Článek
Houbaření má některá pravidla, která bychom si právě teď, kdy jsou lesy této pochoutky plné, měli společně připomenout.
Houby, které použijete k dalšímu zpracování, by měly být především zdravé, nečervivé, pevné, bez známek plísní. Zpracování hub začíná už při jejich sběru, proto si nezapomeňte vzít do lesa košík nebo aspoň prodyšnou látkovou tašku. Do igelitu houby nesbírejte, konzumace zapařených hub předznamenává zdravotní potíže. Ale především sbírejte jen houby, které bezpečně znáte a i ty si ještě dvakrát prohlédněte. Otravy mohou končit tragicky.
Sušení hub pro celoroční použití
Ačkoli mohou houby v čerstvém stavu obsahovat až 95 % vody, k sušení, kdy se obsah vody sníží až na 5 %, se hodí výborně. Doba sušení na novinovém papíře je dávno pryč. Kdo by chtěl „mlsat" tiskařskou čerň a kousky papíru, když se nabízí hned několik dalších, a navíc spolehlivějších metod? Pokud přece jenom budete sušit houby na papíře, volte alespoň takový, na který se houby nebudou tolik lepit, například papír na pečení.
Nad takovou nadílkou srdce každého houbaře plesá
Sušicí síta
Pro sušení venku i v bytě jsou k dostání sušicí síta, která si můžete i sami vyrobit natažením sítě proti hmyzu na rám. Kovová síta pro tento účel nepoužívejte. Zajímavou inovaci nejen pro sušení hub představuje závěsná vícepatrová sušicí sít.
„Její použití je velmi praktické. Patrovou síť rozložíte a složíte během několika sekund, a pokud ji nepoužíváte, lze ji jednoduše uklidit do skladného kolečka. Je opatřena závěsným popruhem na suchý zip. Síť s rozloženými houbami můžete kdykoli složit a přemístit tam, kde jsou lepší podmínky – večer na půdu nebo ke kamnům, během dne na sluníčko. Výhodou je velká sušicí plocha,“ popisuje Markéta Kofroňová, DiS. ze zahradnictví Pěstík.
Kruhová sušicí síť s osmi patry o průměru 55 cm, hodí se pro sušení hub i bylinek, délka 175 cm, cena 639 Kč
Domácí sušička spolehlivě usuší i houby
Sušení hub v sušičce je rychlé, nehrozí, že by houby začaly během sušení plesnivět. Za několik hodin je usušíte i v troubě, je však třeba hlídat teplotu, která by neměla překročit 40 °C. Ideální je trouba s ventilátorem. Správně usušené houby by měly chrastit, přesušené se snadno lámou.
Na co si dát při sušení pozor
Houby před sušením nemyjte. Připravili byste se o část aromatických látek. Nakrájejte je na plátky o tloušťce 3–5 milimetrů. K sušení jsou nejvhodnější tvrdší druhy – pravé hřiby a podobně. „Nejméně vhodný je suchohřib žlutomasý, lidově zvaný babka. Často bývá napadený plísní a může pak obsahovat jedovaté mykotoxiny. Navíc se plíseň může přenést během sušení i na ostatní druhy hub,“ varuje Karina Havlů ve své knize Domácí sušení. Hned po usušení houby uskladněte do vzduchotěsných nádob.
Originální houbařské vybavení, košík s holí v jednom, cena 668 Kč
Houbové koření ze sušených hub
Ihned po usušení je možné houby rozemlít na jemnější prášek. Ideálně se k tomu hodí mlýnek na kávu (vyřazený nebo určený k těmto účelům), rozemlít houby však zvládnou i některé mixéry, případně vy ručně v hmoždíři. Hrubší konzistence dosáhnete podrcením kuchyňským válečkem. Prášek pak využijete do pokrmů samostatně nebo ve směsi s bylinkami jako houbové koření.
A co nakládání? Ať již zvolíte jakýkoli recept, nezapomínejte, že houby vyžadují ke sterilaci teplotu 90 °C minimálně po dobu 20 minut. Před sterilací je vhodné houby pár minut předvařit (václavky déle), a teprve poté dávat do skleniček.
Houbová inspirace
Hub máte plný košík a přemýšlíte, co uvařit dobrého? Pokud už vás smaženice, houbové omáčky či polévky omrzely, originální inspiraci najdete v článku 3 skvělé recepty pro milovníky hub. Výborné jsou také houby naložené v pikantním oleji.
A nezapomeňte, že čerstvé houby prodávané v obchodech si můžete dopřát po celý rok, více se dočtete v článku Hlíva ústřičná? Skvělá na hubnutí i oslabenou imunitu!
Chystáte se zavařovat? Držte se těchto rad a triků!