Hlavní obsah

10 domů, na které vám stačí dva miliony

Foto: Thinkstock

Rodinné štěstí je k nezaplaceníFoto: Thinkstock

Reklama

Třicetimetrová garsonka za milion, klasický byt za tři – uvažujete o vlastním bydlení a tyto ceny vás šokují?! Zvažte, zda se vám nevyplatí investovat raději do vlastního domu, může vás přijít mnohem levněji než byt! Nevěříte? Našli jsme pro vás deset domů, za něž zaplatíte méně než dva miliony.

Článek

Vypadá to na první pohled lákavě – dům na klíč za dva miliony korun! Máte-li tyto peníze k dispozici a těšíte se, že za měsíc budete bydlet, je to chyba. Tak jednoduché to není. Stavba na klíč znamená, že je dům připravený takzvaně k převodu do užívání. Tento proces nahrazuje dřívější kolaudaci, která dnes už není nutná. „Takové domy mají hotové zvenku i zevnitř omítky, koupelny jsou včetně základních zařizovacích předmětů, obkladů a dlažeb, nechybí vnitřní dveře,“ popisuje Václav Veverka ze společnosti Levné domky a připomíná, co si musí obstarat sám majitel: „Zpravidla jsou to podlahy v obytných místnostech, musí si nechat vymalovat a objednat kuchyňskou linku.“

Nejprve počítejte, pak podepisujte

Chcete pořídit dům co nejlevněji? Pak si ještě před podpisem kupní smlouvy ověřte, zda máte v ceně základovou desku, nebo ne. Mnohé firmy požadují, aby si ji postavil či obstaral majitel sám. Její cena se ale pohybuje kolem dvou set tisíc korun. S rozpočtem vám mohou pěkně zamíchat i sítě, tedy přívod elektřiny, plynu, vodovod a kanalizace. Ideální je, pokud je máte připravené na kraji pozemku a jen se protahují do domu. Pak vás přijde každý metr na tisíc korun. Rozpočet na stavbu tak vzroste o několik jednotek, maximálně desítek tisíc korun. Pokud si je budete muset budovat sami, počítejte navíc s mnohem vyšší částkou. Poslední, nebo spíš první položkou, která dokáže s cenou domu zahýbat, je cena parcely. Když stavíte u rodičů na zahradě, je to bez problému. Pokud ji kupujete, přidejte si k ceně domu dalších několik set, někdy i milionů korun.

Že tohle všechno máte vyřešené? Pak si vybírejte z našich deseti levných domků.

1.  Když peníze chybí

Šedesátimetrový byt s dispozicemi 3 + kk najdete v Bungalowu 14 firmy G Servis. Je postavený klasickou zdící metodou. Podle projektanta je určený pro tří až čtyřčlenné rodiny a snadno se dá upravit na bezbariérové bydlení. Propojený obývák s kuchyní měří 21 metrů čtverečních a vedle linky se nachází metrová spíž. Ložnice má dvanáct a dětský pokoj devět metrů. V domě se nachází jak hlavní koupelna s vanou i sprchou, tak toaleta pro hosty.

Foto: GServis

Cena je 1 348 000 KčFoto: GServis

2. Levný, ale krásný

Mezi ty levnější patří také třípokojový dům Bungalow 13 opět od G Servisu. Praktické vnitřní řešení bude vyhovovat například tří až čtyřčlenné mladé rodině, nebo naopak staršímu manželskému páru. Dům tvoří propojený obývací pokoj, odkud se vstupuje přímo na terasu, s kuchyní. Na ni navazuje samostatná spíž. Obě ložnice měří třináct metrů a majitelům je k dispozici oddělená koupelna a toaleta.

Foto: GServis

Cena je 1 578 000 KčFoto: GServis

3. Vhodný pro rodiny i starší páry

Přízemní dřevostavba Largo 92 z RD Rýmařov je dispozičně řešená jako 3 + 1 a nabízí podlahovou plochu 80 metrů čtverečních. Z toho na obývací pokoj připadá 25 metrů, na kuchyň dalších deset. Ložnice a dětský pokoj mají deset a dvanáct metrů. V bytě je jedna hlavní koupelna a menší pro hosty. Na ni navazuje poměrně velká užitná místnost, která může sloužit buď jako sklad, nebo zde lze zřídit i prádelnu. Jde o nízkoenergetickou stavbu, což potěší při placení účtu za topení.

Foto: RD Rýmařov

Cena je 1 807 320 KčFoto: RD Rýmařov

Inspiraci na zařízení přízemních domků najdete například zde: Jak se bydlí v domě bez schodů? a Dům, kde se netopí. Stál 6 milionů!.

4. Nejen pro praktické lidi

Poschoďový dům Praktik 58 od firmy Euroline je ideální na malé parcely, neboť zastavěná plocha činí pouze 6 x 7,5 metru a užitková 65 metrů. Celé přízemí má koncipované jako propojený obývací pokoj s kuchyní. Dohromady měří necelých dvacet sedm metrů. Dál se sem vešla jen toaleta pro hosty a schodiště, které vede do patra. Tam se nacházejí dvě ložnice a hlavní koupelna. Dům je ideální pro manželský pár nebo tříčlennou rodinu.

Foto: Euroline

Cena je 1 817 320 KčFoto: Euroline

5. Dům nejen pro Daniely

Dům Daniela z betonových tvárnic má dispozice 4 + 1 a ve dvou obytných patrech nabízí užitnou plochu skoro devadesát metrů čtverečních. Ctí klasické dispozice, proto šestimetrová kuchyň je oddělená od obývacího pokoje. V přízemí mají majitelé ještě k dispozici toaletu a třímetrovou komoru, první patro je koncipované jako soukromé a nacházejí se zde tři ložnice a koupelna. Firma Levné domky ho nabízí včetně základové desky.

Foto: Levné domky

Cena je 1 826 000 KčFoto: Levné domky

6. Komfort na pár metrech

Patrový dům Ara, který nabízí firma Archeus, má zastavěnou plochu jen 7,5 x 7,5 metru. Přízemí tvoří nejen velký obývací pokoj s kuchyní, ale také místnost o velikosti pět a půl metru čtverečních, která může sloužit jako pracovna, nebo zde získají majitelé velkou komoru s oknem, kam uloží spoustu věcí. K dispozici je i toaleta pro hosty. V prvním patře se nacházejí dva dětské pokoje a ložnice. Majitelé tu mají k dispozici komfortní koupelnu s plochou více než osm metrů čtverečních.

Foto: Archeus

Cena je 1 848 000Kč KčFoto: Archeus

Stále je to moc peněz? Pokud chcete dům za 750 tisíc: tady je!.

7. Když myslíte i na budoucnost

Raději budete bydlet v pronajatém bytě, protože byste si časem chtěli našetřit na něco většího? Pak právě pro vás je ideální montovaná dřevostavba Harmony 5 od Haas Fertigbau. V základním provedení dostáváte dům s obytným přízemím o velikosti sedmdesát metrů a dispozicemi 3 + kk. Časem si však můžete vestavět další místnosti do podkroví, které nabízí skoro čtyřicet metrů a vejdou se sem dva pokoje, šatna a další koupelna.

Foto: Haas Fertigbau

Cena je: 1 853 000 KčFoto: Haas Fertigbau

8. Zaujme nejen exteriérem

Z klasických cihel je postavený rodinný dům Solo od firmy Altabix. Na sto sedmi metrech jsou umístěné tři pokoje a kuchyňský kout. Přitom skoro polovinu obytné plochy, 49 metrů, zabírá právě obývák s kuchyňským koutem. Kromě dvou ložnic je zde samostatná koupelna s vanou i sprchou. Toaleta pro hosty nabízí zázemí pro kotel a pračku. Na chodbách zbývá prostor na velké vestavěné skříně.

Foto: Altabix

Cena je 1 870 000 KčFoto: Altabix

9. Bungalov s romantickým jménem Marie

Tří pokoje a propojený obývák s kuchyní – to vše na devadesáti dvou metrech čtverečních nabízí přízemní dům Marie. Střední místnost měří zhruba 33 metrů, jednotlivé ložnice kolem jedenácti. Součástí je jedna koupelna a pětimetrová komora. Levné domky nabízejí dům včetně základové desky a majitel má na výběr, zda ho chce z betonových tvárnic, nebo cihelného zdiva. V druhém případě je o 93 500 korun dražší.

Foto: Levné domky

Cena je 1 870 000 KčFoto: Levné domky

10. Z obýváku rovnou na terasu

Na společenskou část, tedy skoro padesátimetrový pokoj s kuchyní, z něhož se vstupuje přímo na terasu, a soukromou, je rozdělený přízemní rodinný dům Solo Plus od firmy Altabix. Do druhé části se vešly dva dětské pokoje a ložnice se šatnou, kterou lze proměnit i na další koupelnu. V domě se nachází jedna hlavní s vanou, sprchou i toaletou a také oddělené toalety pro hosty, kde jsou zároveň připravené rozvody na pračku.

Foto: Altabix

Cena je 1 937 000 KčFoto: Altabix

Předností těchto domů je zpravidla jednoduchost. Vybrali byste si mezi nimi své bydlení, nebo preferujete něco honosnějšího?

Reklama

Související témata:

Načítám