Hlavní obsah

Sníte o bazénu? Nenechte se napálit!

Foto: Mountfield

Bazén můžete částečně zapustitFoto: Mountfield

Reklama

S rostoucími teplotami vyrůstají na zahrádkách nejenom narcisy a tulipány, ale také modré nadzemní bazény. Zaujaly vás nízké ceny a uvažujete, že si ho letos také pořídíte? Tak pozor, abyste nebyly zklamané.

Článek

Uvažujeme-li o pořízení nadzemního bazénu, pak máme na výběr dva typy: buď s nafukovacím prstencem, nebo fóliové s kovovou konstrukcí. Ať už se rozhodneme pro kterýkoli z nich, často zjistíme, že jsou vhodné tak k cachtání pro děti.

Ve hře čísel

Podle odborníků potřebuje dospělý člověk k tomu, aby udělal aspoň pár temp, hloubku vody minimálně 100 centimetrů, lépe pak 120 centimetrů. A v tom bývá největší problém. Výška menších bazénů, které si na zahradu zpravidla pořizujeme, je 70 až 120 centimetrů, přičemž vody v nich bývá ještě o deset centimetrů méně. Požadovanou metrovou hloubku mají jen ty největší, jejichž cena už ale není jeden nebo pět tisíc korun, ale 15 až 20 tisíc.

Nejmenší kruhové bazény mají průměr tři metry a na zahradách mají své místo. Oceníme je při letním osvěžení, k nezaplacení jsou potom hlavně v rodinách s dětmi, které zde „proráchají" celé dny a my se nemusíme obávat o kvalitu vody, že zde přijdou k nějaké infekci či vyrážce.

Bazén, který se staví sám

Levněji nás přijdou bazény s nafukovacím prstencem, které také jednoduše postavíme. Základem je zpevněný podklad bez kamínků, na který ještě klademe speciální textilní podložku, ale tu lze nahradit i starým kobercem. „Pak stačí jenom nafouknout horní prstenec a napouštět vodu. Jak voda přibývá, prstenec se vznáší na její hladině a bazén se vlastně staví sám," popisuje princip Štěpán Vejražka ze společnosti Marimex a dodává, že ty nejmenší bazény máme postavené už za půl hodiny.

Foto: Marimex

Nafukovací bazén se staví sámFoto: Marimex

Během léta je tak můžeme i několikrát vypustit a převézt třeba s dětmi k babičce nebo na chalupu. Na druhé straně je třeba počítat se složitější péčí o vodu. Nemůžeme totiž použít žádný typ vysavače a musíme všechny nečistoty vyndávat pomocí síťky. Je také třeba dbát na to, abychom vždy kupovaly bazén s filtrační jednotkou. Ta je důležitá pro odstranění jemných nečistot a „rozmíchání" chemikálií. Bez ní by se začala voda kazit.

Modrá klasika

Za klasiku v nadzemních bazénech se považují ty fóliové s kovovými vzpěrami. Mají podobné vlastnosti jako ty „nafukovací". Co tedy dostáváme za vyšší cenu - ty nejlevnější stojí zhruba pět tisíc korun - navíc? Vzhledem k tomu, že mají rovné stěny, lépe se využije jejich vnitřní prostor a přece jen se zde dá udělat o nějaké to tempo více. K čištění vody pak můžeme využít mechanické i automatické vysavače. Tyto bazény také mohou stát celoročně venku. Stačí upravit vodu, zakrýt hladinu, vyndat filtrační jednotku.

Jedno však ani u nich nesmíte - zakopat je do země. Jinak by se zdeformovaly a zničily.

Foto: Marimex

Pozvěte své přátele k sobě do bazénuFoto: Marimex

Levný bazén, co není vidět

Některé firmy mají ve své nabídce zdokonalené fóliové bazény, které můžeme nechat stát na povrchu, částečně nebo zcela zapustit do země. „Oproti těm klasickým nadzemním mají dvakrát tak silnou vnitřní fólii a také zesílené obvodové plechy," říká Jaroslav Pištěk ze společnosti Mountfield. Jejich instalace je velmi podobná těm nadzemním. Stačí vykopat jámu, která bude o něco větší než samotný bazén. Po jeho postavení se prostor kolem pouze obsype suchým betonem. To je nutné kvůli zimě, kdy se upouští hladina vody a tlak zeminy by jinak mohl promáčknout stěny bazénu. Jejich cena začíná na částce kolem deseti tisíc korun a vyrábějí se i ve větších rozměrech. Oválné mohou mít délku sedm až devět metrů. Tady už si zaplave i dospělý člověk.

Krásné léto na vlastní plovárně!

Reklama

Načítám