Hlavní obsah

Příprava na léto. Co pomůže a čemu se vyhnout?

Foto: thinkstock

Na co byste před létem neměly zapomenout a co můžete s klidným svědomím vynechat?Foto: thinkstock

Reklama

„Co používáš na celulitidu?“ „Musím do solárka!“ „Už jsi začala s betakarotenem?“ Zatímco muži se nadcházejícím létem příliš rozhodit nedají, spousta žen pomalu ale jistě propadá panice. Co byste před zahájením plavkové sezony neměly zanedbat, a co můžete naopak navzdory reklamám z hlavy vypustit? Na to jsme se zeptali zkušených dermatoložek.

Článek

Že se před létem snažíte dostat po všech směrech „do kondice“, je jasné. V krátkých sukýnkách, nebo dokonce v plavkách se totiž nic neutají. Než si ale koupíte permanentku do solárka či se začnete zásobovat betakarotenem v kapslích, přečtěte si následující body.

Solárko jako „generálka“ před sluníčkem?

Také jste četly, že je před létem ideální pokožku předpřipravit návštěvami solária? Co je na tom pravdy, vám vysvětlí MUDr. Nina Koutná, dermatoložka kliniky GHC Praha. „Renomovaný odborník, nestor české dermatovenerologie, pan profesor Pavel Barták svým pacientům vždy říkal, že když se chtějí ,předopalovat' v soláriu, je to stejné, jako by se šli utopit a chtěli se předtím ,předutopit'. Pravdou ale je, že některým ženám může pár návštěv solária skutečně pomoci lépe snášet slunce,“připouští dermatoložka.

Pokud problém s nastartováním pigmentacenemáte a chcete jen nachytat trochu bronzu, soláriím se raději vyhýbejte. „Z lékařského hlediska zdravá rozhodně nejsou. Při jejich zavádění v 90. letech ještě nebylo známo, že nejen UVB, ale i UVA frakce slunečního záření navozuje změny genetického materiálu buněk. Při dělení buněk pak dochází ve zvýšené míře k chybám, které organismus nemusí být schopen v plné míře opravit. To se projevuje postupnými změnami kůže ve smyslu stárnutí – takzvanými stařeckými skvrnami a bradavicemi – a projevy některých typů kožních nádorů,“ varuje dermatoložka Koutná.

Jestliže chcete získat bronzový nádech ještě předtím, než se svléknete do plavek, projděte si článek Samoopalovací přípravky: Jde to i bez fleků!. Na slunci se potom nezapomeňte chránit krémy s UV faktory, dvojnásobně to potom platí u dětí. „Je známo, že čím více jsou malé děti vystaveny slunci, tím více pigmentových znamének mají v dospělosti. Některá pigmentová znaménka se během života mohou aktivizovat nežádoucím směrem, případně až k nádoru z pigmentových buněk – melanomu,“ dodává lékařka Koutná.

Celulitida – boj s větrnými mlýny?

Proti celulitidě se snažíte bojovat celoročně, v létě ale přichází na „lámání chleba“, a tak zkoušíte všechno možné i nemožné, abyste pomerančovou kůži alespoň trochu vyhladily. Zvýšená píle se vám ale opravdu může vyplatit. „Na celulitidu si stěžuje i většina hubených žen. Způsobuje ji hypertrofie tukových buněk v kombinaci s nedostatečnou lymfatickou činností, která vede k zadržování vody v pojivové tkáni. Vazivová tkáň, která je v okolí tukových buněk, nepovolí a kvůli tomu vzniká vzhled pomerančové kůže,“ vysvětluje MUDr. Jitka Chaloupecká z Laserového centra Anděl.

„Pokud jde o celulitidu, mohou fungovat podpůrné čajové kúry, různé zábaly nebo lymfodrenáž,“ říká dermatoložka Nina Koutná, která nicméně podotýká: „Důležitější je ale celkově upravit životní styl, zařadit více pohybu, nejlépe chůzi a omezit pití kávy a sycených nápojů, vadit může i užívání hormonální antikoncepce.“ Pakliže to proto myslíte s vyhlazením kůže vážně, nezůstávejte jen u krémů a vyzkoušejte třeba cviky pro sexy zadek. Dvakrát denně si udělejte bylinný čaj Lymfodren (Ryor, 50 Kč) a zvažte některou z podpůrných kosmetických procedur. Celulitidy se sice stoprocentně nezbavíte, ale když trochu „máknete“, můžete její výskyt omezit.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Cellu Destock (Vichy, 845 Kč) a Dermatic Effects (Nu Skin, 1389 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Tělový peeling se solí Anti-Cellulite (Ceano Cosmetics, 319 Kč) a čaj Lymfodren (Ryor, 50 Kč)Foto: archiv firem

Zvýšená dávka betakarotenu?

Před létem se po betakarotenových tabletkách vždycky jen „zapráší“ (kromě toho, že podporují a prodlužují zhnědnutí pokožky, zmírňují reakce pokožky na sluneční záření a jako silný antioxidant působí proti volným radikálům), je ale jejich užívání opravdu nutné? „Betakaroten bych doporučila těm ženám, které trpí na kožní vyrážky, tvořené sluncem. Paušálně ho ale užívat určitě nemusíte. Při vyvážené stravě byste ho měly mít v těle dostatek,“ říká dermatoložka Nina Koutná.

Betakaroten objevíte kromě mrkve třeba ve vaječném žloutku, meruňkách nebo kukuřici. Když už se rozhodnete pro tabletky, volte ty, které umí „něco navíc“, například Photoderm Oral (Bioderma, 320 Kč) s obsahem omega-3 mastných kyselin a silných antioxidantů nebo doplněk Innēov Sun (620 Kč) s probiotiky.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Photoderm Oral (Bioderma, 320 Kč) a Innēov Sun (620 Kč)Foto: archiv firem

Rande s dermatologem nevynechávejte

Když už jsme zmínili ta znaménka, nemůžeme opomenout jejich pravidelné prohlédnutí dermatologem. Vydat se vstříc létu a opalování s rizikovými znamínky je to nejhorší, co můžete udělat. Ideální ovšem je chodit na kontroly v zimě, kdy je pro jejich odstranění nejpříznivější doba. I tak ale návštěvu dermatologa nepropásněte, sám vám řekne, jestli některé znamínko „hoří“ natolik, že by se muselo odstranit ještě před sluněním.

„Pokud vznikne podezření na jakékoli netypické změny, doporučuje se klasické vyříznutí a odeslání na histologické vyšetření. V případě benigních výrůstků nebo pigmentací se nabízí širší spektrum zákroků. Mezi nejběžnější patří ,seškrábnutí' speciální lžičkou, odstranění spálením, nebo naopak zmrazením tekutým dusíkem a samozřejmě také laserem,“ říká MUDr. Edita Jatšová, korektivní dermatolog Laserového centra Anděl.

A jak své tělo připravujete na léto vy? Napište nám.

Reklama

Načítám