Hlavní obsah

Byt, který šokuje! Je zařízený jako továrna

Foto: kyzlink

Padesátimetrový byt mladé architektky připomíná továrnu. Líbí se vám?Foto: kyzlink

Reklama

Architekti ho milují, lidé často nenávidí! Industriální styl zaujme svou jednoduchostí, minimalismem, a pro mnohé je až neskutečně drsný. Barvy ani dekorace zde nehledejte! A z materiálů se připravte na beton, dlažbu, kov či sklo. Nechápete, jak si někdo něco takového může pořídit? Už to bylo řečeno v úvodu. Architekti tyto interiéry přece milují!

Článek

Bydlení snů... Kdo by ho nechtěl? Jenže málokdy se podaří. Architekti zpravidla berou ohled na přání majitelů a majitelé zase respektují jejich názor. Vždy jde tedy o kompromis. Až na případy, kdy si profesionálové tvoří bydlení sami pro sebe. Olga Pokorná z architektonického studia Kyzlink si tak přestavěla byt v domě z padesátých let minulého století. „Celá čtvrť má industriální nádech, a to industriálno si tento byt žádal i uvnitř,“ říká o svém bydlení, které vás buď stoprocentně nadchne, nebo ho zcela zavrhnete. Koukněte se, do jaké kategorie patříte.

Foto: kyzlink

Obytný prostor od ložnice odděluje příčka, kterou zdobí portrét ženy – majitelka si ho namalovala samaFoto: kyzlink

Počítá se i s dětským pokojem

Bydlení na celý život – tak by šla zjednodušit myšlenka, které se architektka držela při vymýšlení svého nového bydlení. „Chtěla jsem vytvořit byt, který bude možné v budoucnu jednoduchou úpravou změnit tak, aby vyhovoval i tříčlenné rodině,“ říká Olga Pokorná a pokračuje: „Nově vytvořená příčka s malovaným portrétem, která v současnosti opticky odděluje ložnici od obýváku, je zároveň základ budoucího vestavěného spacího patra, pod kterým vznikne dětský pokoj.“ Dvě samostatné ložnice by se totiž do bytu, který má podlahovou plochu jedenapadesát metrů, vešly těžko. Ovšem nahoru prostor byl. Starý dům má totiž dostatečnou výšku stropu 340 centimetrů, takže spaní v patře bude pohodlné, podchodná výška 210 cm sice není podle normy, ale pro dítě nebo teenagera stačí.

Foto: kyzlink

Otevřená gastrokuchyně je prý velmi praktická, vše máte pěkně na očíchFoto: kyzlink

Záměru architektky výrazně pomohly některé původní stavební prvky domu. Při rekonstrukci stavebníci odhalili železobetonovou trámovou konstrukci, která se k industriálnímu stylu báječně hodila. Proto zůstala přiznaná a také zdi pokryly jen omítky ošetřené pouze penetračním nátěrem. Dále zde dostaly prostor kov, sklo a keramická dlažba. Tomu odpovídají barvy. I když na obrázcích vypadá byt jako focený černobíle, on takový opravdu je! Nepřeberné množství odstínů šedé doplňuje bílá a černá. A když do takového interiéru dáte jeden barevný prvek, nelze ho přehlédnout, jak se také sami přesvědčíte...

Foto: kyzlink

Nohu barového pultu zdobí „továrenské" žluté štráfování. Je důkazem, že černobílé nejsou fotky, ale interiérFoto: kyzlink

Kuchyně, kde na vše vidíte

Neobvyklé je nejen pojetí interiéru, ale i jeho zařízení. Třeba kuchyně. „Mám ráda věci nezakryté, když jsou věci přiznané, když do nich vidím,“ říká Olga Pokorná, a vy už zřejmě tušíte, jak bude její linka vypadat. „V kuchyni jsem navrhla vše otevřené, jak dolní skříňky, tak police. Připadá mi to i praktické – hrnce, skleničky, talíře – hned vidím, kde jsou, nemusím otvírat nějaká dvířka skříněk, abych si vzala hrnec, a pak je zase zavírat,“ popisuje architektka a majitelka v jednom, jak si splnila sen.

Nechybí samozřejmě vestavěné spotřebiče v nerez provedení, které je do takového bytu ideální! „Původně jsem si chtěla nechat vyrobit kuchyni v nerezu, ale to pro mne bylo cenově nedostupné, pak jsem objevila v obchodě gastrokuchyni, která se mi líbila, takže jsem ji použila,“ dodává Olga Pokorná.

Foto: kyzlink

Klasický jídelní stůl nahradil barový pultFoto: kyzlink

A na kuchyň navazuje jídelní část, přesněji řečeno černý barový pult. Drobný detail, jako žlutočerné „šráfování“, známé právě z komerčních prostorů, zde dokonale vynikne a navodí „továrenskou“ atmosféru.

Foto: kyzlink

Pohodlí v obývací části zajišťuje křeslo s podnožkou a kuličkový vakFoto: kyzlink

Vedle kuchyně pak najdete i obývací kout, který je zařízený tak, aby si v něm majitelka užila pohodlí. Křeslo s podnožkou a kuličkový vak jsou ideální k povalování při sledování televize postavené na skříňce naproti. Ačkoli nábytek působí útulněji, svou barevnou kombinaci dokonale ladí s okolím.

Foto: kyzlink

V ložnici je keramická dlažba zakrytá měkkým koberečkemFoto: kyzlink

Příčka uprostřed bytu – zdobí ji nádherný malovaný portrét, který si vytvořila majitelka sama – ukrývá nyní ložnici. Mnozí by ložnici asi označili za nejvíce podobnou klasickému bydlení. Na spaní zatím slouží dvě matrace, ale ty není problém časem nahradit lůžkem. Vedle však je koberec s vysokým vlasem, aby se při vstávání noha nedotkla dlažby, která pokrývá podlahy po celém bytě. Jednu stěnu pak vyplnily velké bílé skříně, nabízející nezbytný úložný prostor. Jsou, stejně jak otevřená knihovna na druhé straně, vyrobené na míru.

Foto: kyzlink

Modré umyvadlo se vedle tmavého obkladu krásně vyjímáFoto: kyzlink

Jak to ve starých bytech bývá, koupelna tady není zrovna velká. Proto si sem Olga Pokorná nechala dát místo vany sprchový kout. Ten je vytvořen celý z dlažby, lépe tak do industriálního bytu ladí, než když by byl s vaničkou. Ale i v koupelně si majitelka a architektka v jednom dovolila ozdobu, která zaujme – modré umyvadlo.

Už víte, do jaké kategorie patříte? Milujete industriální styl, nebo říkáte tohle nikdy?! Napište to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám