, vývarem, olejem, česnekem a kořením. „Raw krém můžete podávat ihned, nebo je ještě lepší po vychlazení v lednici,“ přidává tip Iva Veselá. Nezapomeňte polévku ozdobit lososem, lístky máty a čerstvě mletým pepřem. Podávejte případně také s pečivem.
Výživové hodnoty:1192,9 kJ (14,6 g bílkovin, 17,6 g sacharidů, 16,4 g tuku)
A co vy a raw strava? Už jste ji zkoušeli?