Hlavní obsah

11 druhů ženského vyvrcholení: Znáte je?

Foto: isifa

Věděly jste, že má orgasmus spoustu podob?Foto: isifa

Reklama

Ženské vyvrcholení má mnoho podob a zabarvení. Záleží na místě i způsobu jeho vyvolání, délce trvání, četnosti slastných vln, denní době i myšlenkách! Taky prožíváte všech jeho jedenáct druhů?

Článek

Někteří odborníci z řad sexuologů a gynekologů tvrdí, že orgasmus je jeden, avšak mnohé ženy s tímto tvrzením nesouhlasí. I doktorka Yvonne K. Fulbright z Americké univerzity se přiklání k rozmanitosti ženské sexuální reakce na stimulaci: „Délka a intenzita orgasmu se liší od ženy k ženě. Lidé si často neuvědomují rozsah ženského vyvrcholení,“ říká pro portál LoveandHealth.net. Tak schválně, kolika druhů ženského orgasmu neboli tělesného blaha v kombinaci s libými pocity různého stupně, což Francouzi označují termínem la petite mort (malá smrt), se lze dopočítat?

Ženský orgasmus – základní druhy

1. Klitoriální

Řada výzkumů dokazuje, že ženy mohou mít alespoň tři druhy orgasmu, z nichž ten nejznámější a snáze dostupný se nazývá klitoriální (je vyvozený z oblasti poštěváčku). Podle celorepublikového průzkumu Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN 24 % žen z osmi stovek respondentek vypovědělo, že ho dosahuje.

2. Vaginální

Druhým typem vyvrcholení je „výsledek“ stimulace hluboko v pochvě, většinou na její přední části, kde má hlavní sídlo pověstný bod G, s nímž má konkrétně zkušenost 13 % oslovených českých dam.

Foto: isifa

Často pomůže laskání erotogenních zónFoto: isifa

3. Kombinovaný

Orgasmus vyvolaný stimulací klitorisu a vaginy současně se nazývá kombinovaný. 72 % účastnic výzkumu potvrdilo, že se s ním již setkalo. Podle všeho patří tento typ orgasmu k těm nejběžnějším.

Ženský orgasmus – další druhy

4. Mokrý

Určité procento žen je schopno prožít takzvaný mokrý orgasmus přezdívaný „ženská ejakulace“, a proto se ho nebojíme vyčlenit jako samostatný druh. Jedná se o uvolnění tekutiny (sekretu) ze žláz, které se nacházejí v okolí močové trubice během vaginálního nebo kombinovaného dráždění. Někdo hovoří o kapkách, jiný o proudech. (Pornografie si značně přisazuje.)

5. Spontánní (alias orgasmus bez dotyku)

„Mozek je největším sexuálním nástrojem, a proto jsou ženy schopné prožít spontánní orgasmus bez pohlavního styku. Dotyčná se vzruší sama za pomoci erotických myšlenek až k bodu vyvrcholení,“ objasňuje doktorka Fulbright.

Na vlastní oči se o tom ve své laboratoři přesvědčil americký neurofyziolog Barry Komisaruk z Rutgers University v Newarku, který za pomoci magnetické rezonance zkoumal aktivitu mozku masturbujících žen. Jedna z nich prožila vyvrcholení právě při pouhé myšlence. Více o tom zde.

Ovšem neradujte se, nejste-li extrémně vzrušivé, vy se se spontánním orgasmem setkáte spíš v posilovně nebo při jízdě na kole. Podle Fulbright k tomuto typu óčka někdy pomůže fyzická stimulace, například dotyk na krk nebo na stehna či zvláštní forma cvičení, třeba sklapovačky.

6. Noční

Takzvané poluce jsou připisovány spíš mužům, i když… „Noční orgasmy, lépe známé pod pojmem mokré sny jsou výsledkem aktivity mysli. Zatímco spíte, pochva dostává podnět z mozku, že má uvolnit vlhkost a sexuálně reagovat,“ říká doktorka. Mokré prostěradlo ale nečekejte, pochva není penis (zaplať pánbůh).

Foto: isifa

Zamilovanost a vášeň patří nerozlučně k soběFoto: isifa

7. Anální

I dráždění konečníku leckdy přináší kýžený výsledek, i když jen u výjimek. Když už se to ale podaří, prý je na co vzpomínat.

8. „Prsní“

Citlivost ženských prsou je opravdu různorodá, a tak snad nikoho nepřekvapí, že laskání prsních bradavek některé ženy přivede do takového milostného rauše, až se „neubrání“ sladké tečce na závěr.

9. „Ústní“

Podle sexuoložky Jaroslavy Pondělíčkové-Mašlové mezi místa, díky kterým lze dospět k pocitu vyvrcholení, patří i ústa. Takže intenzivnímu líbání a dráždění zdar!

10. Vícenásobný

Mnohočetný orgasmus, jak se mu také říká, vypadá tak, že po prožitém výbuchu slasti vzrušení poklesne jen do fáze plató a pokračující stimulace vyvolá opět další vrcholení. Zatímco některé ženy říkají, že více orgasmů mají během pohlavního styku, většina tvrdí, že to samé zažívá pouze při stimulaci klitorisu při masturbaci.

11. Sekvenční (postupný) orgasmus

„Jedná se o opakované samostatné vyvrcholení. Po každém vrcholu se vzrušení sníží na počáteční úroveň a při pokračující sexuální aktivitě začíná vše od začátku,“ objasňuje sexuolog Zlatko Pastor, který k orgasmům jako takovým podotýká, že zážitky se kombinují, prolínají a mění. Čili buďte rády za to, co je…

A jaký typ orgasmu máte vy? Podle názoru některých mužů je prý nejsilnější ten, když se vytáhnou klíčky od BMW. To je ale troufalost, že?

Reklama

Načítám