Hlavní obsah

Kontaktní čočky: Ničí nám oči!

Foto: Thinkstock

Aplikace čoček je často nesprávnáFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nosit kontaktní čočky není jen tak – na začátku je nutné důkladné vyšetření očí, následuje výběr správného typu a kurz jejich nandání. A ani tehdy nemáme vyhráno. Při jejich nošení totiž děláme jednu chybu za druhou a ony nám tak pomalu ničí oči! Vzhůru do světa kontaktních čoček, ať konečně zříme onu „ostrou“ pravdu!

Článek

Určitě má každá z vás „svého“ gynekologa, kadeřnici i třeba řezníka. Ale někoho, kdo nám pravidelně kontroluje oči? To ne! „Stejně jako chodíme na prohlídky k zubaři, měli bychom v případě, že se rozhodneme pro nošení kontaktních čoček, jednou za půl roku navštěvovat svého optometristu nebo očního lékaře,“ upozorňuje Dáša Poláková z pražské Optiky Milan Polák. Je dobré, pokud pokaždé navštěvujeme stejného odborníka – v optice si o nás vedou kartu, ve které snadno vyhledají všechny potřebné informace.

Trendem posledních let je nákup kontaktních čoček přes internet. Důvod? Znatelně nižší cena než v kamenném obchodě. Ale následky neuvážené koupě, které nepředchází důkladné vyšetření u odborníka, mohou být katastrofální. „Špatným výběrem následně vznikají záněty, nepohodlí, zraková neostrost, a to vše vám dokonce může zabránit v nošení kontaktních čoček úplně,“ varuje Dáša Poláková.

Kámen úrazu: Jak s nimi do očí?

Poté, co nás optometrista vyšetří a vybere čočky, které budou našim očím „lahodit“, následuje krátký kurz nasazování a vyndavání čoček. Upřímně: není to vůbec jednoduché. Oko je citlivé, ruce nemotorné a cizího objektu pod víčky se zpočátku můžeme obávat. „Nakonec se to každý naučí,“ ubezpečuje Dáša Poláková. „Za svou praxi jsem zažila snad pouze dva klienty, kteří to vzdali.“

Já sice kontaktní čočky nosím už několik let, přesto jsem se to nechal v optice naučit znovu. Aplikujete je správně i vy? Podívejte se do fotogalerie, jak na to!

Foto: Ondřej Kroutil

Nasazovat čočky se naučíte snadnoFoto: Ondřej Kroutil

Chyby, které nejčastěji děláme

Pouzdro – rozhodně ho nevyplachujeme vodou. Po vyjmutí čoček z pouzdra roztok vylijeme a necháme oschnout. Večer do něj nalijeme roztok nový. Pouzdro bychom měli po třech měsících hodit nemilosrdně do koše.

Roztok – vždy raději používejme kvalitní roztok, a to pouze na doporučení optometristy. Může se stát, že některé levné roztoky kontaktní čočky důkladně nevyčistí! Je nutné ho do tří měsíců po otevření spotřebovat. „V žádném případě nemůžeme použít jednu dávku roztoku najednou na několik dní, kdy čočky nosíme. Po každé aplikaci je nutné roztok z pouzdra vylít,“ upozorňuje oční lékař MUDr. Jan Hamouz.

Přenášení– existují jednodenní čočky, 14denní i měsíční. Tato čísla neudávají počet nošení, ale dobu jejich bezpečného nošení. Tedy v žádném případě nenosíme měsíční čočky po 45 dní, i když si je za tu dobu vezmeme jen pětkrát. Třicet dní a dost!

Žijeme bez brýlí – stává se, že celý den nosíme pouze kontaktní čočky, ale o brýle nezavadíme. To je špatně! „Nošení pouze kontaktních čoček je nejčastější příčinou vzniku vředu rohovky a zánětů rohovky obecně,“ apeluje MUDr. Jan Hamouz.

Spíme s čočkami– ano, existují kontaktní čočky, které se z oka nevyndávají ani na noc. Ty ostatní ovšem před spaním ven musí. Pokud se nám přece jen „povede“ s nimi usnout, ráno je ihned uložíme do pouzdra a zarudlé oči vymyjeme očními kapkami. Může se stát, že odjedeme na chatu a nevezmeme si s sebou roztok. Je lepší peníze oželet a čočky před spaním vyhodit než se později trápit s různými záněty.

Používáme špatné kapky – v případě, že máme v očích čočky, měli bychom pouze používat oční kapky, které s nimi „kamarádí“ – umělé slzy Hylo-comod, Refresh nebo Optive jsou správnou volbou. Naopak úplně špatně jsou různé gely nebo masti. Ani roztok na kontaktní čočky neslouží jako náhrada za kapky – ten si do očí nekapeme!

Plaveme s nimi– ne každé čočky jsou vhodné do bazénu! Je lepší informovat se přímo u prodejce či optometristy. Co se týče sauny, prý záleží na každém z nás.

Líčení ve špatnou chvíli – pokud chcete nosit čočky a zároveň být nalíčená, je dobré dodržet tento postup: nejprve se upravují vlasy – jedná se především o lak, který by se na povrch čočky mohl při opačném postupu nalepit. Pak přichází na řadu aplikace čoček a až poté líčení, řasy… Večer je lepší nejprve čočky z očí vyndat a až pak přistoupit k odličování.

Střípky z Facebooku

Na Facebooku stránek ProŽeny.cz jste se ptaly na všechno, co vás ohledně čoček zajímá. Tak tady další jsou odpovědi!

Katka chtěla vědět něco o barevných kontaktních čočkách: Na trhu moc velký výběr není, jde spíše o kosmetickou záležitost než o zdravotní. Jsou samozřejmě dražší než klasické dioptrické a nevyrábí se pro různé oční vady (tedy nejsou cylindrické ani multifokální). Pro módní šílence existují nejen ty barevné, ale i s různými obrazci, spirálami…

KateRinku zase zajímalo, jestli světlé čočky dokážou překrýt tmavé oči: Vyzkoušel jsem, názor si udělejte samy.

Foto: Ondřej Kroutil

Autor článku s modrou kontaktní čočkouFoto: Ondřej Kroutil

Lucie se ptala po čočkách pro lidi s oční vadou: Vyrábějí se kousky sférické, cylindrické (pro astigmatismus) i multifokální – ty jsou vhodné pro ty, kteří potřebují brýle na blízko a a na dálku. Jejich cena není o mnoho vyšší než u klasických kontaktních čoček.

Tak a teď už nás snad ty naše kontaktní čočky budou mít o trochu raději! Ostrý zrak a bystrou mysl přeje…

Reklama

Související témata:

Načítám