Hlavní obsah

6 výhod pravidelného cvičení, o kterých jste zatím nevěděli

Foto: Profimedia

Pravidelné cvičení skvěle působí nejen na vaše tělo, ale i myslFoto: Profimedia

Reklama

Někteří sportují jen z čisté lásky k pohybu. Jiní, těch je asi více, protože chtějí pevné sexy tělo. A pak je tu ještě třetí, nejpočetnější skupina. Ti, co svůj důvod stále marně hledají. Objevte ho nyní!

Článek

„Ty jdeš v tomhle počasí běhat a ještě se na to těšíš?“ „Vážně se ti chce vstávat o hodinu dřív jenom kvůli lekci jógy?“

Podobné otázky zná snad každý nadšený sportovec. Přestože lidí, kteří vychází vstříc aktivnímu životnímu stylu, v současnosti markantně přibývá, stále zůstává spoustu těch, co mu pořád nemohou přijít na chuť.

Bezpochyby je to z velké části proto, že všechny úžasné benefity, které sport přináší, nezískáte hned po prvním tréninku. Pro člověka, který nikdy pohybu moc nedal, jsou začátky vždycky těžké, bolestivé a tím i demotivující.

Ovšem jakmile se jimi prokoušete, čekají na vás už jen samé pěkné věci...

1. Prodloužíte si život

Pravidelná fyzická aktivita je totiž bezkonkurenčně nejlepší prevencí civilizačních chorob. Dobře, možná ne bezkonkurenční – zdravá strava je taky důležitá. Každopádně už nepočítaně studií dokázalo, že lidé, co pravidelně sportují, mají o 20 až 30 procent nižší riziko úmrtí na nemoci především kardiovaskulárního charakteru, které jsou příčinou smrti u více než 50 procent populace.

Obecně se ale pravidelným sportem snižuje proces stárnutí. Například taiwanská studie publikovaná v časopise The Lancet ukázala, že pouhých 15 minut fyzické aktivity denně prodlouží život o tři roky.

2. Budete lépe spát

„Je prokázáno, že lidé, kteří pravidelně cvičí, mají kvalitnější a hlubší spánek a ráno se probouzejí s daleko větší energií,“ říká hlavní trenérka fitness pro ženy Contours Markéta Brožová. „Nedoporučuji však cvičení krátce předtím, než jdete spát, aby se tělo před spánkem stačilo zklidnit,“ dodává.

Foto: Profimedia

Sportovní aktivity prospívají i vašemu vzhledu, skvělý vliv mají například na pleťFoto: Profimedia

3. Budete mít hezčí pleť

Kůže je největší lidský orgán, který má kromě estetické funkce řadu důležitých úkolů – chrání vás před infekcemi, udržuje stálou tělesnou teplotu, umožňuje vám zbavovat se odpadních látek a tak dále... a právě fyzická aktivita jí v řadě těchto úkolů napomáhá. Posiluje totiž krevní oběh, čímž zvyšuje průtok krve i přísun kyslíku. Pleť je tak lépe vyživená, svěžejší a má mladší vzhled.

4. Zlepšíte si trávení

„Cvičením se zrychluje proces, při kterém prochází potrava tělem, díky čemuž máte více energie a cítíte se lehce. Pokud potrava zůstává v těle příliš dlouho, stává se toxickou a veškeré ,jedy‘ se prostřednictvím tlustého střeva dostávají do těla. Cítíte se potom unavení, bez nálady a v případě, že tento stav přetrvává delší dobu, mohou hrozit i vážnější onemocnění typu rakovina tlustého střeva,“ uvádí Markéta Brožová.

5. Ochráníte klouby

Pohyb je také skvělá prevence dnes velmi častých chorob osteoporózy a artrózy. „Pravidelná fyzická aktivita také napomáhá udržovat klouby pohyblivé, což značně zlepšuje kvalitu života celkově. Pokud máte dostatek svalové hmoty, méně klouby zatěžujete,“ říká Markéta Brožová.

Foto: Profimedia

Cvičením můžete bojovat i proti stresu a napětíFoto: Profimedia

6. Budete se cítit skvěle

A co je na sportu to úplně nejlepší? Že vás udělá šťastnějšími! „Během svalové zátěže dochází totiž k uvolňování endorfinů neboli hormonů štěstí, které ovlivňují náladu. Psychika má velký vliv na fyzické zdraví, a když jste dlouhodobě ve stresu, zaděláváte si na celou řadu onemocnění. Pokud tedy máte špatnou náladu nebo trpíte podzimními depresemi, běžte si zacvičit,“ radí nutriční specialistka Štěpánka Čivrná ze Světa Zdraví OneLife.

A proč cvičíte vy?

Reklama

Načítám