Hlavní obsah

10 tipů na netradiční svítidla do obýváku

Foto: Thinkstock

Krásné osvětlení zvýší pohodu vašeho bydlení i jeho celkovou úroveňFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nudí vás klasické tvary lustrů a lamp, jež ve večerních hodinách osvětlují váš obývací pokoj? Vyměňte je za takové kusy, které rozhodně žádná vaše návštěva nepřehlédne!

Článek

Pokud toužíte po změně a troše té extravagance, sáhněte po takovém svítidle, které si libuje v netradičních tvarových variacích a už samo o sobě je nejen funkčním doplňkem interiéru, ale také zajímavým solitérem, balancujícím na hranici mezi užitným předmětem a uměleckým dílem.

1. Třpyt, až oči přecházejí

Oslnivým leskem zaujme dvojdílné ručně vyráběné stropní svítidlo Aura, zhotovené ze skla v čajové barvě s extra lesklou povrchovou úpravou, jež se hodí jak do obývacího pokoje, tak třeba do reprezentačních prostor domu. Jeho cena je 45 324 korun, pochází z produkce společnosti Axo light, prodává Abitare.

Foto: Abitare

Foto: Abitare

2. Skulptura s organickými tvary

O tom, že svítidlo nemusí být jen závěsné nebo nástěnné, vás přesvědčí volně stojící model Poul Poul. Papír, nerez, ocel, silikon a sklo proměnili designéři Ingo Maurer a Dagmar Mombach v netradiční svítilnu vysokou 75 cm a vybavenou jedním světelným zdrojem o maximální síle 50 W. Za cenu 21 613 korun je prodává Artemide.

Foto: Artemide

Foto: Artemide

3. Závěsná dekorace

Lampa Verpan v názvu ukrývá jméno tvůrce Vernera Pantona, který tentokrát vsadil na transparentní akrylát a lakovanou ocel. Z nich ztvořil originálně pojatou dekoraci, jež prozáří vaši domácnost jasným světlem, až se venku za okny setmí. Její cena se pohybuje od 56 180 korun, prodává Decoland.

Foto: Decoland

Foto: Decoland

4. Svítící krystal

Máte rádi jednoduché a přitom krásné věci? Pak vsaďte na náš tip číslo 4. Křišťálově průzračnou a možná i elegantně chladnou atmosféru ledového království evokuje závěsné osvětlení Kristal Diam, jež se vyrábí v několika velikostech od rozměru 17 x 21 až 170 cm. Cena se pohybuje od 13 140 korun. Vyrábí Terzani, prodává Abitare.

Foto: Abitare

Foto: Abitare

5. Sestavte si sami

Neuvěřitelně lehký lustr Hope se skládá z takzvaných Fresnelových čoček, vyrobených z tenkého polykarbonátu, jejichž vlastnosti se podobají dioptrickému sklu. Díky této technologii se světlo vycházející z lustru násobí a tvoří zajímavé třpytivé efekty. Navrhli je Paolo Rizzatto a Paz Gomez. Cena činí 23 544 korun, prodává Amos design.

Foto: Amos

Foto: Amos

6. Místo bublinkové lázně

Uklidňujícím dojmem na vás zapůsobí lustr Ether z foukaného skla a leštěné oceli, díky němuž si možná budete na chvíli připadat jako pod vodní hladinou. Design navrhl Patrick Jouin, vyrábí Murano Due, za cenu 159 670 korun prodává Exx.

Foto: EXX

Foto: EXX

7. Kráčí na třech nožkách

Neznámý druh exotického živočicha, pohybujícího se na třech nožkách, vám bude připomínat lampa Jetzt s 9W LED zdrojem od tvůrce Axela Schmida. Vyrábí se v několika provedeních s různou povrchovou úpravou a zaplatíte za ni od 8900 korun.Prodává ji Artemide.

Foto: Artemide

Foto: Artemide

8. Jako motýl

Někomu připomíná motýlí křídla, jiný v něm vidí exotickou květinu, ale rozhodně nepatří mezi lustry, které minete bez povšimnutí. Model Anastacha s rozměry 70 x 65 až 190 cm pochází z produkce italského výrobce Terzani, u nás jej nabízí prodejce Abitare. Cena činí 44 640 korun.

Foto: Abitare

Foto: Abitare

9. Co takhle žárovku?

Tento lustr rozhodně nevyniká netradičními křivkami – naopak jeho tvar všichni důvěrně známe, jen možná nejsme zvyklí, že už samotná žárovka může být lustrem. Právě ta inspirovala designéra Karima Rashida a přetvořil jej v lustr sám. A tak vzniklo závěsné svítidlo Lotus z kolekce Ottawa, tvořené objímkou z černého porcelánu s textilním kabelem v černé a bílé barevné kombinaci (žárovka není v ceně). Vyrábí se v různých barvách s průměrem 12 cm. Vyjde vás na 930 korun, prodává BoConcept.

Foto: BoConcept

Foto: BoConcept

10. Posviťte si květináčem

O osvětlení v pokoji se nemusí starat jen lustr nebo lampa. Že nevěříte? Možná se vám bude zdát bláznivé, že to dokáže také květináč. Model Cubalibre pochází z dílny designéra Giulia Lacchetti a hodí se do obýváku i na zahradu. Vyrábí se v několika barevných variantách v rozměru 88 x 98 cm, přičemž vrchní průměr činí 88 cm a spodní průměr je 66 cm. Za netradiční květináč zaplatíte 16 380 korun. Prodává Alax.

Foto: giulioiacchetti

Foto: giulioiacchetti

Tak který z našich deseti tipů vás natolik zaujal, že byste si jej pořídili k vám domů?

Reklama

Související témata:

Načítám