Článek
Rodinná čokoládovna z Troubelic na Moravě vyrábí čokoládu z ekvádorských kakaových bobů, slazenou třtinovou šťávou panelou. V jejich nabídce najdete i roztomilé velikonoční čokolády různých druhů. Mezi nimi třeba i zelenou.
Základní surovina: kakaové boby
Pro výrobu čokolády jsou základní surovinou kakaové boby, které obsahují velké množství zdraví prospěšných látek a jsou řazeny mezi superpotraviny. Čokoládovna Troubelice dováží kakaové boby z Ekvádoru a má pod kontrolou celý proces od sklizně až po samotnou výrobu čokolády. První dovoz kakaových produktů uskutečnili v roce 2010. Pojďte s námi do této rodinné čokoládovny nahlédnout a dozvědět se, jak u nich výroba čokolády probíhá.
Proč právě ekvádorské boby?
„Ekvádor je pro mě druhým domovem, protože jsem tam prožil část svého dětství. Díky tátovi, který v Ekvádoru žije téměř 40 let a vybírá pro nás ty nejlepší kakaové boby přímo na plantážích, máme dohled nad kvalitou nakupovaných surovin, které si do České republiky dovážíme a následně z nich ručně vyrábíme čokoládu,“ říká majitel čokoládovny František Bačík. Ekvádorské kakaové boby patří k nejkvalitnějším a nejznámějším pro své výjimečné aroma a chuť.
Nápad sladit čokoládu panelou
Již při prvních pokusech výroby čokolády měla Čokoládovna Troubelice jasný cíl – vyrobit kvalitní čokoládu, která nebude slazena klasickým cukrem. Právě u nich vznikl nápad sladit čokoládu panelou, ztuhlou šťávou z cukrové třtiny, která není rafinovaná a obsahuje melasu. Vzhledem připomíná hnědý cukr, ale na rozdíl od něj má nesrovnatelně bohatší škálu chutí a vůní. Skvěle se hodí také ke slazení různých nápojů a dezertů.
Výroba od bobů po tabulku (bean to bar)
Proces výroby čokolády začíná v dalekém Ekvádoru, kde rodinný zástupce pečlivě vybírá kakaové boby přímo na plantážích. Následně se boby fermentují a suší na slunci. Nepražené pak putují v kontejneru přímo do troubelické čokoládovny. Po důkladném přebrání a odslupkování se kakaové boby hnětou několik desítek hodin v melanžéru společně s panelou. Do mléčné čokolády se navíc přidává sušené mléko. Aby vznikla tabulka čokolády, je potřeba čokoládu následně vytemperovat a odlít do forem.
I vy si zasloužíte kvalitu
Čokoládovna Troubelice vyrábí přes třicet druhů čokolád. Okouzlí vás čokolády s reliéfem, dárková balení k různým příležitostem, možnost výroby na zakázku a široká nabídka kakaových produktů z Ekvádoru. Celý sortiment je přirozeně bezlepkový. Pokud byste rádi ochutnali čokoládu z této rodinné manufaktury nebo další produkty, navštivte jejich e-shop nebo kamennou prodejnu v Troubelicích.