Hlavní obsah

Mastí se vám vlasy? Víme, co je dobré jíst, abyste to změnili

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Jak často si musíte mýt vlasy? Pokud takřka každý den, zkuste s tím něco udělat. Poradíme vám, čím začítFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Začíná každé vaše ráno ve sprše mytím vlasů? Na mastící se hřívu nevyzrajete jen kosmetikou, ale hlavně úpravou jídelníčku. Ani netušíte, co vše vám škodí.

Článek

Na kvalitě vlasů se nepodepisuje jen to, jak o ně pečujete, ale taktéž to, jak se staráte sami o sebe. Správný jídelníček dokáže zázraky nejen s vaší postavou, ale má pozitivní vliv i na pleť, nehty a právě vlasy.

Hlavní složkou vlasu je z 95 procent protein zvaný keratin, který je obsažen také v kůži, nehtech, zubech. Studie potvrzují, že nedostatek bílkovin je příčinou problémů s vlasy a vlasovou pokožkou. „Pokud nejste příznivci masa, zkuste svůj jídelníček obohatit o proteinové koktejly či tyčinky, pomůžete tak i svým vlasům a nehtům,“ doplňuje Jacquie Carter, beauty guru společnosti Herbalife.

Vsaďte na zelenou

Vedle bílkovin jsou pro zdravé vlasy potřebné i vitaminy a minerální látky, svůj jídelníček obohaťte zejména o potraviny bohaté na železo, kalcium, hořčík a vitaminy A, E, C a D. Na mastné vlasy spolehlivě zabírá selen a zinek. „Zařaďte do stravy také oleje bohaté na omega-3 mastné kyseliny – hlavně lněný olej," radí Lenka Kašpařková, tricholožka vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Pokud vám proti mastným vlasům nepomohou naše tipy, obraťte se na odborníky, ti vám jistě poradíFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

Co změnit, aby se vám vlasy méně mastily?

  • Polotovary nahraďte základními surovinami, dejte přednost čerstvým potravinám. Vyhněte se zejména fast foodům: tuky, cukry a smažené neprospívá vaší váze, vlasům ani kvalitě pleti.
  • Omezte kyselinotvorné potraviny – ty mají vliv i na nadměrné pocení a maštění vlasů a vlasové pokožky (rychlé cukry, pšeničný lepek).
  • Pozor na rafinovaný cukr.
  • Omezte nasycené tuky v jídelníčku, kde to jde, nahraďte je olivovým a lněným olejem.
  • Pokud to lze, omezte kouření i pobyt v zakouřeném prostředí.
  • Omezte rovněž alkohol a naučte se pít čistou vodu. Nechutná-li vám, můžete ji ochutit mátou, citronem nebo ovocem.
  • Zkuste také bylinné čaje, na mastnou kštici zabírá pravidelné popíjení kopřivového či šalvějového čaje.

Jídelníček nade vše

Dobře, změny, které by mohly vést k méně se mastícím vlasům, již víte, ale jaké potraviny tedy do jídelníčku konkrétně zařadit?

  • Z masa volte především ryby a netučné maso, jako je králík, kuře, krůta a podobně.
  • Tradiční přílohy zaměňte za sladké brambory, čočku a celozrnné výrobky.
  • Potřebu mlsat uspokojí ořechy, banány, mrkev.
  • V oddělení zeleniny vybírejte podle barvy, zaměřte se na tmavě zelenou, tedy papriky, brokolici, fazolky a listový špenát.
  • Potraviny bohaté na hořčík: luštěniny, ořechy, mák, šípek, pšeničné klíčky.
Foto: kiuikson, Shutterstock.com

Z hlediska zdraví vlasů rozhodně není jedno, co jíte...Foto: kiuikson, Shutterstock.com

Nebuďte kyselí

Vaše tělo je velice senzitivní na změny pH, a pokud je organismus překyselený, neprojeví se to jen na vašich vlasech, ale i celkovou únavou, bolestmi hlavy a dalšími nepříjemnostmi. Nejvíce vás překyseluje maso, mléko, bílá mouka, cukr a úprava jídla smažením. Vyrovnat pH naopak pomůže čistá voda, ovoce a zelenina, doslova zázrakem je citronová šťáva, tu popíjejte klidně denně.

Na činnost mazových žlázek má pozitivní vliv také zinek, opět další důvod, pohlídat si v jídelníčku dostatek mořských ryb, libového masa, dobrá jsou i játra, ořechy a vaječné žloutky. Pro lepší vstřebávání zinku je nezbytný i vitamin B6, dopřejte si tedy droždí, banány, makrelu, kapustu, avokádo nebo mrkev.

„Pokud se zvýšená mazivost pokožky hlavy a vlasů nedaří člověku řešit úpravou jídelníčku, používáním dermokosmetiky zaměřené přímo na mastné vlasy i na konkrétní problém s pokožkou hlavy nebo mazivost zmírnit třeba užíváním zmíněného zinku, třeba i v podobě doplňku stravy, lidé by měli přijít na dermatologii a řešit svůj problém raději s odborníky,” radí závěrem MUDr. Martina Neradová, korektivní dermatoložka Medicom Clinic, sítě klinik plastické chirurgie a estetické dermatologie v Česku.

Jak často si musíte mýt vlasy vy?

Reklama

Načítám