Hlavní obsah

Nebaví vás žehlení? Možná začne, když budete mít správné prkno!

Foto: Isifa

Radostný úsměv u žehlení? Jestli je to i pro vás nemyslitelná představa, vyzkoušejte vyměnit prknoFoto: Isifa

Reklama

I když patříte mezi ty, kteří práci s žehličkou přímo nesnáší, hodí se vám pár tipů, jak si vybrat správné žehlicí prkno. Sice vás to s žehlením nesmíří, ale nebudou vás po něm alespoň bolet záda.

Článek

Nechuť k žehlení se u mnohých projevuje tak, že opovrhují i žehlicím prknem a tuto činnost vykonávají na kuchyňském stole, na posteli a podobně. Ale jestli má něco šanci žehlení zrychlit a usnadnit, pak to je právě kvalitní prkno. Jak je poznáte?

Skladnost

Prkno by mělo být skladné, abyste ho mohli rychle uklidit, ale i snadno rozložitelné, aby bylo lehce k dispozici. Systémů je několik – od ručního až po automatické. Vždy se vyplatí si ho vyzkoušet – včetně posouzení toho, zda není příliš těžké na přenášení.

Výška a šířka plochy

„Prkno by mělo být vhodně zaoblené a dostatečně široké, abyste na něm pohodlně vyžehlili trička a košile. Také by mělo disponovat výškově nastavitelnou žehlicí plochou s dostatečným rozsahem, aby i vyšší i menší postavy žehlily pohodlně,“ vysvětluje Martin Noha, zástupce společnosti Brabantia, specializované na prodej domácích potřeb.

Žehlicí plocha by měla být propustná. Pára musí procházet, aby se nesrážela a nemáčela prádlo. To může být například problém u ploch z dřevotřísky. „Výjimkou, která potvrzuje pravidlo, je patentovaný produkt AirBoard Deluxe, který nepropouští páru, ta se odráží a žehlení je tak mnohem rychlejší,“ říká Martina Jirovcová z firmy Leifheit, která prodává potřeby pro chod domácnosti.

Stabilita

Prkno musí být stabilní, nekývat se, neujíždět na plovoucí podlaze nebo koberci. Jednak vám to může znepříjemnit práci, a hlavně to zvyšuje riziko popálení. Prkno by mělo působit stabilně celé – jak nožky, tak deska a odkladač na žehličku.

Foto: Thinkstock

Je jasné, že se vám do žehlení nechce, když vás pokaždé bolí záda...Foto: Thinkstock

Kam s žehličkou

Nepřehlédněte to, jaký má prkno odkladač žehličky. Mnohdy jde o pevně zabudované kovové pokračování prkna, ale může být i výsuvný. Vždy je lepší se podívat, zda je stabilní, zda působí pevně a je pro vás pohodlně dosažitelný – dvojnásob, pokud jste leváci a potřebujete mít žehličku na druhé straně.

Rozhodně netolerujte žádné „tenoučké“ šidítko. Majitelé napařovací žehličky by měli myslet i na sklon držáku, protože není-li dostatečný, může žehlička neustále upouštět páru – a vy se pak můžete spálit.

Potah prkna

Potah by se neměl po pár žehleních vytáhnout a deformovat, měl by být paropropustný a odolný vlhkosti. „Novinkou jsou také technologicky pokročilé potahy prken, které zaručí rychlejší a preciznější vyžehlení díky své speciální struktuře,“ doplňuje Martin Noha.

Podkladem potahu by měl být materiál, který žehlicí plochu změkčí a zlepší práci například při žehlení švů, které se mohou vmáčknout do materiálu. I tento spodní materiál, mnohdy filc, musí odolávat teplotám, vlhkosti a tlaku páry, a přitom páru musí umět dobře propouštět.

Co si k prknu dokoupit?

Pokud není součástí prkna, pak se docela hodí držák kabelu žehličky, díky kterému se vám nebude plést při práci. Šikovný je i držák na koš s prádlem nebo odkladač na vyžehlené prádlo. „Nezapomínejte na vděčnou pomůcku – rukávník. Velmi ho oceníte hlavně při žehlení košil,“ radí Monika Janotová z oděvní firmy Gate.

Uvažujete o nákupu nového žehlicího prkna? Tady je pár tipů v různých cenových relacích.

Žehlicí prkna do 600 Kč

Foto: archiv firem

Popisek: (zleva) Toro Pirola 500105 Easy, od 399 Kč, paropropustný povrch, plocha 105 x 30,5 cm, výška 63–87,5 cm, hmotnost 8,6 kg. Vetro-Plus 0120030E, Basic, Assort, 569 Kč, celokovové, plocha 110 x 30 cm, výška max.90 cm, 3,5 kgFoto: archiv firem

Žehlicí prkna do 1500 Kč

Foto: archiv firem

Popisek: (zleva) Leifheit Fashion 72579 M Plus NF, od 999 Kč, paropropustná plocha 120 x 38 cm, držák kabelu, prodlužovačka, zásuvka, výška do 88 cm, 5kg. Vileda Viva Express Eco, od 1213 Kč, plocha 120 x 38 cm, pohyblivý držák kabelu, zásuvka, výška 80–97 cm, 6,2 kgFoto: archiv firem

Luxusní žehlicí prkna

Foto: archiv firem

Popisek: (zleva) Brabantia Dunes, 2390 Kč, plocha 135 x 45cm, záruka 10 let, externí odkládací plocha, výška 61–102 cm. Bosch TDN 1700P, od 4300 Kč, plocha 107 x 45 cm, nahřátí, odsávání a vyfukovaní vzduchu ze žehlící plochy, výška 81–93 cm, zásuvka, 13,12 kgFoto: archiv firem

Dobře pověsit, tedy nežehlit?

Foto: archiv firmy

Víte, že když prádlo dobře pověsíte, nemusíte ho pak tolik žehlit? Právě proto je dobré mít ty správné kolíčky a další pomocníkyFoto: archiv firmy

Podle čeho vybíráte žehlicí prkno? Napište nám!

Reklama

Načítám