Hlavní obsah

Mějte nejhezčí balkon v okolí!

Foto: rozkvetlydomov.cz

Balkon s převislými muškáty sklidí obdiv vašeho okolíFoto: rozkvetlydomov.cz

Reklama

Soupeříte každoročně se sousedy o delší převisy muškátů a lépe rozkvetlý truhlík? Brzy bude po Zmrzlých, a to je ten správný čas, kdy můžete okna, balkony a terasy vyzdobit květinami v truhlících, závěsných květináčích a jiných nádobách. Podívejte se, jak mít letos nejkrásnější balkon ze všech!

Článek

Pokud jste si už začátkem března nevysázeli a nepředpěstovali malé zakořeněné řízky, teď už na ně zapomeňte. Sezona je u nás krátká a trvalo by několik dalších týdnů, než by malé sazeničky v truhlíku prokořenily a začaly bohatě kvést. Nyní už vybírejte rozrostlé a dobře prokořeněné rostliny. Takové, které už kvetou, jsou košaté a mohou hned po výsadbě dělat parádu. Máte také jistotu, že barva květů pro vás nebude nemilým překvapením v případě, že jste se rozhodli pro jednobarevnou výsadbu.

Foto: rozkvetlydomov.cz

Zajímavé kombinace dosáhnete, když mezi květiny vsadíte rostliny ozdobné listemFoto: rozkvetlydomov.cz

Na kořenech záleží

Pokud chcete své okolí okouzlit bohatou květenou, ověřte si, zda kupujete rostliny zdravé, se silným a dobře vyvinutým kořenovým systém. Jak na tom rostlina je, zjistíte ve spodní části květináče. Mnohdy se kořeny snaží prorůstat drenážními otvory ven. Další možností je mírně květináč zmáčknout, rostlinu i s kořenovým balem opatrně povytáhnout, a zjistit tak jejich stav. Zdravé kořeny mají bílou nebo světle hnědou barvu. Kořenový bal dobře prokořeněné rostliny drží pohromadě, nerozpadá se.

Foto: rozkvetlydomov.cz

Na letničky, nejen žluté vitálce nebo modré lobelky, zvolte velkoobjemové nádoby, které pojmou množství zeminy a ta jim nabídne dostatek vláhy a živinFoto: rozkvetlydomov.cz

Profesionální květinář nebo zahradník by vám také měl doporučit správný druh pro vaše podmínky, což je další důležitá zásada při výsadbě. Ne každá květina má ráda slunce a ne každá bohatě kvete ve stínu. A pokud vám neporadí zahradník, inspirujte se našimi radami!

Které květiny se hodí na slunce?

Pokud nevíte, zda dát na svém jižním nebo západním balkonu přednost červenému million bells (drobnokvětá převislá petunie), růžové verbeně, žluté sanvitálii (vitálce), převislé modré lobelce, oranžové diascii (ostruhatce), bílé euphorbii (diamantový závoj), nebo fialovému brachycome (všelicha), vysaďte si barevnou duhu těchto drobnokvětých druhů. Jestli je na vás tato barevná kombinace příliš divoká, můžete zkusit truhlík osázet barvami tón v tónu, například: tmavě růžová pelargonie se světle růžovou bacopou a bílou snow princess (bílá lavina). Velmi hezky vypadá také kontrast dvou barev, jako je například fialová surfinie (převislá petunie) a žlutý bidens (dvouzubec).

Foto: rozkvetlydomov.cz

Květiny kupujte u specialistů a ne v obchodech s potravinamiFoto: rozkvetlydomov.cz

Do nádoby můžete přidat i rostliny ozdobné listem, které vytvářejí efektní dlouhé převisy, a tím opticky nárůst kvetoucích druhů prodlouží: listem ozdobná plectranthus (molice), stříbřité helichrysum petiolare (smil), calocephalus, která vypadá jako ostnatý drát, glechoma (popenec břečťanovitý) a podobně. Z novějších rostlin je zajímavý převislý bambus, který při dostatku zálivky a výživy dokáže za sezonu vytvořit objemný až dvoumetrový nárůst.

Foto: rozkvetlydomov.cz

Mají-li petunie okouzlit svou bohatostí, začněte je stejně jako ostatní květiny dva týdny po výsadbě přihnojovatFoto: rozkvetlydomov.cz

Foto: Begonie.cz

Stín vyhovuje balzamínám, fuchsiím nebo klasickým i převislým begoniímFoto: Begonie.cz

Když máte balkon ve stínu

Ve stínu a na severní nebo východní straně se bude dařit balzamínám, fuchsiím nebo klasickým i převislým begoniím. Tyto druhy vypadají velmi hezky v samostatné výsadbě, kde vyniknou jejich dominantní květy.

Pokud toužíte pěstovat stínomilné begonie, ale nemohli jste, protože váš balkon směřuje na jižní nebo západní stranu, můžete vyzkoušet nově vyšlechtěné begonie převislé, které výborně snášejí slunce.

Osazovat můžete kromě truhlíků také nízké misky – žardinky. Zde nejlépe vyniknou nižší vzpřímené druhy jako pelargonie zonale a angeleyes (andělské oči – speciální muškát), gazanie, celosie, voskovky, lobelky, osteospermum, argyranthemum (kopretinovec), aksamitníky…

Závěsný květináč osazujte převislými druhy balkonovek. Osazuje se po celém jeho obvodu, aby byl ze všech stran zarostlý. Jen tak bude celkový dojem dokonalý. Do kamenných koryt můžete vysazovat směs převislých i vzpřímených druhů.

Foto: Plastia

Čerstvě zasazené rostliny nedávejte hned na přímé slunce, ale nechte je dva dny ve stínuFoto: Plastia

Další rady a tipy pro dokonalý výsledek

  1. Neotužené rostliny nedávejte hned na přímé slunce, ale nechte je dva dny ve stínu.
  2. Zkontrolujte úchyty pro truhlíky, zda jsou dost pevné. Jakmile rostliny narostou, je celkově truhlík těžký, a pokud do něj ještě zaprší, váha se může vyšplhat k deseti kilogramům.
  3. Pokud na výsadbu truhlíků nemáte čas nebo podmínky, existuje možnost objednat si hotové osázené truhlíky s květinami u profesionálů a nechat si je přivézt.
  4. Bez dostatečné výživy budou květiny strádat, slabě kvést a málo narůstat. Dva týdny po výsadbě začněte rostliny pravidelně přihnojovat. Mně se osvědčilo krystalické vodorozpustné hnojivo. Na začátku, kdy rostliny narůstají, použijte hnojivo s vyšším obsahem dusíku (N). V období kvetení draslíku (K) a fosforu (P). Během léta můžete obě hnojiva střídat. Poměr živin N-P-K si můžete přečíst na etiketě nebo se poraďte s prodejcem.

Přejeme hodně štěstí, ať se vám letos podaří proměnit balkon v rozkvetlou zahradu!

Reklama

Související témata:

Načítám