Článek
Postup
Krok 1: Vaječné žloutky promíchejte s cukrem. Mouku prosejte se špetkou soli, přidejte ke žloutkům, zalijte mlékem a metlou vše prošlehejte, aby mouka nedělala hrudky. Těsto nechte asi 10–15 minut odstát, aby se mouka prosákla vlhkostí. Není to nutné, ale palačinky jsou pak lepší. Bílky vyšlehejte dotuha a vzniklý sníh opatrně vmíchejte do připraveného těsta.
Krok 2: Trochu oleje nalijte do hrnečku nebo mističky a připravte si mašlovačku (nejlepší je v tomto případě moderní silikonová). Pánev pořádně rozehřejte a potřete ji pomocí mašlovačky kapkou oleje. Středně velkou naběračku těsta nalijte na rozehřátou pánev a už během lití těsta pánví kružte tak, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo po celé její ploše. Jestli palačinky děláte poprvé, neděste se, chce to trochu cviku, ale nakonec to půjde úplně samo! Pánev položte zpět na hořák a nechte ji opéct – obecně platí, že ve chvíli, kdy na povrchu není žádné syrové těsto (vše už zatuhlo a lehce ztmavlo dožluta), můžete palačinku klidně obrátit, bude už hotová. Z druhé strany pak stačí podstatně kratší doba na opečení, asi 1 minuta. Před každou palačinkou pánev potřete kapkou oleje pomocí mašlovačky, díky oleji je palačinka křupavější a mašlovačka zajistí opravdu jen nezbytné minimum oleje.
Krok 3: Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem a podle chuti i špetkou skořice. Hotové palačinky potřete podle chuti marmeládou či tvarohem, zarolujte je, poskládejte je vedle sebe a navrch je můžete pocákat rozpuštěnou čokoládou.