Hlavní obsah

Černá a bílá: barvy luxusu

Foto: kuchyne-sykora.cz

Kombinace černé a bílé je už klasikaFoto: kuchyne-sykora.cz

Reklama

Krásně zařízený byt - kdo by ho nechtěl mít? Jenže málokdo z nás oplývá takovou částkou na účtu, aby mohl vyrazit do značkových obchodů. Naštěstí to není třeba! Je už léty prověřeno, že elegantní a luxusní vzhled dodá interiéru kombinace černé a bílé barvy. Tedy, když víme, jak je správně použít.

Článek

Černá a bílá jsou IN vlastně pořád, jen někdy více a někdy méně. A v jakém období se nacházíme nyní? Samozřejmě v tom nejlepším, jejich obliba je na vrcholu a firmy nabízejí desítky i stovky nových výrobků. I když ve světě už je to trochu jinak a přednost tam dostávají výrazné pastelové odstíny. Prý to má být reakce na současnou ekonomickou krizi a barvy doma by nás měly rozveselit. Jak však odborníci připomínají, v Česku jsme dost konzervativní a je otázkou, zda móda barev se u nás vůbec uchytí. O kombinaci černé a bílé je jasné, že už si své místo na slunci vydobyla.

Více bílé, méně černé

Pokud se rozhodujeme pořídit si černo-bílý interiér, rozhodně to neznamená, že by obě barvy měly být v místnosti zastoupené stejnou měrou. Jednoduše lze říci, že čím větší a světlejší máme místnost, tím více si můžeme dovolit černé. Ta by ale rozhodně neměla převažovat nad bílou, jinak si budeme připadat jak v kanceláři pohřební služby. V malých bytech a místnostech pak základ tvoří bílá barva a černý volíme jen jeden kus nábytku, třeba sedačku, a doplňky. Pokud bychom to s tmavou přehnaly, prostor by se nám opticky ještě zmenšil a působil by na nás stísněným dojmem.

Foto: Ikea

Obývací stěna patří k bíle natřené zdiFoto: Ikea

Proč je tak milujeme?

Důvodů, proč je černobílá kombinace tak oblíbená, je několik. Patří mezi ně už zmiňovaný velmi elegantní, až luxusní vzhled, kterým působí. To ještě umocňují lesklé povrchy, jako je sklo, obklad, lakované skříňky či kov. A ty jsou také v současném interiéru hojně zastoupené.

Druhý důvod je jejich snadná kombinace například se dřevem. Dřevo je u nás tradiční materiál, který se objevuje snad v každém interiéru. A vedle kontrastních barev krásně vynikne. Přitom i na jeho podobě se obliba černé a bílé projevuje. Pokud se zeptáme například podlahářů, zjistíme, že třeba dub či buk ve své původní barvě dnes u zákazníků moc neobstojí. Naopak - k nejžádanějším patří světlé, tedy bělené podlahy, a potom exotická dřeva jako zebrano, wenge a podobně, jež bývají tmavá nebo tmavě mořená.

Ovšem kombinovat se tyto dva odstíny dají i s jinými barvami. Pokud přidáme k černo-bílé kombinaci jeden další odstín, ale opravdu jen jeden - například žlutou, oranžovou či fialovou - interiér neztrácí na své vznešenosti a dostává punc originality.

Kde se všude nosí?

O tom, že kombinace bílé a černé opravdu vládne světu, svědčí i to, že si lze tímto způsobem zařídit prakticky celý byt. Dávno neplatí, že jsou vhodné jen do obývacího pokoje. Jednoznačně módním hitem jsou bílé lesklé kuchyně a k nim tmavé doplňky. V koupelnách si zase můžeme dopřát černé vany či černo-bílé obklady. Jediným místem, kde bychom se této kombinace měly vyvarovat, jsou dětské pokoje. I když je pravda, že to platí jen do určitého věku. Teenageři třeba černou milují a pravděpodobně si s ní brzo „vylepší" své bydlení sami.

Ovšem to, že si zařídíme byt do černé a bílé, rozhodně neznamená, že bychom měly mít stejně „vybarvený" život. Právě naopak. Tam jakákoli barevnost a rozmanitost jsou vítány!

Reklama

Související témata:

Načítám