Hlavní obsah

Vlastní bazén: Na míru, nebo hotový?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Během léta soukromý bazén určitě využijeteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Sto tisíc korun a více - to je cena, za kterou se dá pořídit zapuštěný bazén. Částka vypadá hrozivě, ale kdo chodí pravidelně s rodinou plavat, určitě se mu vyplatí. V zapuštěných bazénech, pokud je doplníme zastřešením anebo i nějakým způsobem ohřevu, se můžeme koupat i déle než půl roku.

Článek

Když si k nim dokoupíme protiproud, jsou ideální ke zlepšování si kondičky. Na první pohled to vypadá nadějně. Pokud budeme hledat cenu zapuštěných bazénů, objevíme i takové, které stojí kolem třiceti tisíc korun. Bohužel tato cena není konečná. Je třeba k ní připočítat stavební práce, odvoz zeminy, přívod vody a elektrické energie i úpravu okolí. A to všechno nás přijde zhruba na stejnou částku jako bazén samotný.

Na míru, nebo už hotový?

Cena bazénu je stejná, ať už si vybereme některý z předem vyrobených, nebo si ho necháme stavět na míru. V prvním případě si vlastně na zahradu kupujeme jakousi „velkou vanu", zpravidla vyrobenou z laminátu nebo keramiky. Tyto bazény jsou určené hlavně těm, kdo na bazén pospíchají, protože jejich osazení je poměrně rychlé. Na druhé straně je ale nutné počítat s tím, že musíme zvolit některý z hotových prefabrikovaných výrobků. Naštěstí se jich ale vyrábějí desítky tvarů a velikostí.

Zcela na míru pak lze udělat bazény, které se stavějí přímo na místě, u nich mohou firmy zohlednit velikost pozemku i tvar a bazén tomu přizpůsobit. Může dostat prakticky jakýkoli tvar. Zpravidla tyto bazény mají železobetonovou konstrukci a uvnitř je vypnutá silná plastová fólie nebo keramické obklady.

Foto: Mountfield

V zastřešeném bazéně si koupání prodloužíteFoto: Mountfield

Jakou zvolit velikost?

I když je možné vybrat si jakýkoli tvar, většina z nás dává přednost klasice, za kterou je považován čtverec nebo obdélník. Pokud si pořídíme takový bazén o velikosti 5 krát 10 metrů, krásně si v něm zaplaveme. Jenže je drahý. Pokud si necháme postavit velikost „jen" 3 krát 6 metrů, můžeme ušetřit podle materiálu i sto tisíc korun. Bazén pak doplníme protiproudem, který přijde zhruba na čtvrtinu ušetřených peněz, a zaplaveme si v něm stejně dobře jako v tom velkém.

Existují dva typy protiproudů: zabudované a závěsné. První jsou o něco levnější a je nutné je instalovat hned při stavbě bazénu. Mají však větší výkon a také lépe vypadají. Pokud jste na protiproud při stavbě zapomněly nebo prostě neměly peníze, můžete si dodatečně pořídit závěsný. U nich je ale třeba sledovat výkon, protože ty nejlevnější po pár trénincích snadno „přeplaveme".

Kondičku potřebujeme celý rok

I letošní jaro může u mnohých, kdo uvažoval o bazénu, vzbuzovat rozpaky. Je červen a na koupání mnoho dnů nebylo. Samozřejmě tento problém vyřeší zastřešení, náklady na ně se sice pohybují kolem sta tisíc korun, ale setkat se můžeme i se speciálními akcemi, kdy ho firmy nabízejí spolu s bazénem za mnohem méně.

Ale pozor! Uvádí se, že samotné zastřešení dokáže prodloužit sezonu v průměru o tři měsíce. Teplota uvnitř se zvyšuje zhruba o deset stupňů. Když je venku na nule, na koupání to není ani pod střechou. Pokud se doma ale snažíte šetřit na ohřevu vody i vytápění a zvolily jste některý z levných způsobů, jako jsou solární panely nebo tepelné čerpadlo, můžete je využít i k ohřevu vody v bazénu. Plavání si tak můžete užívat celý rok.

Reklama

Související témata:

Načítám