Hlavní obsah

Nebezpečné potraviny: Tyhle mohou dětem ublížit!

Foto: Thinkstock

Některé potraviny mohou vyvolat nečekaně zlé reakce dětského organismuFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loudí po vás batole ovoce nebo se mlsně sápe po míse s oříšky? Pro malé děti je důležité poznávat nové chutě, na některé potraviny ale pozor. Mohou vyvolat i život ohrožující alergickou reakci!

Článek

Romana dala své dceři v osmi měsících ochutnat ořechy, holčička jich vyloudila půl misky. „Večer jsem to říkala sestře a dostala jsem vynadáno. Vyděsila mě, že tak malé dítě ořechy nesmí. Pak jsem celou noc proseděla u postýlky ze strachu, že se mi dcerka udusí,“ vzpomíná Romana. Měla štěstí, dítěti ořechy neublížily.

I když vás třeba láká dát malému potomkovi leccos ochutnat, buďte opatrní. Řada potravin může vyvolat alergickou reakci, některá jídla proto do jídelníčku velmi malých dětí nepatří vůbec. Co by tedy dítě jíst nemělo?

Od svědění po smrt

Ořechy Romana pořádně zariskovala, patří mezi silné alergeny, pro malé děti jsou navíc velmi nebezpečné i proto, že hrozí jejich vdechnutí. Odpustit by si je měly klidně až do tří let. Alergie na potraviny u malých dětí může mít různé podoby. Mezi mírné projevy patří pálení v ústech, kýchání, slzení, kopřivka nebo zhoršení ekzému. Závažnější jsou kašel, dušnost, zvracení či průjem. Dojít ale může po požití potraviny až k bezvědomí a vzácně ke smrti. Mírné reakce většinou samy odezní, u těch těžkých ale není na co čekat, je na místě volat záchranku.

Foto: Thinkstock

Ořechy, zejména arašídy, jsou častý alergenFoto: Thinkstock

„Když to shrnu, nejhorší je mléko a vejce, potom dlouho nic a následují ořechy, zejména arašídy. Třeba reakce na jahody nezpůsobuje těžké stavy, spíš nepříjemné, jako je vyrážka nebo průjem,“ podotýká Tomáš Rohovský, vedoucí lékař brněnské Alergologické a imunologické ambulance Hornmed.

Alergoložka Markéta Stará z Alergologické a imunologické ambulance mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice souhlasí a upozorňuje, že opatrní by měli být rodiče zejména v případě, že se u potomka objevil rozsáhlejší atopický ekzém. „Klasické dětské alergeny jsou dále ještě soja a ryby. S jahodami je to trochu jinak, ty citlivé jedince dráždí, ale nejedná se o klasické alergeny. Takových potravin je více: tropické ovoce, broskve, meruňky, dále kakao, čokoláda, kyselé okurky, někdy i papriky a rajčata,“ doplňuje Markéta Stará. Na pozoru by měli být i rodiče, kteří jsou sami alergici.

Foto: Thinkstock

Pátrejte také po tom, jestli máte v rodině k alergickým projevům sklony. I když to nefunguje stoprocentně, jistým vodítkem pro zvýšenou pozornost to být můžeFoto: Thinkstock

S novinkami pomalu

Jednoduchý „trik“, jak možnou alergii odhalit, doporučují maminkám pediatři. Když kojenci zavádíte nemléčné příkrmy, většinou tedy kolem šestého měsíce věku, vždy mu dávejte po dobu třech až pěti dnů pouze jeden druh zeleniny nebo ovoce. Pokud se objeví reakce, půjde snadno určit, co ji způsobilo.

I když vám dítě třeba na potravinu zareagovalo alergií, neznamená to, že ji už v životě neochutná. „Některé alergeny většinou způsobují obtíže přechodnou dobu, která je individuální. Ale většinou jde u mléka řádově o měsíce, většina dětí po prvním roce života již kravskou bílkovinu může přijímat bez obtíží.

U vaječné bílkoviny je to podobné, většinou do tří let věku je po problému. Ale vzácně může tato alergie přetrvávat delší dobu, do dospělosti. Na druhé straně alergie na ořechy, arašídy, ryby, mořské plody či některou zeleninu je nebezpečnější. Tam je opravdu nutné tyto potraviny vyloučit zcela a doživotně,“ zdůrazňuje lékařka Markéta Stará.

Připravte se na to, že dítě může trpět potravinovou alergií. Novinky ve stravě proto zavádějte opatrně.

Reklama

Související témata:

Načítám