Hlavní obsah

Velikonoční nadílka z kvalitní čokolády

Foto: Čokoládovna Troubelice

Velikonoční čokolády z Čokoládovny TroubeliceFoto: Čokoládovna Troubelice

Svátky jara se blíží a je čas poohlédnout se po velikonoční nadílce. Pokud chcete dopřát nejen svým dětem lahodné a zároveň kvalitní sladkosti, máme pro vás tip na vynikající čokoládu.

Článek

Rodinná čokoládovna z Troubelic na Moravě vyrábí čokoládu z ekvádorských kakaových bobů, slazenou třtinovou šťávou panelou. V jejich nabídce najdete i roztomilé velikonoční čokolády různých druhů. Mezi nimi třeba i zelenou.

Foto: Čokoládovna Troubelice

Zelená čokoláda je vyrobena z bílé 40% čokolády, do které je přidána spirulinaFoto: Čokoládovna Troubelice

Základní surovina: kakaové boby

Pro výrobu čokolády jsou základní surovinou kakaové boby, které obsahují velké množství zdraví prospěšných látek a jsou řazeny mezi superpotraviny. Čokoládovna Troubelice dováží kakaové boby z Ekvádoru a má pod kontrolou celý proces od sklizně až po samotnou výrobu čokolády. První dovoz kakaových produktů uskutečnili v roce 2010. Pojďte s námi do této rodinné čokoládovny nahlédnout a dozvědět se, jak u nich výroba čokolády probíhá.

Proč právě ekvádorské boby? 

„Ekvádor je pro mě druhým domovem, protože jsem tam prožil část svého dětství. Díky tátovi, který v Ekvádoru žije téměř 40 let a vybírá pro nás ty nejlepší kakaové boby přímo na plantážích, máme dohled nad kvalitou nakupovaných surovin, které si do České republiky dovážíme a následně z nich ručně vyrábíme čokoládu,“ říká majitel čokoládovny František Bačík. Ekvádorské kakaové boby patří k nejkvalitnějším a nejznámějším pro své výjimečné aroma a chuť.

Foto: Čokoládovna Troubelice

Ekvádorské kakaové boby odrůdy Arriba NacionalFoto: Čokoládovna Troubelice

Nápad sladit čokoládu panelou

Již při prvních pokusech výroby čokolády měla Čokoládovna Troubelice jasný cíl – vyrobit kvalitní čokoládu, která nebude slazena klasickým cukrem. Právě u nich vznikl nápad sladit čokoládu panelou, ztuhlou šťávou z cukrové třtiny, která není rafinovaná a obsahuje melasu. Vzhledem připomíná hnědý cukr, ale na rozdíl od něj má nesrovnatelně bohatší škálu chutí a vůní. Skvěle se hodí také ke slazení různých nápojů a dezertů.

Výroba od bobů po tabulku (bean to bar)

Proces výroby čokolády začíná v dalekém Ekvádoru, kde rodinný zástupce pečlivě vybírá kakaové boby přímo na plantážích. Následně se boby fermentují a suší na slunci. Nepražené pak putují v kontejneru přímo do troubelické čokoládovny. Po důkladném přebrání a odslupkování se kakaové boby hnětou několik desítek hodin v melanžéru společně s panelou. Do mléčné čokolády se navíc přidává sušené mléko. Aby vznikla tabulka čokolády, je potřeba čokoládu následně vytemperovat a odlít do forem.

Foto: Čokoládovna Troubelice

Kvalitní čokoláda nemusí být jen hořká, záleží především na kvalitě surovin a způsobu zpracováníFoto: Čokoládovna Troubelice

I vy si zasloužíte kvalitu

Čokoládovna Troubelice vyrábí přes třicet druhů čokolád. Okouzlí vás čokolády s reliéfem, dárková balení k různým příležitostem, možnost výroby na zakázku a široká nabídka kakaových produktů z Ekvádoru. Celý sortiment je přirozeně bezlepkový. Pokud byste rádi ochutnali čokoládu z této rodinné manufaktury nebo další produkty, navštivte jejich e-shop nebo kamennou prodejnu v Troubelicích.

Reklama

Načítám