Hlavní obsah

Nechcete troubu? Otestovali jsme pečicí pánve!

Foto: Thinkstock

Jak si poradily pečicí pánve s kouskem kuřete? Byly lepší než klasická trouba? Zkusili jsme je!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do malé kuchyně, na chalupu, ale třeba i na dovolenou. Tam všude se hodí elektrické pečicí pánve. Jsou všechny na „jedno kopyto“, nebo jsou mezi nimi zásadní rozdíly? Otestovali jsme to!

Článek

Dalo by se říct, že pečicí pánev je českou klasikou. Většina z vás jí podle nejznámějšího výrobku v tomto sortimentu říká remoska. Nás zajímalo, zda má ještě co nabídnout moderní kuchyni, jak se s ní pracuje a jaké „mouchy“ má.

Protože je pečicích multifunkčních pánví na trhu hodně, vybrali jsme dvě klasiky s horním ohřevem a jednu se spodním. A jak jsme testovali? Koupili jsme kuřecí stehna, pečicí pánev nachystali dle návodu na první akci, kuře okořenili, podlili asi 100 ml vody a na ně usadili kousek másla. Pak jsme je nechali péct a sledovali, jak praktický výrobek je.Tady jsou naše zkušenosti.

Eta Pečenka

Foto: archiv firmy

Pečenka Eta má čtvercovou nádobu s objemem 4,3 litru z nepřilnavého teflonového materiálu. Pojistka vypne zdroj, když sundáte poklici. Kabel s délkou 1,5 metru. Pro: vaření, dušení, pečení, zapékání a udržování pokrmů v teplém stavu. Cena: 2999 KčFoto: archiv firmy

Pečenka je v různých podobách na trhu už 50 let. Působí bytelně, kompaktně. Nádoba má čtvercový tvar, díky svéhloubce pojme v pohodě i celé kuře. Okénkem ve víku lze kontrolovat zlátnutí kůrčičky. Všechna držadla zůstávají po dobu pečení chladná. Teplotu korigovat nejde, má pouze tlačítko za zapnutí a vypnutí. Když zvednete víko, vypne se a rychle chladne, takže nemusíte mít obavy, že propálíte desku linky. Díky 1,5 metru dlouhé šňůře jsme neměli problém ani s umístěním na lince.

Kuře bylo po upečení šťavnaté.

Naše hodnocení:Za nás dostává pečenka jedničku.

Tefal SK5005 Uniflex

Foto: archiv firmy

Tefal SK5005 Uniflex má nepřilnavý povrch, okénko v poklici a stojan, do kterého se vkládá nádoba, kterou lze použít i jako hrnec na elektrický a plynový sporák. Hodí se na klasické vaření, smažení, pečení, rozmrazování a zapékání. Objem 4 litry, cena 2998 KčFoto: archiv firmy

Ačkoli mají s Etou podobný objem, Tefal má větší, ale nižší nádobu, což je výhoda, pokud uvažujete o počtu porcí, a nevýhoda, když dojde na skladování. Jeho stojánek je vyšší, čili působí subtilněji. Praktické je, že nádobu můžete používat jako normální hrnec na sporáku. Bonusem je možnost mytí v myčce a přibalená plastová poklice, která se hodí, pokud chcete dát pokrm i s hrncem do lednice. Madla jsou po celou dobu chladná. Manipulace se spotřebičem je pohodlná, údržba snadná.

Kuře nebylo po upečení tak šťavnaté jako z Pečenky, sice jen o trochu sušší, ale všimli jsme si toho.

Naše hodnocení: I tady jsme udělili jedničku.

Pánev Professor EP101

Foto: archiv firmy

Professor EP-101 má nádobu s nepřilnavým povrchem a skleněnou poklicí. Zahřívá se spodní nádoba, teplotu lze regulovat mezi 0–220 °C, zdroj se dá vyjmout. Vhodné ke smažení, zapékání, pečení, přípravu steaků, dušení. Rozměry 30 x 30 x 6 cm. Cena 640 KčFoto: archiv firmy

Na této pánvi se jídlo připravuje zespodu jako na sporáku, na pánvi nebo v hrnci. Takže pečení pro ni není to pravé, zvolte si ji na steaky, smažení řízků a dušení. Při testu jsme si ověřili, že se velmi rychle a stejnoměrně zahřeje, ocenili jsme možnost regulovat teplotu a to, že se díky nepřilnavému povrchu na ni nic nepřichytí, a tím pádem se snadno čistí. Jediné, co bychom jí vytkli, je únik páry kolem poklice a to, že poklice sedí na nádobě tak lehce, že se snadno pohne, pokud do pávne drcnete.

Kuřecí stehno bylo z této pánve spíš opečené, museli jsme ho často podlévat. Spodní ohřev se hodí spíš na přípravu dušením, tedy kuřete se zeleninou nebo v omáčce.

Naše hodnocení: Za to dáváme pánvi dvojku.

Závěr testu:Dva spotřebiče, které mají nahradit troubu nám přišly srovnatelné, fungují zcela bez problémů a jejich obsluha je v pohodě. Lze si tedy mezi nimi vybrat dle ceny či vkusu. Testem v pohodě prošla i pánev ohřívaná zespodu, tedy ta, která nahradí sporák.

Další tipy redakce

Jaké další spotřebiče nahradí troubu, sporák, nebo dokonce i mnoho jiných? Tady jsou další tři tipy.

Multifunkční robot VarMix

Foto: archiv firmy

Varmix systemat zastoupí mixér, šlehač, parní hrnec, mlýnek, kutr. Jen vložíte suroviny a nastavíte teplotu. Připraví vše od polévky přes hlavní chod až po moučník, zmrzlinu nebo marmeládu. Původní cena: 24 999Kč, ve slevě 11 990 Kč (pro další informace klikněte na Více)Foto: archiv firmy

Pečicí mísa Concept

Foto: archiv firmy

Concept CK3000 je pečicí mísa s horním ohřevem, ve které lze péct a zapékat nebo ohřívat. Připravíte v ní buchty, pečené maso, šunkofleky i pizzu. Kapacita je 4 litry. Cena: 1999 KčFoto: archiv firmy

Remoska

Foto: archiv firmy

Klasikou mezi pečicími pánvemi je Remoska – model R 22 má příkon 580 W, nepřilnavý povrch mísy a nové topné víko, které zajistí rovnoměrnější přípravu jídel. Objem 4 litry. Cena: 3333 KčFoto: archiv firmy

Máte zkušenost s pečicí pánví? Napište nám ji!

Reklama

Související témata:

Načítám