Hlavní obsah

Víkendové vaření: Božský dezert

Foto: Petr Makovička

Čokoládovému fondantu jen tak neodoláteFoto: Petr Makovička

Reklama

Už během pečení voní po celé kuchyni, a bezpečně tak přiláká každého milovníka sladkého v dosahu sta metrů. Čokoládový fondant nenechá nikoho chladným, obzvlášť pokud patříte do skupiny nevyléčených „čokoholiků“! Že jste tuhle lahůdku pocházející z Francie ještě nejedli? Je nejvyšší čas to napravit. Uvidíte, že ji nebudete dělat poprvé a naposledy!

Článek

Na první pohled malá, ještě horká bábovička. Myslíte si, že takhle malý dezert vás nemůže uspokojit? Omyl! Představte si, když ho rozkrojíte, vykoukne na vás tekutá teplá čokoláda, pak jenom jemně zaboříte lžičku a první sousto vás překvapí plnou čokoládovou chutí. A vy v tu chvíli víte, že jste se zamilovali! A co teprve, když se doplní studenou vanilkovou zmrzlinou... Víkendové vaření s Markétou je opět tu!

Na čokoládový fondant pro 4 osoby si připravte: 120 g másla, 200 g kvalitní 70% čokolády, 4 vejce, 100 g cukru krupice, 40 g hladké mouky, hořké kakao. Na 1 litr domácí zmrzliny budete potřebovat: 1 vanilkový lusk, 1 litr mléka, 1 lžíci medu, 3 vejce, ½ šálku medu, 1 litr 12% smetany na vaření.

Foto: Petr Makovička

Suroviny pro přípravuFoto: Petr Makovička

Čokoládová bomba

Celá vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Cukr se musí úplně rozpustit. Máslo a čokoládu nalámanou na kousky rozpusťte ve vodní lázni. Sundejte ze sporáku a přidejte vaječnou pěnu. Důkladně promíchejte, přisypte mouku a zapracujte ji do těsta.

Foto: Petr Makovička

Cukr by se měl zcela rozpustitFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Čokoládu rozehřejte s máslemFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Mouku pečlivě zapracujteFoto: Petr Makovička

Malé keramické mističky vymažte máslem a vysypejte hořkým kakaem. Čokoládovou směs rozlijte do formiček. Troubu předehřejte na 200 °C a dejte péct na 10–12 minut. Ještě teplý fondant z formičky vyklopte a uprostřed pro lepší efekt rozřízněte, náplň by měla být uvnitř tekutá. Podávejte s kopečkem domácí zmrzliny a můžete ještě dozdobit čerstvým ovocem.

Foto: Petr Makovička

Formičky vymažte máslemFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Na těsto použijte pouze kvalitní čokoláduFoto: Petr Makovička

Jak na domácí zmrzlinu?

Není nic lepšího než domácí zmrzlina! Její příprava je možná trochu náročnější, ale je daleko zdravější než kupovaná hlavně v tom, že přesně víte, co do ní dáváte, a je bez konzervantů a přehnané dávky cukrů a tuků. Z mléka, vanilkového lusku a 1 lžíce medu připravte vanilkový extrakt. Lusk podélně rozřízněte a dejte do hrnce spolu s mlékem. Vařte na středním ohni za stálého míchání asi 15 minut. Pak oheň stáhněte a nechte ještě půl hodinky mírně vařit. Míchejte, aby se mléko nepřipálilo, a nakonec lusk vyndejte. Z vanilkového extraktu budete potřebovat asi 2 lžíce do celé zmrzliny. Zbytek můžete zamrazit, a mít ho tak vždy po ruce.

V míse utřete žloutky dohladka, postupně přidávejte med a míchejte. Bílky ušlehejte na tuhý sníh a opatrně smíchejte s vaječnou směsí. Smetanu nalijte do kastrůlku a přidejte vejce smíchaná s medem, vařte ve vodní lázni asi 15 minut za stálého míchání. Nakonec vmíchejte vanilkový extrakt. Dejte zmrazit a jednou za hodinu směs promíchejte, aby se rozrušily krystalky vody, které se během mražení vytvářejí. Celkem promíchejte třikrát v hodinových intervalech, a pak už nechte úplně ztuhnout.

Foto: Petr Makovička

A dobrota je na světě!Foto: Petr Makovička

Tipy a triky od Markéty:

  • Na fondant použijte malé zapékací mističky (kokotky) o průměru asi 7 cm nebo úzké a vysoké – ty vypadají při servírování efektně. Porcelánové kokotky pořídíte  za cenu kolem 70 korun za jednu.
  • Fondanty jezte hned po upečení, když vychladnou, už nejsou tak dobré.
  • Výborná je k nim i malinová nebo ostružinová omáčka, tu můžete udělat ze zmraženého ovoce a trochy cukru. A pro chuť přidat třeba ještě trochu likéru.
  • Pokud je pro vás výroba vanilkového extraktu moc zdlouhavá a náročná, nahraďte ho tím, co koupíte v obchodě.
  • Do vanilkové zmrzliny můžete přidat jakékoli ovoce nebo pražené pistácie, mandle, vlašské ořechy, strouhanou čokoládu, citronovou kůru, prostě cokoli, co máte rádi.
  • Kvalitu čokolády poznáte podle obsahu kakaového másla, čím více ho obsahuje, tím je kvalitnější a samozřejmě chutnější. Pak ještě záleží na typu kakaa, které se použije. Dělí se na tři kategorie. Fine, Flavour a Ordinary. Fine najdete na trhu jen velmi málo – je nejkvalitnější. Flavour je ze střední Ameriky a Karibiku a Ordinary pochází ze západní Afriky a Brazílie.

Doslova čokoládová bomba. Sníte jednu a říkáte si, že máte čokolády dost na týden. Za hodinu už ale koukáte, jestli ještě nějaký ten kousek nezbyl, a když ne, honem vymýšlíte příležitost, kdy ho zase upéct.

Máte rádi čokoládu a zkoušeli jste už tenhle báječný dezert? Pokud ne, půjdete do toho se mnou? Napište mi, jak se vám povedl a jak chutnal. Budu těšit v diskusi nebo na e-mailu.

Reklama

Související témata:

Načítám