Hlavní obsah

7 tipů, jak doma přežít tahle horka

Foto: Thinkstock

Už nevíte, jak se ochladit?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horko k nesnesení! Několik tropických dnů a nocí rozpálilo naše byty tak, že i uvnitř vystupují teploty ke třicítkám a v noci to není o mnoho lepší. Nedá se tu ani bydlet, ani spát. Přitom meteorologové vyhrožují: podobné počasí bude trvat až do srpna! Jak tedy doma přežít? Jedině s našimi sedmi tipy!

Článek

Klimatizace, předokenní žaluzie, fólie proti horku – to jsou osvědčené metody, jak snížit teploty v bytě. Jenže když si je teď objednáme, než se vyrobí a nainstalují, už je nebudeme potřebovat. Navíc přijdou na spoustu peněz. My však pro vás máme rady, jak zchladit byt hned teď a téměř zadarmo! Zkrátka větrat jen v noci a přes den zavřít okna v tomto počasí nestačí!

1. Závěsy pomohou

Pokud jsme doma zrušily závěsy, protože nejsou v módě, měly bychom je opět najít, nebo dojít koupit nové, nejlépe tmavé. Třeba ve slunné Itálii je běžné, že v létě zakrývají okna těžkými tmavými závěsy, kterými neprojde dovnitř slunce. Navíc je ráno ještě namočí. Tím, jak se voda odpařuje, ochlazuje se vzduch v interiéru. Namočit tak můžeme i záclony, nejlépe rozprašovačem na květiny.

2. Pomůže i mokré prostěradlo

Pokud máme okna otočená do dvora nebo zahrady, kde nejsou na očích ostatním, stačí přes ně zvenku přehodit mokré prostěradlo, které opět zabrání paprskům, aby pronikaly dovnitř. Pomohou prý i okna zalepená bílými papíry.

3. Pozor na hliníkové žaluzie

Pokud používáme k zastínění hliníkové žaluzie, rozhodně bychom je měly po západu slunce vytáhnout! Hliník dobře absorbuje teplo, přes den se rozehřeje a večer po západu slunce ho vydává zpět do okolí. Žaluzie v noci proto působí jako topení. Je proto dobré, pokud zrovna nechrání naše soukromí, je vytáhnout.

Foto: Thinkstock

Přes den je nejlépe zatáhnout závěsy nebo žaluzieFoto: Thinkstock

4. Větrák sám nepomůže

Pozor na větráky, ty samotné vzduch neochladí, jen ho rozproudí a mohou způsobit průvan, který mnohým z nás nedělá dobře. Teplotu v pokoji ale můžeme snížit, když před něj zavěsíme mokrý hadr.

5. Napustíme vodu do vany i dřezu

Když napustíme pár centimetrů ledové vody do vany, umyvadla či dřezu, voda se začne v horku odpařovat a tím ochlazovat vzduch.

6. Vypneme televizi i počítač

Celý den zapnutý počítač, abychom věděly, když nám přijde e-mailová zpráva, ale i televize vypnutá jen dálkovým ovládáním, stejně jako mikrovlnka v zásuvce jsou stále v provozu, při kterém se zahřívají a teplo vydávají do okolí. Měly bychom proto v horku zapínat jen ty spotřebiče, které právě používáme, a s výjimkou chladničky a mrazničky vše ostatní vypnout, nebo nejlépe vyndat ze zásuvky.

7. Prostěradlo patří do mrazničky

Postel povlečeme do saténu nebo mikrovlákna, které dokážou chladit, spíme jen pod prostěradlem. To můžeme dát před spaním na hodinu do mrazničky, lépe se nám tak bude usínat. Tělo zchladíme i pod sprchou, lepší než ledová, která uzavře póry, je ale vlažná. A rozhodně se neutíráme! Tím, že pokožka přirozeně schne, se také ochlazuje.

Pokud nic z toho nezabere, zkusíme si třeba prohlížet fotky ze zimní dovolené, kdy jsme byly nabalené v několika vrstvách, kolem sebe měly závěje sněhu a rtuť na teploměru se pohybovala pod nulou. Kolik z nás si asi tenkrát postesklo: už aby bylo léto!

Reklama

Související témata:

Načítám