Hlavní obsah

Naučte se správně žehlit košile!

Foto: Thinkstock

Ono se řekne vyžehlit, ale jak?Foto: Thinkstock

Reklama

Nejdřív přední strana košile, potom záda, límeček a nakonec rukávy. Také takhle žehlíte? V tom případě to děláte špatně! Naštěstí pro vás máme video, ve kterém vám prozradíme, jak při žehlení košile správně postupovat, a k tomu ještě přidáme tipy na bleskové skládání triček nebo napínacího prostěradla!

Článek

Na praní, žehlení a skládání prádla by měl existovat speciální obor na vysokých školách. Věděli jste například, že u košil se musí začínat s knoflíkovými a děrovanými rantly a končit zády? Nebo že se dá obyčejné tričko úhledně složit za 3 vteřiny? Či jak z napínacího prostěradla nestvořit beztvarou kouli, ale úhledný balíček? Univerzita neexistuje, ale naše speciální video naštěstí ano. Podívejte se sami!

Tipy na praní košil

Odborníci ze společnosti Lepremier, která se specializuje výhradně na praní a žehlení košil a kde jsme video natáčeli, mají na praní a žehlení košil i další vychytávky:

  • Špinavé límečky můžete potřít mýdlem s jelenem, a až poté vyprat. Zašlá špína zmizí – více o praní bílého prádla najdete v článku Stop skvrnám od potu i make-upu!
  • Běžné košile perte na 40 stupňů Celsia na 400 otáček. Některé pračky mají i speciální program přímo pro košile. Používejte ho.
  • Dražší košile perte na 30 stupňů a na nižší otáčky.
  • Na jednu várku košil použijte opravdu jen velmi nepatrné množství aviváže, která má v tomto případě košile pouze lehce ovonět.
  • Na bílé košile používejte zásadně sypký prášek, ne tekutý. Ten totiž obsahuje vhodné rozjasňovače.
  • Non-iron košile, které obsahují i silikon, byste neměli ždímat, pouze je nechat mokré na ramínkách a vyvěsit. Ve většině případů je pak stejně budete muset lehce přežehlit.
Foto: Thinkstock

Teď už bude pro vás žehlení zábavaFoto: Thinkstock

Aby byly košile jedna báseň

I na žehlení košil existují různí pomocníci. Jedním z nich je například sprej nebo pěna pro snazší žehlení. Koupíte je běžně v drogerii, přijdou vás zhruba na 100 korun, ale jejich „pomocná ruka“ je vlastně k nezaplacení. Vytvoří totiž na oblečení jemný povlak, oděv narovnají, zpevní, ochrání vlákna a žehlička po ošetřeném kusu oděvu pak jezdí jedna báseň. Seženete i parfemovaný sprej, který prádlo navíc krásně ovoní – a vy pak budete cítit jako třeba borový les po dešti.

Hodit se vám může i tekutý škrob ve spreji, který je opět běžně dostupný v regálech drogerií, stojí kolem 150 korun. Lehce ho protřepete, a poté jednoduše nastříkáte na límce a manžety. Ty se zpevní, oživí se jejich barva a také se budou snadněji žehlit. Je vhodný jak pro suché žehlení, tak i pro napařovací žehličky.

No a pokud se vám nechce s žehlením košilí vůbec ztrácet čas, přenechte tuto práci domácí hospodyni nebo specializované firmě. Anebo si kupte žehlícího panáka jménem Dressman, na kterého košili nasadíte, stisknete tlačítko, on se nafoukne a sám košili vyhladí do nejmenších detailů...

A jak košile žehlíte vy? Máte nějaké fígle pro snazší žehlení? Přidejte své tipy do diskuse pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám